Yoldaki tuhaflık - Pakistan
Tuzlu Karpuz, Sütlü Çay, Tatlı Ekmek
Tuzlu karpuz, sütlü çay, tatlı ekmek, tatlı ayran, baharatlı yoğurt… Art arda okumak bile insanın ağzında tuhaf bir tat bırakmaya yetiyor. Bunlar, Pakistan’daki menülerimin bir kısmı. Ülke, Güney Asya ile Ortadoğu’nun buluştuğu yerde. Bu nedenle mutfağında, iki taraftan lezzetler bulmak mümkün fakat baharatsız bir şey bulmak neredeyse imkânsız.
Birçok Asya ülkesi gibi Pakistan’da da yemeğin lezzeti baharatlar üzerine kurulu. Baharat, geçmiş dönemlerde yemeği sıcaklardan korumanın yoluyken günümüzde bir alışkanlık, damak tadı hâline gelmiş. Pakistanlılar, dinç ve güçlü olmalarını baharatlı yemeklere bağlıyorlar.
Erkek Evi, Naz Evi
Bangladeş’te statüsü daha düşük olanların başlık parası ödediğine, Afganistan’da erkeklerin bunun için uzun bir yolculuğa çıktığına şahitlik etmiştim. Fakat Pakistan’da durum daha farklı. Burada bütün yükü kız babaları çekiyor. Zira babalar, damadı ikna edebilmek için bir hayli uğraşmak zorunda.
Maddiyatın ön planda olduğu bu uğraşta devreye bazen dev araziler bazen lüks otomobiller giriyor. Kızın ailesiyle pazarlığa oturan damat, karşı tarafın bütçesine göre her şeyi isteme hakkına sahip. İşin garip yanıysa damadın isteklerini geri çevirmek yüz kızartıcı kabul ediliyor.
Güzel Görünmenin Pratik Yolu: Yağlı Saçlar
Modern insan için saçların yağlanması bir sorun olsa da Pakistanlılar böyle düşünmüyor. Bir avuç yağı saçlarına sürüyor ve ortadan ikiye ayırıyorlar. Parlak saçlar göz alıcı dursa da bu parlaklığın yağdan kaynaklandığını bilmek biraz tuhaf.
Pakistan’da yağın saçları güçlendirdiğine inanılıyor. Ülkede geçirdiğim iki hafta boyunca kellere nadiren rastlamam da bunun en büyük ispatı galiba.
Çölde Su Aramak
Bazı çöllere yıllarca yağmur yağmaz ve burada hayatta kalabilmenin sırrı suyu depolamaktır. Bu yüzden en büyük mücadele su için verilir.
Tharparkar’da ziyaret ettiğimiz çöle üç yıldır tek damla düşmemişti. Gözümün değdiği her yerde bir kuruluk, bir zayıflık vardı.
İnsanlar hayatta kalabilmek için sürekli su kuyuları kazıyordu. 50 derece sıcaklıkta bir ay boyunca kazılan kum, eğer şanslıysanız size su verebilir. Fakat hiçbir zaman suyun tadından emin olamazsınız. Ya çıkan su tuzluysa...