Tahrire girişin engellendiği Mısır'da son durum
Mısır’ın başkenti Kahire’de bulunan Tahrir Meydanı, Cumhurbaşkanı Sisi karşıtı protestolara geniş katılım gerçekleştirilebileceği gerekçesiyle giriş ve çıkışlara kapatıldı.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’ye karşı bugün düzenlenmesi beklenen gösterilere karşı önlem alındı. Yetkililer, Kahire’de bulunan Tahrir Meydanı’nı giriş ve çıkışlara kapattı. Güvenlik güçleri, metro hatlarını kapatarak geçişleri engelledi. Sisi karşıtı protestolara geniş bir kitlenin katılması beklenirken meydana yakın bölgelere çok sayıda asker ve polis konuşlandırıldı.
Öte yandan, Mısır Futbol Federasyonu güvenlik nedeniyle bugün oynanması planlanan maçın ertelendiğini açıkladı.
Ordu ve polisin başkent Kahire ve diğer büyük şehirlerde güvenlik tedbirlerini sıkılaştırdığı bildirilirken Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi, "endişelenmek için bir neden" olmadığını söyleyerek kendisine karşı yapılan protesto çağrılarını ciddiye almadığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Sisi, New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndan geri döndükten kısa bir süre sonra gazetecilere verdiği demeçte, gülerek "Endişeye gerek yok. Mısır, Mısırlılar sayesinde güçlü bir ülke." dedi.
Mısır İçişleri Bakanlığı, Perşembe günü yaptığı kısa açıklamada,“sosyal barışı, güçlü ve kararlı bir şekilde istikrarsızlaştırma girişimleriyle karşı karşıya kalınabileceği” uyarısında bulundu.
Mısırlı Muhammed Ali’den sokağa çıkma çağrısı
İspanya’da yaşayan Mısırlı iş adamı Muhammed Ali, Cumhurbaşkanı Sisi’nin görevi bırakmaması halinde bugün Mısır’da sokağa çıkma çağrısı yapmıştı. Sisi’yi yolsuzlukla suçlayan Ali, Sisi’nin lüks içinde yaşadığı videoları paylaşarak Cumhurbaşkanını sefalet içinde yaşayan halkın parasını harcamakla suçlamıştı. 15 Eylül’de sosyal medya üzerinden "Yeter Sisi" etiketi altında toplanan Mısırlılar, “Meydanlara tekrar döneceğiz” mesajı vermişti.
Perşembe gecesi yeni bir video yayınlayan Ali, protestocuları, güvenlik güçleriyle çatışmamaları noktasında uyardı ve Tahrir Meydanı'nın "Kurtuluş Cuması" protestolarının odak noktası olmaması gerektiğini söyleyerek "Mısır'daki bütün meydanlar Tahrir Meydanı'dır" dedi.
Mısır'ın demokratik yollarla yönetime gelen ilk Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi'yi 2013 yılında askeri darbeyle devirerek yönetime el koyan Sisi, Muhammed Ali'nin yönelttiği yolsuzluk suçlamalarını reddetti. Müslüman grupların yanı sıra liberal görüşü savunan muhalefete karşı da sert tedbirleri devreye sokan Sisi, protesto gösterileri kesin olarak yasakladı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Cuma günü yaptığı açıklamada, geçtiğimiz hafta boyunca yaklaşık 2.000 kişinin tutuklandığını, bu durumun 2013'ten bu yana alınan en sıkı güvenlik önlemi olabileceğini belirtti. Örgüt, tutuklu bulunanların avukatlarının sosyal medya hesaplarında, güvenlik güçleri birçok kişiyi yalnızca “yanlış zamanda yanlış yerde” olduğu veya telefonlarında kritik bilgiler bulunduğu için keyfi sebeplerle tutukladığına dair söylentiler olduğunu yazdığını açıkladı.
Protestolarla ilgili yapılan ilk resmi açıklamada, başsavcılık makamı, savcılar tarafından "en fazla 1000 protestocunun" sorgulandığını ve göz altına alınanlar arasında İslami Cihad grubuna mensup bir Filistinli ve Hollandalı bir milliyetçi bulunduğunu vurguladı. Açıklamada, savcıların göz altına alınanların sosyal medya hesaplarını inceleme talimatı aldıkları belirtildi.
Devlet kontrolündeki yerel medya, protestocuları kaos çıkarmak için fırsat kollayan hainler olarak itibardan düşürmek için bir kampanya başlattı.
Cumhurbaşkanının destekçileri de Sisi yanlısı televizyon "ONE" üzerinden destekçilerine, "onlara (Sisi aleyhinde gösteri yapanlara) Mısırlıların ülkelerine ve liderlerine duydukları sevgiyi göstermek için" Kahire'deki "Hişam Bereket Meydanı"nda (Sisi yönetimi ismini değiştirmeden önce" darbeye direnişle özdeşleşen Rabiatul Adeviyye Meydanı" idi.) buluşma çağrısı yaptı.