20 Dakikada 1 Konteyner

HABER MASASI
Abone Ol

Deprem bölgesinde şu an en çok ihtiyaç duyulan ürünlerin başında konteyner ve mobil tuvalet geliyor. 11 ildeki barınma ihtiyacını karşılayabilmek için harekete geçen Karmod Prefabrik CEO’su Mehmet Çankaya, deprem bölgesine göndermek üzere 20 dakikada 1 konteyner ürettiklerini söylüyor. Şirket, her gün iki oda, bir tuvalet ve mutfak evyesi ile 21 m2’den oluşan 50 adet konteyner ve 40 adet mobil tuvalet üretiyor.

Günde kaç adet konteyner üretiyorsunuz?

Karmod Prefabrik CEO’su Mehmet Çankaya.

Karmod prefabrik olarak 135 ülkeye ihracat yapan bir firmayız. Ancak depremin olduğu gün, devlet erkânımız prefabrik konteyner üreticilerinin ihracatını durdurdu. O yüzden 6 Şubat’tan itibaren deprem bölgesine üretim yapmaya başladık. Depremden önce günde 25-30 adet konteyner üretirken, gece vardiyası ve hafta sonu mesailerini dâhil ederek günde 50 adet üretime çıkardık. Şu anda 20 dakikada bir konteyner üreterek Adıyaman’daki konteyner kentini oluşturmayı hedefliyoruz. Konteynerleri alanlar arasında da hayırseverler, AFAD ve Kızılay var.

Üretim kapasiteniz mevcut ihtiyaca yetişebiliyor mu?

Şu anda 11 ilde 150-200 bin konteyner ihtiyacı olduğu biliniyor. Bütün Türkiye'deki üreticilerin oraya çalışmasına rağmen şu ana kadar 15 günde 10 bin konteyner üretildi. Çin'den ve İtalya'dan da konteynerler geliyor. 2.5 aya kadar yurt içi ve iç piyasayla beraber bölgedeki tüm ihtiyaç karşılanmış olur.

Konteynerlerin iç hacmi nedir? İçerisinde neler bulunuyor?

İlk üretilen konteynerleri bir an önce bölgeye sevk etmek için, içi boş, tek oda olarak yaptık. Şimdiki üretimlerimizin iki odası, tuvaleti, banyosu, bir de mutfak evyesi bulunuyor. 21 m2 olan ürünlerde altı kişilik bir aile rahatlıkla kalabiliyor. Ciddi yüksek izolasyonlu, soğuk ve sıcağa karşı dayanıklı, üç panelli, dış duvarları beş santim, çatı tavan izolasyonu 12,5 cm olan ürünlerin elektrik tesisatı ve kendinden alttan yükseltmesi bulunuyor. Bu yüzden kurulum aşamasında beton atılmasına ihtiyaç kalmıyor.

Ürünlerin üretim aşamasında hangi ham maddeleri kullanıyorsunuz? Şu anda ham maddeleri temin etme konusunda sıkıntı yaşıyor muşunuz?

En büyük ihtiyaçlarımız ve tıkandığımız ham maddeler arasında rulo sac ve sandviç panel yer alıyor. İlk başta bu ürünü tedarik etme konusunda zorlandık. Ancak devletimiz, bu ürünlerin üzerindeki ithalat vergilerini kaldırdı. Ürünler şu anda eskiye göre zamlanmış olsa da kolay ulaşılabilir oldu.

Mobil tuvalet hizmeti de veriyorsunuz. Buradaki üretim rakamlarınız nedir?

Bir diğer şirketimizde mobil tuvalet üretiyoruz. Depremin olduğu 11 ilde en çok talep gören ürünlerden biri de mobil tuvalet oldu. Günde ortalama 35-40 adet mobil tuvalet ve duş kabinleri üreterek bölgeye sevk ediyoruz. Bu talebe de cevap vermeye çalışıyoruz.

Bu konteynerler bölgedeki iklim şartlarına uygun mu?

Bizden soğuk olan Almanya'ya nasıl ürün yapıyorsak, aynı ürünü Türkiye'ye de yapıyoruz. Almanya iklimi daha soğuk, daha sert ama biz standardı bozmadan aynı teknolojiyi kullanıyoruz.

Prefabrik ev talepleri ne durumda?

Şu anda çelik ve prefabrik evlere konteynerden daha fazla talep var. Bu talep de en çok İstanbul’dan geliyor. Apartmanlarda, dairelerde yaşayan birçok kişi bir konteyner ya da prefabriği olsun istiyor. Herkes bir hobi evi yaptırarak deprem zamanında buralarda yaşamayı planlıyor.

Prefabrik evleri üç günde üretip, dört günde montajını yapıyoruz. Çelik evleri ise yedi günde üretip 10 günde montajını yapıyoruz.

Prefabrik, konteyner ve çelik evlerin maliyeti nedir?

Bir betonarme evin maliyeti 10-12 bin TL civarındayken, prefabrik evlerin maliyeti 4 bin TL, çelik evlerin maliyeti ise 5 bin TL’dir. Bu evlerin hızlı üretim ve hızlı montaj avantajı var. 15 gün içinde ev sahibi olabiliyorsunuz. Yani 100 m2’lik bir prefabrik ev 400 bin TL’ye, çelik ev ise 500 bin TL’ye mal oluyor. Boş olarak verdiğimiz konteynerler 60-65 bin, dolu konteynerler ise 95 bin artı KDV olarak satışa çıkıyor.