Musk Twitter'ı satın aldı: Peki şimdi ne olacak?

HABER MASASI
Abone Ol

Tesla'nın CEO'su Musk geçen hafta Twitter’ın tamamını satın almak için yaklaşık 43 milyar dolarlık bir teklifte bulunmuş, Twitter ise teklif karışında sessiz kalmayı seçmişti. Hatta Musk’ın şirketi almayı zorlaştırması için bir takım finansal hamleler de düşünülüyordu. Twitter dün Elon Musk tarafından satın alındığını duyurdu. Musk Twitter için yaklaşık 46.5 milyar dolar ödeyecek.

Tesla’nın CEO’su Elon Musk 21 Aralık 2017 tarihinde “Twitter’ı seviyorum” mesajını paylaştığı bir tweet atmıştı. Bunun ardından bir takipçisi “O zaman neden satın almıyorsun?” diye sorduğunda “Ne kadar?” cevabını vermişti. Bunların hepsi o zaman için bir şaka gibi gözükse de Musk bir dönem servetini 300 milyar dolar kıyılarına kadar dayandırarak dünyanın en zengin insanı oldu.

Peki Musk Twitter'ı neden satın aldı? Platformun kurucusu Jack Dorsey'e göre neden tek çözüm Elon Musk'tı? Bundan sonra Twitter'da neler değişecek?

1) Elon Musk Twitter’ı neden satın aldı?

Elon Musk’ın ABD’de politik bir figür olduğunu anımsamak gerek. Trump’ın danışmanlar kurulundan istifa etmişti. Ancak Twitter’ı satın alma motivasyonunun arkasında politikayı yönlendirme isteği mi var, yoksa başka bir şey mi orası net değil? Musk’ın resmi açıklamasına göre amacı ifade özgürlüğünü korumak. Musk, “Bana yapılan en büyük eleştirilerin bile platformda olmasını isterim” diyor.

2) Elon Musk’tan sonra Twitter’da ne değişecek?

Musk bunun ipuçlarını dünkü satın alma açıklamasında verdi. Biraz daha yakından bakacak olursak Twitter’ın algoritmasını halka açmaktan söz ediyor. Bu çok enteresan zira algoritmayı bir sosyal medya şirketinin mutfağına benzetebiliriz. Yani Musk hangi gönderiyi, kime ne zaman hangi koşullarda gösterdiklerini açıklayacağını söylüyor. Ne kadarını yapacak zaman gösterecek. Öte yandan tweet’ler üzerinde bir ‘düzenleme’ seçeneği olması bekleniyor. Böylece hatalı veya yanlış bir gönderiyi kullanıcıların düzenleme şansı olacak. Musk ayrıca Twitter’daki bot hesapların da kaldırılacağını aktarıyor.

3) Twitter’ın kurucusu ne düşünüyor?

Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey Musk’ın satın almasını Radiohead grubunun Everything In Its Right Place (Her şey yerli yerinde) isimli şarkısıyla andı. Dorsey Twitter’ın Wall Street’in elinden alınmasını doğru bulduğunu ancak tek bir kişi tarafından yönetilmesini olumlu bulmadığını söyledi. Twitter’ın bu denli şirketleşmemesi gerektiğini ifade eden Dorsey, “Bir şirket olma sorununu çözmek için Elon güvendiğim tek çözüm” değerlendirmesinde bulundu. Dorsey sözlerini, “Bu doğru bir yol… Bütün kalbimle inanıyorum” dedi.

4) Ödeme nasıl yapılacak?

Twitter tarafından yapılan duyuruda Musk’ın 25.5 milyar dolarlık finansman bulduğu, 21 milyar dolar ise varlık taahhüdünde bulunduğu ifade ediliyor. Musk geçen günlerde yaptığı bir açıklamada Twitter’a sahip olmanın medeniyetin geleceği için çok önemli olduğunu, bu sebepten maliyetini hiç önemsemediğini söylemişti.

5) Twitter neden bu kadar önemli?

Musk’ın ödediği ücrete bakarsanız Twitter’ın büyüklüğü Meta’nın (Facebook, Instagram, Whatsapp) 10’da 1’i kadar. Twitter Arap Baharı’yla birlikte toplumsal olaylarda ne kadar güçlü olabildiğini bütün dünyaya gösterdi. Bu gücü tek bir insanın elinde tutuyor olması ise eleştiriye açık bir konu. Geçen yıl ABD Kongre baskınında Twitter’ın Donald Trump’ın hesabını askıya alması ifade özgürlüğü konusunda büyük tartışmalara sebep olmuş, Musk ise bu konudaki ‘mutsuzluğunu’ dile getirmişti. Öte yandan 45. ABD Başkanı Donald Trump, Musk’tan sonra da Twitter’a geri dönmeyeceğini açıkladı. Beyaz Saray Musk’ın Twitter’ı satın almasına ilişkin bir açıklamada bulunmadı.

Kaynak: Haber Global

Sosyal Medya: Elon Musk'a, satın alabileceği 10 platform öneriyoruz