Instagram'da moda hilesi: 'Ürünlerin yüzde 20'si sahte'

NAZİF MENTEŞ
Abone Ol

● Ghost Data analiz şirketi, Instagram’da açılmış moda hesaplarının yüzde 20’sinin sahte olduğunu açıkladı.

● Birçok farklı ve ünlü markanın taklit ürünlerini satan hesapların sayısı 50 bini geçmiş durumda.

● Instagram’daki ‘moda sahteciliğinin’ taklit edilen markalara maliyeti 30 milyar dolar seviyesinde.

Instagram’ın 1 milyarı geçmeyi başaran abone sayısı, onu yalnızca bir sosyal medya platformu olmaktan çıkaralı çok oldu. Tıpkı Facebook ve Twitter gibi Instagram da birçok ürünün kendini tanıtabilmesi, yeni hizmetlerin duyurulması için 'sponsorlu içerik cennetine' dönmüş durumda. İrili ufaklı birçok şirketin reklam ödemelerine muhatap olan Instagram, sağladığı gelirler ile daha çok sponsorlu içerik için uygun alanlar oluşturmaya da devam ediyor.

Instagram'da 'reklam avantajları' yalnızca sponsorlu içeriklerle sağlanmıyor. Takipçi sayısı konusunda iddialı kullanıcılar; üzerindeki kıyafetler ya da bulundukları yerleri etiketleyerek markalardan çeşitli meblağlarda ödemeler alıyor.

Sponsorlu içerikler bir yana, Instagram'ı reklam alanı olarak değil, bir alışveriş merkezi olarak değerlendirip ürün veya hizmetlerini yalnızca Instagram'dan sunan da onlarca farklı şirket bulunuyor. Moda başlığı altında gerçekleşen tüm aktivitelerin dünya için geçerlilik seviyesi arttıkça Instagram için de aynı oranda bir artış söz konusu olabiliyor. Instagram'ın moda hesaplarına verdiği önemin ve onlar için açtığı alanın meyvesini yiyen moda hesaplarının yanı sıra tamamen sahtecilik üzerine kurgulanmış moda hesaplarının varlığı da net olarak ortada. Bu hesaplara yönelik oldukça detaylı bir araştırma analiz şirketi Ghost Data'dan geldi.

Sahte moda hesapları daha çok Gucci, Armani, Fendi gibi lüks markaları taklit ediyor. Bu markalara ait sahte ürünler, orijinal ürünlerden fazla bile olabilir.

Ghost Data'nın hazırladığı rapora göre Instagram'da bulunan birçok sahte moda ürününe ev sahipliği yapan hesapların sayısı günden güne artıyor. Özellikle lüks ve pahalı markaların 'çakmalarını' ortaya koyan üreticiler, tanıtım ve pazarlama noktasında öncelikli olarak Instagram'ı kullanıyor. En son tarih olarak Nisan ayını baz alan rapora göre moda ürünü paylaşımlarının yaklaşık yüzde 20'lik bir kısmı sahte ürünlerden oluşuyor. Çalışma kapsamında 50 bini aşkınhesabın sahte ürünler üretip sattığı tespit edildi. Bu sayı, 2016 yılında 20 bin seviyesindeydi. 3 yılda gerçekleşen yüzde 171'lik artış, durumun vehametini ortaya koymak noktasında faydalı diyebiliriz.

Sahte hesapların gönderi paylaşımları konusunda da ciddi bir özen söz konusu. 'Çakma ürünlerin' fotoğrafları oldukça profesyonel biçimde çekiliyor, paylaşılıyor.

Genellikle lüks moda ürünlerini taklit eden sahte ürünleri paylaşan hesaplar oldukça aktif. Toplamda Instagram’da 65 milyondan fazla gönderi yayınlayan sahte ürün hesapları ayda 1.6 milyonhikaye paylaşıyor. Bu gönderi ve hikaye paylaşımlarının etkisiyle sahte ürün endüstrisi yılda 1.2 milyar dolar ciroya ulaşmış durumda. İnternet üzerinden sahte ürün satma girişimlerinin artışı, ülkeleri hükümet başkanları seviyesinde harekete geçirmiş durumda. Son olarak

Donald Trump, Instagram üzerinden yapılan sahte ürün paylaşımlarının denetlenmesi için Bakanlık düzeyinde görevlendirmeler yaptı. ABD'li lüks marka yöneticilerinin Trump'a yönelik baskıları söz konusu.

Taklit edilen markalar nasıl etkileniyor?

2018 yılında yayınlanan Küresel Marka Sahteciliği Raporu, lüks moda markalarının sahtecilik nedeniyle yılda ortalama 30.3 milyar değerinde bir satıştan olduğunu ifade ediyor. Instagram'da özellikle lüks kıyafet, çanta ve ayakkabı üreticilerinin taklit ediliyor olması şirketlere maddi kayıplar dışında büyük bir prestij kaybı da getirmiş oluyor. Aynı zamanda bu endüstrinin terörizm ve diğer suç eylemlerine de fon sağlaması iddiası büyük bir krizi de beraberinde getirmeye yetiyor.

Instagram'ın kabahati var mı?

Ghost Data’nın yayınladığı analize göre en büyük problem, bir zamanlar yalnızca el altından yapılan sahte ürün üretme ve satma işinin artık Instagram üzerinden açık bir biçimde yapılıyor olması. Üstelik Instagram sahte ürün satan kişilerin işlerini yürütmeleri ve potansiyel müşterilere ulaşmaları için ortam sağlıyor. Bir markanın adı Instagram’da aratıldığında, bu markanın ürünlerini satan mağazaların hesaplarının hemen yanında, sahte ürün satanları da görmek mümkün. Lüks bir ürünün değerinin çok altında satıldığını gören Instagram kullanıcıları da sahte ürünlere yönelebiliyor. Yani, bu sahteciliğin oluşturduğu maddi etki ağının küçülebilmesi için Instagram’ın arama algoritmasında değişikliğe gitmesi şart denebilir.

Instagram'da onaylı hesap başvurusu nasıl yapılır?
Instagram, Ağustos'ta aktif ettiği özellikle birlikte tüm kullanıcıların mavi tik başvurusu yapabilmesini sağladı. Yani artık isteyen herkes Instagram üzerinden yalnızca birkaç dakika içinde onaylı hesap için başvuru yapabiliyor. Eskiden sadece belirli bir kitleye sunulan bu özelliğin artık tüm kullanıcılara açılması da doğal olarak ilgiyi artırıyor. Haliyle Instagram'da mavi tik, onaylı hesap ya da rozet nasıl ifade ederseniz edin prestij sebebi olan bu özelliği kullanmak isteyenler Instagram'dan başvuru yapabiliyor. Instagram'a giriş yaptıktan sonra Ayarlar üzerinden yalnızca birkaç adımı izleyerek başvuruyu gerçekleştirmek mümkün. Ancak bu durum aslında başvuruyu yapan herkesin mavi tik alabileceği anlamına gelmiyor. Tüm detaylar videoda, iyi seyirler. 🙂