Tunus'ta meydana gelen sel felaketinden Suudi Arabistan'da hizmete giren "Harameyn Treni"ne, İslam dünyasında geride bıraktığımız haftanın öne çıkan gelişmeleri.
1. Haremeyn Treni seferlere başladı
Suudi Arabistan'da Ortadoğu'nun en büyük ulaşım projelerinden sayılan hacılar ve umrecilerin geliş gidişlerini kolaylaştıracak Harameyn Hızlı Tren projesi hayata geçti. Suudi Arabistan haber ajansına (SPA) göre, bugün Cidde'de Harameyn Hızlı Tren hattının açılışını yapan Kral Selman bin Abdülaziz, Medine bölgesine giden trene bindi. Mekke-Medine arasında uzanan ve toplam 5 istasyondan oluşan hattın uzunluğunun 450 kilometre olduğu ve yılda 60 milyon yolcuya hizmet vereceği ifade ediliyor.
2. Gazzeli UNRWA çalışanları greve gitti
Ibraheem Abu Mustafa / Reuters
Gazze'deki Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na (UNRWA) bağlı kurumlarda, özellikle ABD'nin maddi desteğini kesmesinin ardından mali kriz yaşayan ajansın çok sayıda personelini işten çıkarma kararını protesto amacıyla genel grev ilan edildi. UNRWA Çalışanları Birliği Başkanı Emir el-Mishal, yaptığı açıklamada, UNRWA'ya bağlı sağlık kurumları ve tedarik merkezlerinde, ajansın faaliyetlerinde kısıtlamaya gitmesi ve çok sayıda çalışanın iş akdini feshetmesine tepki gösterilerek iş bırakıldığını söyledi.
3. Hüsnü Mübarek'in oğullarına siyaset yasağı
Mısır’da temyiz mahkemesi, devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in oğulları Alâ ve Cemal hakkında, önümüzdeki 6 yıl boyunca herhangi bir siyasi makam için adaylık yasağı getirdi. Mahkemenin kararında, Mübarek kardeşlerin, hâlen borsada spekülasyon ve kara para aklama suçlarından yargılanmakta oldukları kaydedilerek, bu durumun onların siyasete atılmasının önünde engel teşkil ettiği belirtildi. Alâ ve Cemal Mübarek, geçtiğimiz hafta tutuklanmış, ardından kefaletle serbest bırakılmıştı.
4. Tunus'ta yağmur afete dönüştü
Yassine Gaidi / AA
Kuzey Afrika ülkelerinden Tunus’ta geçtiğimiz hafta ortasından bu yana gerçekleşen sağanak yağış, sellere ve can kayıplarına yol açtı. Ülkenin özellikle kuzeydoğu kesiminde etkili olan yağışlarda en az 4 kişi hayatını kaybederken, ciddi maddî hasar meydana geldi. Çok sayıda köprü yağmurun etkisiyle yıkıldı, araçlar sular altında kaldı. Tunus basınında yer alan haberlere göre, başkent Tunis’in 60 kilometre doğusundaki Takilsa kasabasında 60 yaşında bir adam sel sularında boğularak yaşamını yitirdi.
5. Koalisyon güçleri Suriye'de 2 bin 832 sivil öldürdü
Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Suriye'deki askeri müdahalesinin 4. yılını dolduran ABD öncülüğündeki DEAŞ Karşıtı Uluslararası Koalisyon güçlerinin saldırılarında bugüne kadar 861'i çocuk ve 617'si kadın olmak üzere toplam 2 bin 832 sivili öldürdüğünü açıkladı. Rapora göre, Suriye'de terör örgütü YPG/PKK'ya destek veren koalisyon güçleri, son 4 yıl içerisinde en çok sivili Rakka ilinde katletti. Buna göre Rakka'da bin 133, Halep'de 782, Deyrizor'da 447, Haseke'de 218, İdlib'de 126, Humus'da 121 ve Dera'da 5 sivil koalisyon saldırılarında yaşamını yitirdi.
6. Afganistan'da ağır bilanço
Mustafa Andaleb / Reuters
Afganistan Savunma Bakanı Tarık Şah Bahrami, ülkede son bir ay içerisinde 513 güvenlik görevlisinin öldüğünü açıkladı. Bahrami, Afganistan Parlamentosunda yaptığı konuşmada, son bir ay içerisinde 513 güvenlik görevlisinin öldüğünü, 700'den fazlasının da yaralandığını söyledi. Bu süre içerisinde 43 güvenlik görevlisinin teröristlerin eline esir düştüğünü belirten Bahrami, ayrıca teröristlerin kaybının da son bir ayda güvenlik güçlerine göre 3 kat arttığını kaydetti. Bahrami, kayıpları önlemek için bazı planlar üzerinde çalıştıklarını duyurdu.
7. "Terör listesine alma" kararı bozuldu
Mısır Yargıtayı, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedî’nin de aralarında bulunduğu 51 kişinin terör listesine alınması yönündeki mahkeme kararını bozdu. Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Yargıtay "Rabia Operasyonları Birimi" olarak bilinen dava kapsamındaki suçlamalarla Bedî’ve 50 kişinin terör listesine alınmasına karşı sunulan itirazı kabul etti. Söz konusu sanıklar hakkındaki kararı bozan mahkeme, davanın başka bir dairede yeniden görülmesini kararlaştırdı.
8. "İktidara geldiğimizde Filistin'i tanıyacağız"
Hannah McKay / Reuters
İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisinin lideri Jeremy Corbyn, iktidara gelmeleri halinde Filistin devletini tanıyacaklarını söyledi. Partinin Liverpool'daki sonbahar kongresinde konuşan Corbyn, İşçi Partisinin "güvenlik içindeki bir İsrail'den ve Filistin devletinden yana" olduğunu belirterek, "İktidara gelir gelmez Filistin devletini tanıyacağız." dedi. Corbyn, İşçi Partisi2nin İsrail ordusunun Filistinli sivillere ateş açmasını ve İsrail'in kabul ettiği ulus devlet yasasını kınama konusunda tek vücut olduğunu kaydetti.
9. Umre ziyaretçilerine vize genişliği
Suudi Arabistan 17 Eylül’de yabancı Umre ziyaretçilerinin, 30 günlük Umre vizeleri ile ülkedeki herhangi bir şehri ziyaret edebileceğini duyurdu. Umre için kutsal topraklara giden ziyaretçiler bundan önce sadece Mekke ve Medine’ye giriş yapabiliyordu. Umre vizesiyle Mekke ve Medine dışına çıkma hakkı, ziyaretçilere sadece yontma taş evlerin göz kamaştırdığı el Ula, Hz. Salih ve kavminin kalıntıları olan Medain Salih gibi tarihi mekanları görme imkanı değil; aynı zamanda İslam tarihi için çok önemli mekanları da ziyaret etme imkanı tanıyor.
10. İslâmi Cihad Hareketi'ne yeni lider
Filistin’de İsrail işgaline karşı direniş gruplarından İslâmi Cihad Hareketi genel kongresini gerçekleştirdi. 1995’ten bu yana liderlik yapmakta olan Ramazan Şallah’ın, geçirdiği rahatsızlık nedeniyle görevi bırakmasından sonra, Ziyad Nahhale liderlik koltuğuna oturdu. 1953 Gazze doğumlu olan Nahhale, Şallah’ın genel başkan seçilmesinden itibaren onun yardımcısı olarak görev yapıyordu. Fethi Şikaki ve Abdulaziz Avde tarafından 1970’lerin sonunda temelleri atılan İslâmi Cihad Hareketi, 1979’dan bu yana direkt olarak İran tarafından kontrol ediliyor.