Yabancı prensese geçit yok
Kral Hüseyin’e ölmeden önce tam 33 yıldır veliahtı olarak görevde bulunan kardeşi Prens Hasan’ı azletmesi, yerine kendi oğlu Abdullah’ı getirmesi herkesi çok şaşırtmıştı. Kral Hüseyin’in kardeşi Hasan’dan vazgeçme sebepleri hakkında ortaya atılan iddiaların hepsinde de, Prens’in eşi Servet odak noktasındaydı. Meselenin özünde Prenses Servet’in etnik kökeni ve içinde yetiştiği sülale yer alıyordu.
Ürdün Kralı Hüseyin’in, 7 Şubat 1999’daki ölümünden hemen önce yaptığı bir tercih, herkesi çok şaşırtmıştı: ABD’de kanser tedavisi gördükten sonra ülkesine dönen Kral, tam 33 yıldır veliahtı olarak görevde bulunan kardeşi Prens Hasan’ı azlederek, yerine kendi oğlu Abdullah’ı getirdi.
Arap basınında bir süredir yazılıp-çizilen spekülasyonlar böylece gerçek olurken, Prens Hasan ağabeyinin attığı adım nedeniyle büyük bir hayal kırıklığına uğradı. Öte yandan, Ürdün’le ABD’nin yakın ilişkileri göz önüne alındığında, Kral Hüseyin’in bu değişikliği Washington’la istişare etmemiş olması düşünülemezdi. Prens Hasan, durumu çaresizce kabullenmek durumunda kaldı.
Kral Hüseyin’in kardeşi Hasan’dan vazgeçme sebepleri hakkında ortaya atılan iddiaların hepsinde de, Prens’in eşi Servet odak noktasındaydı. Kral’ın ABD doğumlu son eşi Kraliçe Nur’la Prenses Servet arasındaki kavgalardan, Servet’in kendi kendine kraliçe olmaya hazırlanmasına ve sarayı erkenden dizayn etmeye kalkışmasına kadar, birçok dedikodu dönmüştü.
Fakat, aslında meselenin özünde Prenses Servet’in etnik kökeni ve içinde yetiştiği sülale yer alıyordu.
- Pakistanlı bir ailenin kızı olarak, Hindistan’ın Kalküta şehrinde dünyaya gelen Servet İkramullah, diplomat bir anne-babanın çocuğuydu.
Babası Muhammed İkramullah, Pakistan’ın bağımsızlıktan sonraki ilk dışişleri bakanı olmuş, annesi Begüm Şaheste Sühreverdî de Pakistan’ın Fas büyükelçisi olarak görev yapmıştı. Servet’in anne ve baba tarafından dedeleri de Hindistan siyasetinin aktif üyeleriydiler. Anne Begüm Şaheste Sühreverdî, künyesinden de anlaşılacağı üzere, 14’üncü yüzyılda yaşayan ünlü sufi-filozof Şihâbuddîn Suhreverdî’nin soyundan geliyordu.
1958’de Oxford’da okurken tanışan Hasan ve Servet, on yıl sonra Pakistan’ın Karaçi şehrinde evlendiklerinde, Ürdün tahtına ilk kez Pakistanlı bir kraliçenin varis olma ihtimali de resmileşmiş oluyordu. Dört çocukları olan çift, Prens Hasan’ın veliaht prenslik görevi dolayısıyla Ürdün’de büyük siyasi güce de ulaşmıştı.
Kral Hüseyin’e ölmeden önce kararını değiştirten unsurun da, evlilik yoluyla Ürdün tahtına Pakistan’dan bir rakip ailenin eklenmesi olduğu, mantıklı bir tahmin olarak değerlendirilebilir. Konuyla ilgili resmi açıklama yapılmış olmasa da, Ortadoğu dengeleri çerçevesinde, Kral’ın tercihinin en makul izahı bu görünüyor.