Yüzlerce kişi, Arapların Beşşar Esed ile yakınlaşmasını protesto etti

HABER MASASI
Abone Ol

Yüzlerce kişi dün, bazı Arap ülkeleri ile Beşşar Esed arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesini protesto etmek için Suriye'nin birçok şehrinde toplandı. Protestocular, Beşşar Esed'ın yargılanmasını, tüm tutukluların serbest bırakılmasını ve yerinden edilmiş Suriyelilerin evlerine dönmesini talep ederek protestolarına son verdi.

Yüzlerce insan, bazı Arap ülkeleri ile Devlet Başkanı Beşşar Esed arasındaki ilişkilerin ısınmasını protesto etmek için Kuzeybatı Suriye'deki birçok şehrin sokaklarına döküldü.

  • En büyük gösteri Pazar günü Esed karşıtı güçlerin kalesi olan İdlib'de gerçekleşirken, daha küçük gruplar 12 yıllık savaşın ortasında ülkenin diğer bölgelerinden kaçan Suriyelilerin sığınağı olan Azaz'da ve Tel Abyad'da toplandı.

Küçük insan grupları da aralarında Amsterdam, Berlin ve Viyana'nın da bulunduğu birçok Avrupa şehrinde protestolar düzenledi.

Güneydeki Dera şehrinden İdlib'e göç ettirilen bir aktivist protestonun amacını şu ifadelerle dile getirdi:

"Suriye halkını ve Suriye devrimini yüzüstü bırakan Arap ülkelerine bir mesaj iletmek için bu gösteriye çıktık."

Ayrıca Suriye devriminin yetim olarak başladığını ve hâlâ yetim olarak yola devam ettiğini belirtti.

  • Suriye iç savaşı, Esed'in 2011'de hükümet karşıtı barışçıl gösterileri bastırmasının, yabancı güçleri ve küresel silahlı grupları içine çeken ölümcül bir çatışmaya dönüşmesinin ardından patlak verdi. Yarım milyondan fazla insan öldürüldü ve ülkenin savaş öncesi nüfusunun yaklaşık yarısı evlerini terk etmek zorunda kaldı.

İsyancıların elindeki İdlib, yarısı savaş nedeniyle yerinden edilmiş yaklaşık üç milyon kişiye ev sahipliği yapıyor.

"Beşşar Esed ile normalleşen herkes Suriyelilerin öldürülmesine ortaktır.”

2011'de Suriye'de savaş patlak verdikten sonra, Suudi Arabistan ve diğer bazı Arap ülkeleri, Esed hükümetiyle bağlarını kopardı; Riyad, savaşın ilk aşamalarında Suriyeli isyancıları destekleyerek uzun süredir Esed'ın devrilmesini savundu. Ancak Rusya ve İran'ın önemli desteğiyle rakiplerine kaptırdığı toprakların çoğunu geri alan Esed'a bölgesel başkentler yavaş yavaş ısınıyor.

Bazı göstericiler, ''Kim affeder ve [Esed'le] barışırsa, cani bir haindir... ve onun gibidir'' yazılı pankartlar taşıdı.

  • Protestocular, Esed ile uzlaşmanın ancak Suriye cumhurbaşkanı yargılandıktan ve tüm tutuklular cezaevinden çıktıktan sonra gerçekleşebileceğini söylediler. Esed iktidarda kaldığı sürece yerinden edilmiş Suriyelilerin geri dönüşünün gerçekleşemeyeceğini de vurguladılar.

Kuzey Suriye'de bir kampta yaşayan bir göçmen olan Halid el-Yusuf, “Esed rejimi ile normalleşme devrime ihanettir.” dedi. Yusuf sözlerine şöyle devam etti: "Beşşar Esed ile normalleşen herkes Suriyelilerin öldürülmesine ortaktır.”

En büyük gösteri Pazar günü İdlib'de gerçekleşti.

  • 2018'in sonlarında Suriye ile bağlarını yeniden kuran Birleşik Arap Emirlikleri, Şam'ı yeniden Arap saflarına katma girişimine öncülük ediyor. Suudi Arabistan ve Suriye'nin müttefiki İran ise Mart ayında imzalanan tarihî bir anlaşmayla diplomatik ilişkileri yeniden başlatmaya karar vererek bir diplomatik faaliyet telaşının önünü açtı.

Geçen Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan Al Saud, Şam'da Esed ile bir araya gelerek , Suriye'nin bölgesel izolasyonunu sona erdirme yolunda şimdiye kadarki en önemli adım oldu. Ziyaret, Suriye'nin üst düzey diplomatı Faysal Mekdad'ın krallığı ziyaretinden bir haftadan kısa bir süre sonra gerçekleşti. Yine bu ay, dokuz Arap ülkesinden diplomatlar Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde bir araya gelerek Suriye'nin diplomatik çölde uzun süren büyüsünü sona erdirmeyi tartışırken, Mekdad diplomatik bir hamleyle Cezayir, Tunus ve Mısır'ı ziyaret etti.