Fakir ve amatör bir bahçıvanın ukalalık rehberi

FAHRİYE İŞBİLİR
Abone Ol

Şimdi sevgili fakir ve amatör bahçesever, sana Gülnar Önay’ın bu konuda bilmen gereken temel bilgileri sunduğu iki kitabı önerebiliriz; Bahçem ve Ben Amatör Bahçıvanın Ekkitabı ile Bir Bahçe Kuruyorum kitaplarını. Ayrıca Peter Mchoy’un biraz daha pahalı ama bol resimli ciltli bir baskısı olan Bahçıvanın El Kitabı eserini de önerebiliriz.

Yapmayın gözünüzü sevelim, kimin bahçecilikle alakalı ukalalık rehberine ihtiyacı olsun ki? Yani bahçe mi kaldı bu devirde? Yok yok, ben yine de istiyorum, eşe dosta bahçeden bahsetmeliyim diyorsanız siz ya bahçeli evi ve bahçeye ayıracak zamanı olan zengin bir gençsiniz veya bahçeli evi olan zengin bir emeklisiniz. Her durumda da zenginsiniz ve bol vaktiniz var çünkü o ukalalık niyetiyle okumaya heveslendiğiniz kitaplarda tarifi yapılan bahçeler, apartman önündeki bir metrekarelik alana plastik saksılar dizerek, ucuz mevsimlik çiçekleri rengine göre kompoze ederek kendi kendinize eğleneceğiniz bahçemsilere benzemiyor. Kitabına uygun bahçe yapmak demek zevkine yatırım yapmak demek bunu akıldan çıkarmayın. Bu durumda bizim yardımlarımızla bahçe sanatından bahsederken sadece bilginiz ve kültürünüzle değil paranızla da hava atmış oluyorsunuz unutmayın. Ha bir de, bir gün param olsa şöyle küçük bir bahçe düzenleyecek kadar, vaktim de olsa tabii, böyle böyle yapardım diye romantik hayaller kuranlar, sahip oldukları hayali bahçe için fikir almak üzere kitaplar dergiler karıştıranlar var ki biz onları daha sempatik bulduğumuzdan yazının geri kalanında onlara hitap edeceğiz, geri kalanlar lütfen alınmasın.

Yok yok, ben yine de istiyorum, eşe dosta bahçeden bahsetmeliyim diyorsanız siz ya bahçeli evi ve bahçeye ayıracak zamanı olan zengin bir gençsiniz veya bahçeli evi olan zengin bir emeklisiniz.

Şimdi sevgili fakir ve amatör bahçesever, bahçeye yönelik ilgin iki koldan ilerliyor olabilir, estetik bir mekan inşa etme peşinde veya küçük bir organik dünya kurma hayalinde olabilirsin. Her durumda da işine yarayacak kitaplar mevcut. Arzun estetik bir mekan kurmaksa bahçeyi mekansal olarak düzenlemenin temel prensiplerini, çiçek tarhı yapmayı, mevsimlerine göre yetiştirebileceğin çiçekli ve çiçeksiz bitkileri, bunların bakımını nasıl yapacağını, nasıl sulayacağını, budayacağını hepsini öğrenmen lazım. Sana Gülnar Önay’ın bu konuda bilmen gereken temel bilgileri sunduğu iki kitabı önerebiliriz; Bahçem ve Ben Amatör Bahçıvanın Ekkitabı ile Bir Bahçe Kuruyorum kitaplarını. Ayrıca Peter Mchoy’un biraz daha pahalı ama bol resimli ciltli bir baskısı olan Bahçıvanın El Kitabı eserini de önerebiliriz.

Adı el kitabı ama bakma sen kendisi ansiklopedi gibi. John Brookes’ın Küçük Bahçe, Küçük Mekanlar İçin Parlak Fikirler kitabı da bahçe mekanını nasıl düzenleyeceğin konusunda epey yardımcı olabilecek bir kitap. Nejat Ebcioğlu’nun Bahçe Süs Bitkileri ve Bahçe Çiçekleri kitapları da işine yarayabilecek kitaplardan ama satışta olmadığı için sahaflarda araman gerekecek. Bazı baskılarda suluboya çizimler de olduğundan kitabın, hayallerini beslemek dışında yaramaz bir misafir çocuğun eline tutuşturduğunda on beş dakika rahat nefes aldırmak gibi pratik faydaları da var.

Pratik fayda demişken, bahçeden beklentin ikinci gruba girecek şekilde sofranı donatmak gibi pratik maksatlarla bahçeden faydalanmak olabilir. Evine arkadaşlarını toplayıp salatanın malzemelerinin doğrudan doğruya bahçeden geldiğini, turşudaki biberleri elinle topladığını, böylesinin ne kadar sağlıklı hem ne kadar faydalı olduğunu anlatmaktan hoşlanabilirsin. Bu durumda daha farklı bir uzmanlık alanının birikimini kullanacaksın demektir. Ayrıca organik bahçe yapmanın sadece bahçeye domates biber ekmek demek olmadığını, sebzeleri hazır gübre kullanmadan yetiştirip böceklerle ilaç kullanmadan mücadele etmen gerektiği manasına geldiğini peşin peşin kabul etmelisin. Bu kabullerden sonra Gülnar Önay’ın bir başka kitabı Organik Bahçe Rehberi ve Sonia Day’in Şehirdeki Bahçe kitaplarından faydalanarak işe koyulabilirsin.

Sevgili amatör bahçıvan, görüyorsun, çiçek bahçesi yapmak istediğinde de, organik sebze yetiştirmek istediğinde de sana yardımcı olacak, yol gösterecek kitaplar mevcut. Sen yeter ki kafi miktarda parayla zamana sahip ol, inan şehrin en güzel bahçesi seninki olur. Hatta doğa dostu, az su tüketen çiçekler yetiştirmek gibi daha ileri aşamadaki bahçe meraklarına kapıldığında bile sana hitap eden kitaplar bulmakta güçlük çekmeyeceksin. Mesela Gülnar Önay’ın bir başka kitabı olan Dünya Isınıyor Bahçem Değişiyor küresel ısınma çağında yetiştirebileceğin az su isteyen çiçekleri anlatıyor. Yani anlıyorsun değil mi fakir ve amatör bahçıvan? Tek eksiğin vakitle nakit.