Yemen'de çocukların ağlayacak gücü yok
Yemen’de, İran destekli Husi milislerin 2014’te başkent Sanaa’yı işgaliyle başlayan, ardından Suudi Arabistan’ın hedef gözetmeksizin düzenlediği bombardımanlarla kaosa dönüşen kriz, insani bir felaket boyutuna ulaştı. Ülkenin yaklaşık 28 milyonluk nüfusunun üçte ikisinin açlıkla karşı karşıya bulunduğu belirtilirken, kolera başta olmak üzere birçok salgın hastalık da insanları vurmaya devam ediyor.
Son olarak, İngiltere merkezli “Save the Children” adlı kuruluşun hazırladığı raporda, Yemen’de yaşanan durum gözler önüne serildi. Kızıldeniz kıyısındaki Hudeyde liman şehri çevresinde yoğunlaşan çatışmalar nedeniyle özellikle çocukların büyük bir sıkıntı yaşadığına dikkat çekilen raporda, limanın kapanması durumunda bir milyon çocuğun daha açlıkla tanışacağının altı çizildi.
Save the Children üst düzey yöneticilerinden, Danimarka eski Başbakanı Helle Thorning-Schmidt, “Yemen’de milyonlarca çocuk, bir sonraki öğünde ağzına bir lokma koyup koyamayacağını bilmiyor. Yemen’in kuzeyinde bir hastaneyi ziyaret ettim. Bebekler ağlayamayacak kadar zayıf düşmüştü, bedenleri açlıktan tükenmişti” şeklinde konuştu.
Şimdiye kadar en az 10 bin kişinin ölümüne yol açan Yemen krizi, İran’ın silahlandırdığı Husi milislerin, ülkenin meşru hükümetine darbe düzenlemesiyle patlak vermişti. Suudi Arabistan’ın bu darbeyi ortadan kaldırmak ve başkent Sanaa’yı kurtarmak üzere başlattığı operasyon ise, istihbarat zaafları, dikkatsizlikler ve hedef gözetmeden yapılan saldırılar nedeniyle yüzlerce sivilin yaşamını yitirmesine yol açtı. Husilerin gücünü kırabilmek için ülkenin kuzeyine abluka uygulayan Suudi yönetiminin bu politikası, Yemenlileri İran işgaline karşı köşeye sıkıştırmış durumda. Yemen’de milyonlarca sivil, Suudi Arabistan’la İran arasındaki acımasız savaşın en büyük kurbanları…