Akıllı şehirler hayata değer katıyor

HABER MASASI
Abone Ol

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle yürütülen “Akıllı Şehir” projelerinde sensörler aracılığıyla toplanan verilerin analiz edilerek şehir yönetiminde kullanılıyor. Esas olarak teknoloji ve veriden faydalanarak kaynakların en etkin şekilde kullanılmasını hedefleyen akıllı şehirler, gelecekte şehir yaşamında insanlığın karşısına çıkması öngörülen çevresel, ekonomik ve sosyal sorunlara çözümler sunuyor.

Türkiyede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen akıllı şehir stratejileri kapsamında, farklı yerel belediyeler çeşitli etkinliklerde bir araya geliyor. Belirlenen hedefler doğrultusunda akıllı şehirler hayata geçiriliyor. Akıllı şehirler inşa edilirken, yerel veriler coğrafi veriler analiz edilip bilişim sistemleri entegre ediliyor. Bölgedeki nitelikli insan gücü seferber ediliyor ve ulusal stratejiler yerel ölçekte koordine ediliyor. İnşaat sırasında yasalara uyum, doğal kaynakların verimli kullanılması, su yönetimi gibi unsurlar da gözetiliyor.

Büyük şehirlerde ücretsiz bisikletler ve bisiklet yolları, elektrikli otomobil üniteleri vb. akıllı şehir ürünleri yer alırken, bazı şehirlerimizde enerji yalıtımı olan binaların yer aldığı projeler tamamlandı. Pek çok kentte de akıllı şehir çalışmaları hızla ilerliyor.

Türkiye’de akıllı şehir ve diğer yükselen şehir yönetimi trendleri hem küresel gelişmelerin yakalanması hem de toplum nezdinde dönüşen ihtiyaçların karşılanması adına büyük önem taşıyor. Bu trendin yakalanmasının zorunluluğu yöneticiler tarafından fark edilmiş ve ulusal bir akıllı şehirler stratejisi ve eylem planı ile beraber pilot uygulama projeleri şu an için ortaya konmuş durumda. Türkiye akıllı kentler alanında yürüttüğü bu projelerle dünya genelinde yaşanan dönüşüme de öncülük ediyor.