Neslihan Önderoğlu’na sorduk

HABER MASASI
Abone Ol

Bir keresinde öykü okurlarını toplasan İnönü Stadı’nı doldurmaz demiştim bir arkadaşa. O çok iyimser bir tahmin, Kasımpaşa Stadı ancak, diye yanıtlamıştı.

Filler ve Balıklar’ın temel meselesi hafıza idi. Toplumsal hafızamız balığa mı file mi yakın sizce?

Bu sorunun cevabı çok açık sanırım. Öyle değil mi? Doğu toplumlarının en temel sorunlarından biri kolay unutmak. Geçmişlerinde çok fazla acı olduğu için belki. Yaşamak için unutabilmek kimi zaman iyidir ama geçmişiyle yüzleşememe nostalji gibi bir hastalığı da beraberinde getirir.

Öykü okurları kaç kişiyiz sizce?

Bir keresinde öykü okurlarını toplasan İnönü Stadı’nı doldurmaz demiştim bir arkadaşa. O çok iyimser bir tahmin, Kasımpaşa Stadı ancak, diye yanıtlamıştı.

Abdülhak Şinasi, ortalama ömürlü bir insanın, hayatı boyunca ancak 3000 kitap okuyabileceğini hesaplamış. Bu hesap sizde nasıl bir his uyandırıyor?

Panik duygusu. İşte bu nedenle okuduklarım konusunda çok seçici davranmaya çalışıyorum. Bir kitaba başladığımda ne olursa bitirmeliyim, gibi bir derdim yok.

Bize son yıllardan, güzel bir film önerir misiniz?

Son yıllarda beni en etkileyen, film bittiğinde jenerik akarken beni koltuğuma mıhlayan tek film İranlı yönetmen Ashgar Farhadi’nin Bir Ayrılık isimli filmi. Yabancı film dalında Oscar’ı da almasa daha çok sevinirdim. Oscar alınca biraz kirlendi gözümde☺

Yeni ne var yazın hayatınızda? Okurlarınız ne beklesin sizden?

Birkaç hafta içinde çıkacak bir gençlik öyküleri kitabım var Mutsuz Palyaçolar Örgütü. Ayrıca epey ilerlediğim bir novella da var. İçime sinerse sırada okurla ilk buluşacak odur.