Güneş’te meydana gelen patlama Musk'a pahalıya mal oldu

HABER MASASI
Abone Ol

SpaceX, düşük gecikmeli 49 internet uydusunu 3 Şubat'ta ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi'nden uzaya fırlattı. Bu esnada ise Güneş’te yaşanan patlama nedeniyle büyük bir radyasyon dalgası etrafa yayıldı. Olayın ardından Elon Musk'a ait 38 Starlink uydusunu yok ettiği belirtildi. Söz konusu olay, dünyanın en zenginin insanının uzay şirketi SpaceX'e on milyarlarca dolarlık zarara mal oldu.

Güneş’te yaşanan patlama nedeniyle büyük bir radyasyon dalgası etrafa yayıldı. Ardından, Güneş enerjisi atmosferi ısıttı ve Starlink uydularının gönderildiği 200 metre yükseklikteki az miktarda havanın yoğunluğunu yükseltti.

Starlink uydularının kendilerini birkaç yüz metre yükseğe çıkarmaları gerekiyordu, ancak bu, ABD'li ve Çinli araştırmacıların yaptığı bir araştırmaya göre en az yüzde 60 artan atmosferik sürüklenme nedeniyle olmadı.

Araştırmacılar, “Bu olay, uzay havasının daha iyi anlaşılması ve doğru tahmin edilmesinin yanı sıra endüstri ve uzay hava durumu topluluğu arasındaki işbirliklerinin acil gereksinimlerini ortaya koyuyor” dedi.

Uydu parçaları tehlikeye neden olmadı

Uzmanların bildirdiğine göre Starlink uydularının 38’i saatte binlerce km hızla yanmadan önce alçaldı. Buna rağmen, her biri yaklaşık 260 kg ağırlığındaki uydular, yerdeki hiç kimse için tehlike oluşturmadı.

SpaceX o sırada yaptığı açıklamada, "Yörüngeden çıkan uydular, diğer uydularla sıfır çarpışma riski taşıyor ve tasarım gereği atmosferik yeniden girişte yok oluyor, yani yörünge enkazı oluşturulmaz ve hiçbir uydu parçası yere çarpmaz" dedi.

Starlink uyduları büyük bir yenilik mi yoksa bir tehdit mi?
Bazı komplo teorilerine göre son zamanlarda artan orman yangınlarının sorumlusu Starlink uyduları. Peki nedir bu Starlink projesi? Starlink uyduları büyük bir yenilik mi yoksa bir tehdit mi?

Elon Musk'un Starlink'leri bizi nasıl cezbetti?
Elon Musk'ın SpaceX şirketi 2015 yılında proje üzerinde çalışmalara başladı. ilk olarak 2018'in şubat ayında iki prototip uyduyu test uçuşu ile denedi ilk büyük çaplı adımı ise 24 mayıs 2019'da 60 adet küçük uyduyu yerleştirerek attı. 2027'de tamamlanması ve 42 bin uyduluk ağ kurulması hedeflenen projede yörüngeye ulaşan uydu sayısı 2 bin 957'ye ulaştı. Starlink uydularını diğer uydulardan ayıran en önemli özellikse diğer uyduların aksine dünyanın alçak yörüngesine yerleştirilmiş olmaları. Bu yakınlıksa internet hızının daha yüksek olmasını sağlıyor.
Bir kere düşündüğümüzde bu kadar çok hareketli uydu dünyanın alçak yörüngesinde dolaşırken herhangi bir olumsuz etkileşimde yada çarpışmadan dünyaya kalıcı hasar olarak geri dönmesi yada 'kessler sendromu' yani zincirleme bir reaksiyon sonucunda ortaya çıkan uzay enkazının diğer uyduları ve benzerlerini yok edeceği ve düşük Dünya yörüngesinin sonunda kullanılamaz hale geleceği bir zincirleme reaksiyon durumunu oluşturması çok olası.
404 Sayfa Bulunamadı serimizin bu bölümünde Starlink'leri anlattık.