Kemal Tahir Ketebe’de!

HABER MASASI
Abone Ol

Kemal Tahir külliyatı Ketebe Yayınları tarafından yayımlanmaya başladı. Yeni edisyonlar Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda tanıtıldı. Eserler, Türk modernleşmesinin farklı evreleri dikkate alınarak, kronolojik bir okuma için “1890-1945 Türkiye” ve “1890-1945 Türkiye/Taşra” düzenlemesiyle okura sunuldu.

Külliyatın ilk dizisinde Bir Mülkiyet Kalesi, Yorgun Savaşçı, Esir Şehrin İnsanları, Esir Şehrin Mahpusu, Kurt Kanunu, Yol Ayrımı ve Bozkırdaki Çekirdek adlı eserler sunulurken, ikinci dizide ise Yediçınar Yaylası, Köyün Kamburu, Büyük Mal, Rahmet Yolları Kesti, Sağırdere, Körduman ve Kelleci Memet romanları yer alıyor.

Genç okur Kemal Tahir’le buluşmak zorunda

Kemal Tahir’i güçlü kılan da bizim hikâyemizde kurduğu bu güçlü ilişkidir.

Projenin yöneticisi olan İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Coşkun külliyatla ilgili şunları anlattı: “Türk modernleşmesinin bütün kırılmalarına, geri çekilişlerine, düşüşlerine, çıkışlarına, bunun Anadolu’ya yansımasına, kasabaya, köye, kıra, şehre, siyasetin oradaki temsillerine ve ilişkilerine odaklanan metinlerdir. Dolayısıyla Kemal Tahir bu anlamda köy romancısı değildir, taşra romancısı hiç değildir.” Ayrıca, “Kemal Tahir’i güçlü kılan da bizim hikâyemizde kurduğu bu güçlü ilişkidir” ifadelerini kullanan Coşkun, “Türk okuru, genç okur, Milli Mücadele’yle, yani son 150 yıllık hikâyemizle ilişki kurmak istiyorsa Kemal Tahir metinleriyle buluşmak zorundadır. Bunun tek adresi Kemal Tahir değil, Tarık Buğra, Halide Edip, Nazım Hikmet de var. Ama Kemal Tahir bu konuları fazlasıyla irdelemiştir” dedi.