Tunus Cumhurbaşkanı’nın göçmen karşıtı söylemleri sonrasında siyahi Afrikalılara yönelik nefret söylemi artışa geçti

HABER MASASI
Abone Ol

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in ülkesindeki Afrikalı göçmenlerin "kontrol altına alınması gerektiği" yönündeki açıklaması ve Tunus halkının tepkisizliği, ülkedeki göçmenlere yönelik ırkçı politikaların artmasına yol açıyor.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Sid'in geniş çapta ırkçı ve komplocu olmakla suçlanan bir konuşma yapmasından günler sonra, sosyal medya Tunus'taki Afrikalı göçmenler hakkında nefret söylemi ve komplo teorilerini yaymak için kullanılmaya başlandı.

Temmuz 2021'de parlamentoyu askıya alıp hükümeti dağıtmasından bu yana giderek otoriter bir rejime dönüş yapan Sid, art arda gelen yasa dışı göç dalgalarının açıklanmayan amacının Tunus'u, Arap ve İslam uluslarıyla hiçbir bağlantısı olmayan, saf bir Afrika ülkesi olarak görmek olduğunu söyledi.

Facebook'ta popüler Tunus Reality sayfası, insanlarla Afrika'daki diğer ülkelerden gelen göçmenler hakkındaki görüşleri hakkında röportaj yapan bir dizi video paylaştı.

Görüşülen kişilerden birkaçı, bu tür göçmenlerden hoşlanmadıklarını paylaşırken onları "saldırgan" olarak nitelendiriyor veya ayrımcı mimik hareketlerinde bulunuyor.

Başka bir Facebook gönderisinde, "bir çocuğa saldırdığı" iddiasıyla yerel halk tarafından saldırıya uğrayan Afrikalı bir göçmene yönelik şiddeti kutluyor.

Facebook'ta dolaşan bir fotoğraf, siyah Afrikalı ''düzensiz göçmenlerin'' artık toplu taşıma araçlarında yasaklandığını söylüyor.

Platformdaki birçok kullanıcı, "Tunus'ta Sahra altı Afrikalı göçmenlerin varlığına karşı Tunuslu" başlıklı bir grup da dahil olmak üzere komplo ve ayrımcı içerik paylaşmak için özel Facebook gruplarına taşındı.

"Tunus'u Afrikalılardan kurtarmak için birlikte" adlı bir Facebook grubundaki komplocu bir gönderi, göç yoluyla "şehitlerimizin kanıyla sulanan topraklarımızdan varlığımızı silmeye" yönelik büyük bir plan hakkında ortaya bir teori attı.

Twitter'da da bazı kullanıcılar, elinde "Yerleşme yok, yeniden yerleşim yok, Tunuslular için Tunus" yazan bir pankartı tutan bir kadının fotoğrafını paylaştı.

  • Sosyal medya kullanıcıları, Tunus'taki Afrikalı göçmenlerin sokak kedilerini ve köpeklerini yiyebilsinler diye öldürdüklerini iddia eden komplo teorileri ve videolar paylaşıyor.

Göçmen karşıtı söylemlerin günden güne çoğaldığı Tunus’ta insan hakları gruplarıysa, Başkan Sid'i büyüyen ekonomik ve siyasi krizden uzaklaşmak için yabancı düşmanlığını körüklemekle suçluyor.

Birçok Sahra Altı Afrikalı ülkeyi terk etmeye hazırlanıyor

Afrika ülkeleri, Tunus Devlet Başkanı Sid'in suç işlemekle ve ülkenin demografik yapısını değiştirmeyi planlamakla suçladığı belgesiz Sahra Altı uyruklulara yönelik baskı başlatmasının ardından Afrikalı vatandaşlar ülkelerine geri dönüş planları yapmaya başladı.

Tunus'taki büyükelçi Fildişi Sahili'nin Tunus'taki büyükelçiliğin önünde toplanan yaklaşık 300 vatandaşının cumartesi günü (dün) Tunus'tan çıkarmaya hazırlandığını söyledi.

Mali'nin büyükelçiliği, aynı gün yaklaşık 150 kişinin eve uçmasını beklediğini söyledi.

Gine askerî hükümetiyse çarşamba akşamı yaklaşık Gine uyruklu 50 vatandaşını geri getiren ilk hükümet oldu.

Resmî rakamlar, Tunus'ta yaklaşık 21.000 belgesiz Afrikalı olduğunu gösteriyor.

  • Tunus'ta yaşayan yüzerce Sahra Altı Afrikalı, cumhurbaşkanının son açıklamalarıyla ortaya çıkan göçmenlere karşı bir öfke dalgasının ortasında zorla evlerinden çıkarıldığını, ten renklerinden dolayı saldırıya uğradığını, soyulduğunu ve taciz edildiğini ve bildiriyor.


Tunus Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları tepki çekmişti

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Sid, 22 Şubat'ta yaptığı açıklamada, Sahra Altı Afrika ülkelerinden gelen düzensiz göçle "Tunus’un demografik yapısının değiştirilmesinin hedeflendiğini", bunun kontrol altına alınması için gerekli tedbirlerin uygulanması çağrısında bulunmuştu.

Ülkenin Sahra Altı Afrika’ya açılan bölgesinde 2011’den bu yana düzensiz göçün önünü açmak için "çok büyük paralar alan tarafların" bulunduğunu söyleyen Sid, bunun, "Tunus’u Arap ve İslam uluslarıyla hiçbir bağlantısı olmayan, tamamen Afrika ülkesi olarak görmek isteyen tarafların projesi" olduğunu ifade etmişti.

Tunus’ta birçok Sahra Altı Afrikalı göçmen ülkeyi terk etmeye hazırlanıyor.

Afrika Birliği (AfB) Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed, 25 Şubat'ta yaptığı açıklamada, Tunus otoritesince yapılan, söz konusu açıklamanın şiddetle kınandığını belirtmişti.

Tunus'un AfB üyesi olduğu hatırlatılan açıklamada, özellikle üyeler dahil tüm ülkelerin uluslararası hukuk kapsamında göçmenlere karşı yükümlülüklerini yerine getirmesi çağrısı yapılmıştı.

Sid'in açıklamalarından sonra Tunus'ta Sahra Altı Afrika ülkelerinden gelen düzensiz göçmenlerle dayanışma amacıyla "ırkçılık karşıtı" yürüyüş düzenlenmişti. Başkent Tunus'ta sivil toplum kuruluşları ile Gazeteciler Sendikası'nın çağrısıyla sendika önünde toplanan binlerce kişi Habib Burgiba Caddesi'ne yürümüştü.

Ülkelerine geri gönderilmek isteyen Fildişi Sahili vatandaşları, ülkelerinin Tunus'taki büyükelçiliğinin önünde bekliyor.

Her yıl binlerce Afrikalı düzensiz göçmen, daha iyi bir yaşam umuduyla Avrupa'ya ulaşmak için Tunus'a geliyor.

Uzun yıllar Tunus'ta göçmen mahallelerinde yaşayan Sahra Altı Afrika ülkelerinden gelen göçmenlerin bir kısmı Avrupa'ya gitmek için bir sıçrama tahtası olarak kullandıkları bu Kuzey Afrika ülkesinden Avrupa'ya ulaşmayı başarırken bir kısmı ise denizde can veriyor.