Altı kitap 6 öykü

HABER MASASI
Abone Ol

Anlamın kendi patikalarını çizdiği öyküler, incelikle işlenen kelimelerin işaret ettiği her durağa ustalıkla uğruyor. Sıkıştığı hikayelerden kaçmak isteyen kahramanlara ise kitabın son cümlesi sesleniyor: “Gelecek olanlara yer açıyorlar.”

İlk kitabı 2013’te Hece Yayınlarından Bekleme Salonu adıyla yayımlanan Ali Işık, Beni Hikâyeden Çıkart ile kurgu macerasını sürdürüyor. 10 öyküden oluşan kitap, Şule Yayınları etiketiyle Mart ayında okurla buluştu. Anlamın kendi patikalarını çizdiği öyküler, incelikle işlenen kelimelerin işaret ettiği her durağa ustalıkla uğruyor. Sıkıştığı hikayelerden kaçmak isteyen kahramanlara ise kitabın son cümlesi sesleniyor: “Gelecek olanlara yer açıyorlar.”

Beni Hikâyeden Çıkart, Ali Işık, Şule Yayınları

  • Sığ Suyun Balıkları ve Vicdan Saatleri’nden seçilenler ve ilk kez kitaplaşan öykülerin bir araya getirildiği Everest Yayınları’ndan çıkan Kimse Bilmesin adlı eser okurla buluştu. Kuvvetli bir anlatının rüzgarıyla ilerleyen metinler, hikayenin hızını benzersiz bir üslupla ayarlayarak okuru kurguya ortak etmenin yollarını her defasında buluyor. Mekanın ve zamanın kırılgan köşelerinde gezen hikayelere sahip eser, Ataşçı’nın öykü ve romanlarını seven okurların kütüphanesinde mutlaka bulunması gereken bir kitap.
  • Kimse Bilmesin, Abdullah Ataşçı, Everest Yayınları

Kültürümüzün temel taşlarını oluşturan birçok anonim eseri güncel çevirilerle okuyucuya ulaştıran Büyüyenay Yayınları bir kez daha kıymetli bir eseri özenli bir çalışmayla kitaplığımıza armağan ediyor. Tercümesi Sahaf M. Seyyid tarafından yaklaşık 1890 yılında yapılmış bir halk hikâyesi olan bu yapıt her ne kadar çeviri bir eser olsa da Anadolu irfanını oluşturan derviş tipini bize anlattığı için ilgi çekici bir eser haline geliyor. Dört Derviş Hikâyesi çeşitli badireler atlatmış dört dervişin yollarının bir gün Sultan Mahmud ile karşılaşmasını konu ediniyor, bu dört dervişin başlarından geçen ibretlik olayları Sultan’a anlatmasıyla biz de yer yer sembolik anlamlar içeren bu dört hikâyeye şahit oluyoruz. Bazı yönleriyle Bin Bir Gece Masalları’nı andıran bu eserin doğu edebiyatının rahminden çıkmış koca bir kültürün yapı taşlarını barındırdığı daha ilk dervişin hikâyesinden anlaşılıyor. Bu ilgi çekici kitap özellikle doğu edebiyatına kafa yoran okuyucunun mutlaka göz ardı etmemesi gereken bir eser.

Dört Derviş Hikâyesi, Selma Günaydın, Büyüyenay Yayınları

  • Öykü yazmak yerine hikaye anlatan Nilgün Bıyıklı, ilk iki kitabıyla başlattığı akımı Deliler ve Flamingolar’da da devam ettiriyor. Hepimizin tanıdığı insanları, muzipliğiyle şekilden şekle sokuyor. Tüm enteresanlığıyla hayat aslında anlattığı. Kurguyu sanki Nilgün Bıyıklı değil de kader yapıyor. Ona sadece bunu tatlı tatlı anlatmak kalıyor. Onunla karşılaşırsanız dikkat edin, kendinizi hikayenin içinde bulabilirsiniz.
  • Deliler ve Flamingolar, Nilgün Bıyıklı, İz Yayıncılık

Hep sokaktaki insanlar; en mazlumlar, en yalnızlar, sen, ben, o, işte hepimizi 53 öyküde bir araya getirmiş İsmail Kılıçarslan. Şair bir elin kaleminden satırlara bu sefer öyküler dökülmüş. O kadar içeriden ve içten ki öyküler bir bakıyorsun yüzünde gülümseme bir bakıyorsun “İsmail abi gene mi kavuşamayacak âşıkla maşuk?” diyorsun, sonra ters köşe olmuşsun kalp kalp kalp. Yazarla birlikte ince bir yolda yürümeye başlıyorsun, dertleniyorsun, üzülüyorsun, mutlu oluyorsun. Öykülerdeki dertlerin öylesinde de böylesinde de çaylar, şairler, yazarlar, türküler yetişiyor ortak oluyor. Öykü kahramanları mekânlardan, yüreklerden olaysız bir şekilde dağılıyor. İçinde birikmiş anıları haykırıyor sanki yazar ve ayırt etmeye çalışıyorsun yazılanları dünden mi, bugünden mi sorularıyla. Kitap bitince muhtemelen siz de aynı soruyu soracaksınız: “Abi be neydi o kızın adı?”

Sokakta, İsmail Kılıçarslan, Profil Kitap

  • Halil Gökhan’ın derlediği ve editörlüğünü üstlendiği Yeni Öyküler - Öykü Yıllığı 2017 Nazlı Eray, Mario Levi, Müge İplikçi, Hakan Bıçakçı, Nedim Gürsel, Buket Uzuner, Feryal Tilmaç, Özcan Karabulut, Feridun Andaç gibi edebiyat kamusunun iyi bildiği yazarlarla birlikte piyasada aynı derecede görünürlüğü olmayıp ancak kalem sahibi edebiyat emekçilerinin öykülerini bir araya getiriyor. Kafe Kültür Yayıncılık etiketiyle raflardaki yerini alan kitapta öykülerin pek çoğu geçtiğimiz yılın öykü kitaplarından alınmış. Ancak Nazlı Eray’ın “Mutlu Yuvalar, Sıcak Yuvalar”ı gibi çok erken tarihli bir öyküsü de yer alıyor. Nazlı Eray’ın öyküsünün 2016 yılında yayımlanan Toplu Öyküler 1 kitabından alındığını tahmin etsek de bu tür öykü toplamlarında editörün seçkiye dair önden bir şeyler söylemiş olması bekleniyor.
  • Yeni Öyküler - Öykü Yıllığı 2017, Halil Gökhan, Kafe Kültür Yayıncılık