UNESCO listesindeki 17. yüzyıldan kalma Mescid-i Şah restorasyonda hasar gördü

HABER MASASI
Abone Ol

Yetkililer, İran'ın merkezi şehri İsfahan'da BM Dünya Mirası Alanı olarak listelenen 400 yıllık ikonik Mescid-i Şah, restorasyon çalışmaları sırasında hasar gördüğünü söyledi.

17. yüzyıldan kalma, mimari şaheser olarak kabul edilen İran camisi Mescid-i Şah, restorasyon çalışmaları esnasında hasar gördü.

Yerel medyaya göre, kültürel miras başkanı Alirıza Izadi yaptığı açıklamada, restorasyon çalışmalarında görev alanların kubbenin üst kısmında hasar olduğunu fark ettiklerini ve kubbe döşemelerini iskelenin ağırlığının kenarlarına zarar verdiği gerekçesiyle değiştireceklerini kaydetti.

Restorasyon çalışmalarının ardından kubbenin yan kısmı yamuk görünüyor.

Restorasyon sürecinde hasar gören eser için yetkililer hatalarını kabul etti ve "düzeltebileceklerini" söyledi. Projenin restoratörü Mehdi Pakdel, kullanılan iskele ile ilgili sorunların yanı sıra 54 metrelik yüksek kubbede çalışmanın zorluklarını öne sürdü.

  • İran medyasına konuşan uzmanlarsa, restore edilen çinilerin üzerindeki çiçek tasarımlarının birbiriyle uyuşmadığını ve kubbedeki desenlerin hizalı olmadığını söyledi.

Restore edilen çinilerdeki bazı desenler birbiriyle uyuşmuyor.

İran’ın tarihî kenti İsfahan’daki Mescid-i İmâm, Mescid-i Sultânî-i Cedîd ve Cami-i Abbâsî isimleriyle de tanınan Mescid-i Şah, Safevi hanedanlığının başkenti İsfahan'ın "altın çağında" inşa edildi.

İran’ın İslam dönemi mimarisinin en önemli örneklerinden biri olarak kabul edilen Mescid-i Şah, 1979'dan beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.

Çarpıcı parlak mavi ve sarı desenli çinileri ile turistler için bir cazibe merkezi konumundaki camii, İran mimarisinin başyapıtlarından biri.