Google daha 'yararlı' bir şirket olmak istiyor, ancak bilmeniz gereken önemli şeyler var

YUNUS EMRE ŞAHİN
Abone Ol

● Geçen hafta düzenlenen Google Geliştiriciler Konferansı'nın en önemli açıklamalarından biri 'herkese yardım etmek' oldu. Google kısaca tüm insanlığa artık daha fazla yardım etmek istiyor.
● Google, siz ne kadar izin verirseniz size o kadar iyi yardım edeceğini söylüyor. Yani servislerin daha iyi bir noktaya ulaşması için ek seçeneklere izin vermek şart.
● Yani aslında Google, gizlilik konusuna şüpheyle yaklaşan kişilere bile dönüştürmek ve daha fazla veri elde etmek için izin vermelerini sağlamak istiyor.

Geçen hafta Google Geliştiriciler Konferansı'ndasahneye çıkanGoogle CEO'su Sundar Pichai, yaptığı konuşmada şirketin en iddialı teknolojilerini anlattı.

Google ve Microsoft CEO'larının yeni fotoğrafları, rekabetin ne kadar ileri gittiğini gösteriyor
Salt Okunur

Buna ek olarak en fazla üzerinde durulan noktalardan biri 'herkese yardım etmek' oldu. Yani Google, resmî görevini şu şekilde açıkladı:

  • Dünyadaki bilgileri organize etmek ve evrensel olarak erişilebilir ve yararlı kılmak.

Arama motorunun çok daha ötesinde bir ürün yelpazesine sahip olan şirket, hedefini kısaca 'herkes için faydalı bir Google oluşturmak' şeklinde belirtti.

Açıklama üzerinden yaklaşık bir hafta geçti. Ayrıca açıklamalar doğal olarak teknoloji dünyasında bu bir haftalık süreçte epey yoğun ilgi gördü.

Google CEO'su Sundar Picai ise 'Herkes için daha faydalı bir Google oluşturmak' cümlesi üzerinde durdu.

'Herkes için daha faydalı bir Google oluşturmak'

Google, yıllarca yeterli miktarda kullanıcı verisi toplayıp organize ettikten sonra yapay zekâya (AI) odaklanıyor. Böylece Google, eylem odaklı ürünler sunmak ve hayatımızı kolaylaştırmak için şimdi çok çok iyi bir konumda. Doğal olarak da bunu ileri götürmek istiyor.

Elbette bir ürünün gelişim sürecinde ancak onunla paylaştığınız bilgiler kadar yararsağlayabileceğiniunutmamak gerekiyor.

Nest Hub Max'te yer alan bir özellik Google'ın her kullanıcı için bir yüz modeli oluşturmasını ve saklamasını sağlıyor.

Yapay zekânın ilerlemesinde en önemli husus veri. Bu noktada Google Asistan komutları da büyük önem taşıyor. Konuyla ilgili yeni detaylardan biri 'Hey, Google' gibi ortak harekete geçirme cümlelerinin geride kalıyor olması. Bunun yerine konuşur gibi ne yapmak istediğinizi söylemeniz yeterli.

Hazır komutlar, aslında ilk komut verildikten sonra mikrofonu 8 saniyeye kadar etkin kılan 'Sürekli Konuşmalar' adlı bir özellikle mümkün oluyor.

Ve sonra, Face Match özelliği de önemli. Şirketin yeni akıllı ekranı Nest Hub Max'te yer alan bu özellik, Google'ın her kullanıcı için bir yüz modeli oluşturmasını ve saklamasını gerektiriyor.

Bu sistemin güvenliğinden şüphe edenler için bir Google sözcüsünün açıklaması var. Tam metin şu şekilde:

  • Konuşma tanıma sistemlerini iyileştirmek için çok sınırlı bir ses transkripsiyonu yapıyoruz ve kullanıcı gizliliğini korumak için çok çeşitli teknikler uyguluyoruz.

Ve Face Match için şirket yüz profillerinin cihazda yerel olarak oluşturduğunu ve depoladığını belirtiyor. Yani buluta ya da sunuculara gönderilmesinin gizlilik endişesi yarattığını biliyor.

Yine de, mahremiyet kullanıcılar için bir endişeyse bu özelliklerden muhtemelen vazgeçerler ve karşılığında ürünler bu kadar yardımcı olmaz. İşte kilit nokta da bu. Google, siz ne kadar izin verirseniz size o kadar iyi yardımcı olabileceğini söylüyor.

Google, bu gizlilik seçeneklerinin kullanıcılara açık

olmasıyla gurur duyuyor. Şirkete daha az inananlara hizmeti tamamen sonlandırmıyor.

Asıl amaç daha fazla güven kazanıp bu servislerle kullanıcılara daha yararlı olmak.