Tunus'ta seçimin galibi açık ara Kays Said oldu
Anayasa Profesörü Bağımsız aday Kays Said, oyların yüzde 72 ile 77 arasındaki kısmını alarak ülkenin yeni cumhurbaşkanı seçildi. Said'in en yakın rakibi medya patronu Nebil el-Karvi'nin ise oyların yüzde 27,47'sini aldığı bildirildi. İlk açıklamasını yapan yeni Cumhurbaşkanı Said, ilk ziyaretini Cezayir'e yapacağını belirtirken, Filistinli kardeşlerime selam ederim ifadesiyle, Filistin'e yaklaşımına dair ilk mesajını vermiş oldu.
Tunus'ta düzenlenen cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda bağımsız aday Kays Sid, sandık çıkış anketlerine göre açık ara farkla ülkenin yeni cumhurbaşkanı oldu.
Tunuslu Emrhod Kamuoyu Araştırma Şirketinin yayınladığı sandık çıkış anketine göre, bağımsız aday Anayasa Profesörü Kays Sid oyların 72 ile 77 arasındaki kısmını alarak ülkenin yeni cumhurbaşkanı seçildi.
Diğer aday, medya patronu Nebil el-Karvi'nin ise oyların yüzde 27,47'sini aldığı belirtildi.
Tunus'ta seçimleri yöneten Yüksek Seçim Komisyonu (YSK), katılımı oranını yüzde 57,8 olarak açıkladı. YSK'nin ilk resmi sonuçları 16 Ekim'e kadar açıklaması gerekiyor.
Rüzgarı arkasına alan bağımsız aday Kays Sid
Tunus'un 2014'te hayata geçirdiği ve "Arap dünyasının en demokratik anayasası" olarak nitelenen metnin mimarlarından 61 yaşındaki Kays Sid, seçimlerde klasik anlamda, poster, afiş tanıtım ve benzeri bir kampanya yürütmeyi reddetti.
Tunus'un sahil bölgesindeki Nabil vilayetine bağlı Beni Hiyar kentinde 1958'de doğan Sid, eğitimini hukuk, uluslararası hukuk ve anayasa üzerine tamamladı.
Üniversitede anayasa hukuku ve uluslararası hukuk alanında ders veren ve akademik çalışmalar yapan Sid, 1989-90 yıllarında Arap Birliğine hukuki danışmanlık hizmeti verdi.
Sid ayrıca Arap dünyası içinde en fazla kişisel hak ve özgürlüğü içeren, 2014'te hayata geçen Tunus Anayasası'nı inceleyen uzmanlar komitesinde yer aldı.
Seçim kampanyası sırasında herhangi bir siyasi partiyle ittifak kurmaktan uzak duran Sid, iş dünyasının ve devletin adaylara sağladığı cumhurbaşkanlığı kampanya ödeneğini de reddetti.
Anayasa Profesörü Sid'in, "siyasette ahlak, yolsuzlukla mücadele, kanun devleti" gibi konularda klasik Arapçayı ısrarla ve beceriyle kullanarak seçim kampanyasında halka sunduğu vaatler dikkati çekti.
Kays Sid, 2011'de Arap Baharı'nın fitilini ateşleyen Tunus'ta sıkça kullanılan "Halk rejimin yıkılmasını istiyor" sloganından esinlenerek seçim kampanyasında "Halk istiyor" ifadelerini tercih etti.
Tunus'taki cumhurbaşkanlığı ve parlamento arasında paylaştırılmış yönetim sisteminde reform yapmak Sid'in kampanya vaatleri arasında yer aldı.
Nahda Hareketi'nden Sid'e destek
Sid'in birinci turda elde ettiği üstünlüğün ardından Tunus'taki çok sayıda parti ve isimden Sid'e destek geldi.
Cumhurbaşkanı seçimini üçüncü sırada tamamlayan ve parlamento seçiminin galibi Nahda Hareketi, Sid'e desteğini açıklayan en büyük oluşum olarak öne çıktı. Bunun yanı sıra Tunus'un 2011'de gerçekleştirdiği devrimin destekçisi çok sayıda cumhurbaşkanı adayı ve siyasi parti de cumhurbaşkanı seçiminde Sid'in yanında yer aldı.
Parlamento seçimlerinde sandığı boykot etmişti
Öte yandan Tunus'ta 6 Ekim'de düzenlenen parlamento seçimlerinde Kays Sid, sandığa gitmeyerek boykot kararı almıştı. Sid'in iletişim ofisinden yapılan açıklamaya göre, Kays Sid'in şahıslara dayanan seçim yapılmasını savunduğunu ancak parlamento seçimlerinin partilere ve listelere dayandığını, bu nedenle boykot kararı aldığı paylaşılmıştı.
Tunus'ta 15 Eylül'deki cumhurbaşkanı seçiminin birinci turunda diğer adayların karşısında kazanması zayıf ihtimal şeklinde değerlendirilen Kays Sid, oyların yüzde 18,4'ünü alarak birinci olmuştu.
Cumhurbaşkanı Kays Sid'in ilk açıklamaları
Tunus'ta yeni Cumhurbaşkanı Kays Sid, insanların rahat olmalarını yüklendiği emaneti ve görevi samimiyetle taşıyacağını söyledi.
Kamuoyu şirketi Sigma Conseil'in yayımladığı ilk sonuçların ardından yeni Cumhurbaşkanı Kays Sid başkent Tunus'ta basın toplantısı düzenledi.
Sid insanların endişeden uzak bir şekilde rahat olmalarını isteyerek "Herkes rahat olsun, tüm yüküyle, emaneti ve görevi samimiyetle taşıyacağım." dedi.
Sid şunları söyledi:
"Devlet, kanunları ve uluslararası yükümlülükleriyle devam edecektir. Tarihte yeni bir merhaleye giriyoruz ve kararlılığımızla tüm zorlukları ortadan kaldıracağız. Cezayir ilk yurt dışı durağım olacak. Libya'yı da ziyaret etmeyi temenni ederim. Filistin'in evlatlarına selamlarımı iletirim.
"Tunus devrimi bir insanlık devrimidir. Arap dünyası ve İslam ümmetindeki her yerde bulunan kardeşlerimize ve dünyadaki tüm özgür insanlara teşekkür ederiz. Halkların birçoğu Tunus'taki özgür insanlardan alışılagelmiş çerçevenin dışında organize gücü konusunda ilham almıştır."
Tunus halkının filozofların, siyaset ve toplum bilimcilerin alışık olmadığı bir devrimi gerçekleştirdiğini söyleyen Sid, Tunus halkına hitaben "Tüm dünyaya ders verdiniz. Doğal koordinasyon beceriniz ve özverili çalışmanızla dünyayı şaşkına çevirdiniz" şeklinde konuştu.
Kendisine oy vermemiş olanlara da teşekkürlerini sunan Sid, tavırları ne olursa olsun onlara saygı duyduğunu ve özgür düşünceye saygılı olduğunu dile getirdi.