Tek başına vakıf: Umm Samih
Suriye rejiminin 2013'ten itibaren 5 yıl boyunca kuşatma altında tuttuğu ve sık sık bombaladığı Şam’ın Doğu Guta bölgesi, şu anda artık tamamen Beşşar Esed yönetiminin kontrolünde. Kuşatma sırasında binlerce kişinin hayatını kaybettiği, on binlercesinin de yaralandığı veya sakat kaldığı Doğu Guta, Suriye olaylarının en trajik sahnelerinden birini oluşturdu. Savaştan önce 250 bin kişinin yaşadığı semt, şimdi artık tümüyle harabeye dönüşmüş durumda.
Doğu Guta’dan geriye kalan çok sayıda hikâyeden birinin kahramanı, Filistin mültecisi bir ailede doğan Umm Samih adlı hanım. Kuşatma sırasında, kendisinin kullandığı kamyonetle en az 200 aileye günlük yemek dağıtan Umm Samih, şu anda Suriye’nin kuzeyindeki Atarib’de yaşıyor.
Filistin’in Yafa şehrinden Suriye’ye göç eden Filistinli bir babanın kızı olan Umm Samih, Şam Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin İngilizce bölümünden mezun olmuş. Savaştan önce Şam’da mütercimlik yaparak geçimini sağlayan Umm Samih’in baba mesleği de buymuş. Umm Samih’in gerçek adı Fâtin Ebû Fâris. Tıp fakültesi son sınıf öğrencisi olan oğlu Samih Bahra’ya nispetle bu künyeyi alan Filistinli kadının oğlu, 2013’ten bu yana Esed rejiminin hapishanelerinden birinde tutuklu. Samih’in hayatını kaybetmiş olma ihtimali yüksek olsa da, annesi Umm Samih, oğlunun bir gün döneceğine dair umudunu hiç kaybetmemiş.
“Samih, 2013’ün nisan ayında tutuklandığında okulunu bitirmek üzereydi. Ama devrime olan inancı nedeniyle gösterilerden de geri kalmıyordu. Derken rejim onu tutukladı ve bir daha kendisinden haber alamadık” diyen Umm Samih, Doğu Guta kuşatmasının başlamasından sonra çevresine yardıma başlamış. Kısa zaman içinde Doğu Guta’nın çeşitli bölgelerine el uzatan bir derneğe dönüşen yardım faaliyetleri, Umm Samih’in tanınmasına yol açmış.
22 Mart 2018 günü mutfağından son servisi yapan Umm Samih, şu anda Atarib’in dışındaki bir kampta yaşamını sürdürüyor. Burada da etrafına yardım etmekten geri durmayan Umm Samih, gelir gelmez bir mutfak açarak muhtaçlara yemek pişirmeye başlamış. Gönüllülerin yardımıyla yayılan yemek seferberliği, bölgenin içinde bulunduğu zorluklar nedeniyle zaman zaman aksasa da, Umm Samih, yaptığı işten son derece memnun.
Umm Samih’in hikâyesi, İsrail işgali nedeniyle yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kalan Filistinlilerin, komşu Arap ülkelerinde başlarına gelen sıkıntıların çok sayıda örneğinden biri olarak da hatırlanmaya değer.