Yüzlerce Yahudi, Bayrak Yürüyüşü öncesinde Mescid-i Aksâ'ya baskın düzenledi

HABER MASASI
Abone Ol

İsrail’in Doğu Kudüs’ü işgalinin 57. yıl dönümünde binden fazla fanatik Yahudi, İsrail güçlerinin koruması altındaki Mescid-i Aksâ'ya baskın düzenledi, dinî ritüeller gerçekleştirdi ve etrafta tur attı.

Yüzlerce fanatik Yahudi, İsrail'in Doğu Kudüs'ü işgalinin 57. yılında polis korumasında Mescid-i Aksâ'ya baskın düzenledi.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresi'nden yapılan yazılı açıklamada, "Şu ana kadar 28 grup halinde 1119 fanatik Yahudi Mescid-i Aksâ'ya baskın düzenledi. Fanatik Yahudilerin baskınları sürüyor." ifadelerine yer verildi.

1967 savaşının sona ermesini ve İsraillilerin Kudüs'ün “yeniden birleşmesi” olarak iddia ettiği Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki yasadışı İsrail işgalinin başlangıcına işaret eden günü kutlamak için İsrail genelinde resmî törenler ve anma törenleri düzenleniyor.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, baskın düzenleyen fanatik Yahudiler, Harem-i Şerîf'in içinde talmudik ayinler yaptı. Onlara, İsrailli bakan Yitzhak Wasserlauf, milletvekili Yitzhak Kreuzer ve aşırı sağcı eski milletvekili Moshe Feiglin'in de aralarında bulunduğu hahamlar ve politikacılar katıldı.

Sağcı İsrailli gruplar daha önce, Doğu Kudüs'ün Haziran 1967'deki işgalinin yıl dönümünde Mescid-i Aksâ'ya baskın düzenleme çağrısında bulunmuştu.

İsrail, Filistinlilerin

Bayrak yürüyüşü

Aşırı sağcı fanatik Yahudiler, 1967'de İsrail'in Doğu Kudüs'ü işgal etmesi dolayısıyla İbrani takvimine göre her yıl provokatif "bayrak yürüyüşü" düzenliyor.

İsrail, bu seneki yürüyüşte 3 binden fazla personel görevlendirdiğini duyurmuştu.

İsrailli kaynaklar, bu yılki provokatif yürüyüşe 60 binden fazla kişinin katılmasının beklediğini duyurdu.

Aşırı sağcı fanatik Yahudi yerleşimciler, İsrail’in Doğu Kudüs’ü işgalinin yıl dönümlerinde provokatif

  • İsrail polisi, yürüyüş süresince Filistinlilerin yaşadığı bölgeleri yaya ve araç trafiğine kapatıyor. İsrail bayraklarıyla ırkçı marşlar söyleyerek yürüyen fanatik Yahudilerin Filistinlilere, dükkânlarına, evlerine, araçlarına saldırdığı olaylar yaşanıyor.

İşgal altındaki Doğu Kudüs

İsrail, 1967'deki Altı Gün Savaşı'nda Kudüs'ün doğusunu işgal etti. Uluslararası hukuka göre, Doğu Kudüs işgal altında kabul ediliyor.

  • Ancak İsrail, 1980'de tek taraflı şekilde Kudüs'ü "bütün ve birleşik başkenti" olarak ilân etti.

Son dönemde ABD ve bazı ülkelerin bu kararı tanımasına rağmen uluslararası arenada Kudüs bütünüyle İsrail'in başkenti olarak kabul edilmiyor. Ancak İsrail, uluslararası hukukun aksine işgal altındaki Doğu Kudüs'te "egemenlik" iddiasıyla Filistinlilere yönelik ayrımcı politikalarını sürdürüyor.

Bugün Batı Şeria'daki işgalini ve Gazze Şeridi'ne yönelik ablukasını sürdüren İsrail, 27 bin kilometrekarelik tarihî Filistin topraklarının yüzde 85'ine el koymuş durumda. Filistinliler ise bu alanın sadece yüzde 15'ini kullanabiliyor.

Uluslararası hukuka göre İsrail'in Doğu Kudüs'teki hâkimiyeti yasa dışı kabul ediliyor. İsrail'in Doğu Kudüs'te demografik dengeyi Yahudi nüfusa göre dengelemek için inşa ettiği yerleşim yerleri de hukuka aykırı sayılıyor.

Doğu Kudüs'ü gelecekteki başkenti olarak kabul eden Filistin, İsrail'i şehirdeki Filistinli nüfusa ayrımcılık uygulamak ve "kenti Yahudileştirmeye çalışmakla" suçluyor.