Yerli otomobilin hologram teknolojisine 5 milyon dolar yatırım yapıldı

YUNUS EMRE ŞAHİN
Abone Ol

Yerli otomobil TOGG için teknolojiler geliştiren şirketlere özel yatırımlar gelmeye devam ediyor.

Şimdi de aralarında Vestel Ventures, Intel Capital ve Koç Holding gibi şirketlerin yer aldığı bir grup, TOGG için hologram teknolojisi geliştiren CY Vision'a 5 milyon dolar yatırım yaptı.

Bu yeni teknoloji, otomobilin ön camına yansıyan çeşitli bilgileri temel alıyor. Bunlar arasında yol durumu, trafik bilgisi ve hız göstergesi ilk sırada yer alıyor.

Yerli otomobil üretiminin başlaması için çalışmalar tam gaz devam ediyor. Birkaç hafta önce Bursa Gemlik'te gerçekleşen fabrikanın temel atma töreniyle birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önemli açıklamalar yaptı.

Bu yeni tesisin aslında standart bir 'fabrika' olmaktan çok daha öteye gideceğini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, içerisinde çok farklı birimlerin yer alacağı dev bir üretim kompleksinin sinyallerini verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekildeydi:

  • - Bugün inşaatına başlayacağımız sadece bir fabrika değildir. Burası insanların zihnindeki fabrika algısını kökten değiştirecek; içinde farklı tesislerinin olduğu devasa bir üretim kompleksidir.
    - Türkiye'nin bir asra yaklaşan kalkınma mücadelesinde bunların hepsi fazlasıyla yaşanmıştır. Ülkemizin özellikle ekonomide, üretimde, sanayide, finansta, dış politika ve güvenlikte bağımsızlığını sağlamaya dönük tüm hamleleri gizli bir elin müdahalesiyle engellenmiştir.

Hedef 2022'de ilk otomobilin yollara çıkması

Toplamda 22 milyar TL bütçeyle vurulacak kazmanın ardından sürecin 2 yıl içinde tamamlanması bekleniyor. TOGG fabrikasında 5 bin kişinin istihdam edileceği belirtilirken, dolaylı olarak çalışan sayısının 20 bini aşacağı belirtiliyor. Fabrikadan ilk yerli otomobilin ise 2022'de inmesi planlanıyor. Yapılan bu planlamayla birlikte fabrikanın kaba inşaatının 1 yıl içinde tamamlanması bekleniyor.

🚗Yerli otomobil fabrikasının temeli bu ay atılıyor: 2022'de yollarda olacak
Salt Okunur

Tabii bu noktada en fazla merak edilen noktalardan bir diğeri de üretim kapasitesi oluyor. Yılda ortalama 175 bin adet üretim gerçekleştirilmesi beklenen fabrikada 2032 yılına kadar toplamda 1 milyon araç üretilmesi hedefleniyor.

  • Bilgi: Hologram teknolojisi ne anlama geliyor? Hologram, teknolojisi, 3 boyutlu sahnenin aynısını sayısal olarak oluşturulmasını temel alıyor. Bu teknolojinin otomobillerde bilgi-eğlence yansıtma sistemlerindeki kullanımına ise artık çok sık rastlıyoruz.

İlk yatırım değil

Cy Vision, otomobiller için holografik teknolojiler üzerinde çalışan Türk girişimcilerin şirketi.

Son gelişmeler ise yerli otomobilin hologram teknolojisine yapılan bir yatırımı temel alıyor.

TOGG için hologram teknolojileri üzerinde çalışan ve Türk girişimciler tarafından kurulan CY Vision isimli şirket, 5 milyon dolarlık bir yeni yatırım aldı.

Revo Capital'in yönettiği fondan gelen yeni yatırımda aslında birçok farklı şirketin desteği var.

Bunlar arasında Vestel Ventures, Intel Capital ve Koç Holding ilk sıralarda.

  • Bilgi: CY Vision, Tamamen gerçekçi holografik görüntü teknolojileri üzerinde çalışmalar yapan CY Vision, 2007'de de Vestel Ventures'ten toplam 7 milyon dolarlık bir yatırım almıştı. Hakan Türk profesör Hakan Urey, Dr, Göksen Yaralıoğlu ve Orkun Oğuz tarafından kurulan Kaliforniya Merkezli Türk menşeili girişim, aslında özünde 20 yıllık bir geçmişe sahip.

Türkiye'nin yerli otomobiline şirketlerin verdiği destek her geçen gün artıyor.

CY Vision tarafından geliştirilen hologram teknolojisi, TOGG sürücülerinin sanal görüntüler görmelerini sağlayacak. Böylece yol durumu, trafik durumu, seyir hızı ya da hız sınırı gibi bilgiler an be an önceki cama yansıtılan görüntülerden takip edilebilecek.

Bu arada otomobillerin bir kısmında bu teknoloji Head up Display şeklinde geçiyor. Ancak bu teknoloji, aydınlık ortamlarda sürücüye kusursuz bir görünür alan sunmuyor. Fakat TOGG'daki hologram teknolojisi işte tam da bu noktada ön plana çıkıyor ve görüntüyü net bir şekilde cama yansıtarak takip edilmesini sağlıyor.