Büyük Taarruz’dan Filistin’e selam

NİHAYET DERGİ
Abone Ol

Dünyada olup biten tüm haksızlıklara karşı direnmenin bir yolu da sanattan geçiyor. Bu sene ikincisi düzenlenen Büyük Taarruz Uluslararası Kısa Film Festivali de sinema dünyasına yaptığı katkının yanında festival boyunca bir yandan da Filistin üstüne belgeseller ve tiyatro oyunları sergileyerek İsrail’in sivillere uyguladığı zulme karşı bir duruş göstermiş oldu.

Yaklaşık bir aydır İsrail’in Filistin’e uyguladığı büyük katliamı ekranlarımızdan izliyor, yaşanan büyük acıya şahit oluyoruz. Bu zaman zarfında bazı sanatçılar ve sanat destekçileri de kültür platformlarına yaşananları taşımaya gayret etti. Bu tür organizasyonlardan biri de Büyük Taarruz Uluslararası Kısa Film Festivali’ydi. Bu yıl ikincisi düzenlenen festivalin yönetimi, kısa film seçkisiyle sinema dünyasına dair önemli bir çalışma yürütürken diğer yandan Filistin üzerine belgesel, film ve tiyatro oyunlarını seyirciye sunarak, yaşananlara karşı farkındalık oluşturmaya çalıştı.

Festival, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Ayfonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın katılımıyla başladı. Başta gençler olmak üzere her yaştan coşkulu bir kalabalığın katıldığı törende, açılış konuşmalarında festivalin bu yılki teması olan “direniş” vurgusu öne çıktı. “29 Ekim’den 15 Temmuz’a Zor Zamanda Direnmek” olarak belirlenen bu yılki temaya uygun programın tanıtıldığı törende, Ahmet Yenilmez’in “Korkma” isimli Mehmet Akif Ersoy’un hayatından kesitler aktardığı tiyatro oyunu sahnelendi.

Sanat yoluyla direniş

Açılış konuşmasında Kurtuluş Savaşı’nda büyük bir direnişe imza atan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarından bahseden Vali Yiğitbaşı, bugünlerde Gazze’de yaşanan insanlık dramının Kıbrıs’ta da yaşandığını hatırlattı ve bu direnişin sanat yoluyla aktarılmasına vurgu yaptı. Konuşmasında, Kıbrıs’la tek millet iki devlet olduğumuzu, Azerbaycan’la tek millet üç devlet olduğumuzu ve diğer Türk devletleriyle de tek millet 7 devlet olduğumuzu söyleyen Ersin Tatar, birlikten kuvvet doğacağını ifade etti. Festivale katıldığı için memnuniyetlerini ifade eden Tatar, tarihten gelen varlığımızın alt yapısını gösteren kültürümüze, sanatımıza ve sanatçılarımıza çok değer vermemiz gerektiğinin altını çizdi.

Filistin oyunu festivalde

Ünlü oyuncu, başarılı yönetmen, yapımcı ve senaristlerin söyleşilerinin de gerçekleştiği festivale özellikle üniversite gençleri büyük ilgi gösterdi. Sinemanın ne kadar etkili bir dil olduğunu özel temasıyla da vurgulayan kısa film festivalinde Gazzelilerin direnişini anlatan belgeseller de yayınlandı. 4 gün boyunca sadece Afyonkarahisar’ın merkezinde değil, tüm ilçelere yayılan festivalde, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da cezaevlerinde film gösterimi yapılıp, oyuncu söyleşisi yer aldı. 22 Ekim Cuma akşamı gerçekleşen ödül törenin ardından, Nurdan Albamya İnce’nin “Filistin Hakkında Konuşmalıyız” tiyatro oyunu seyirciyle buluştu.

122 ülkeden film katıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığının himayesinde, Afyonkarahisar Valiliği ev sahipliğinde, Anadolu Kültür ve Sanat Meclisi Derneği, Afyon Belediyesi, Kocatepe Üniversitesi, Afyon Sağlık Bilimleri Üniversitesi, İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve İl Özel İdaresinin katkılarıyla düzenlenen festivale 122 ülkeden 2876 film katıldı. Hepsi birbirinden kıymetli ön jüri tarafından 22 film belirlenerek yarışma seçkisine katılmaya hak kazandı.