Tac Mahal sararıyor

TAHA KILINÇ
Abone Ol

Hindistan basınında yer alan haberlere göre, Agra kentinde 1631-1654 yılları arasında Babür İmparatoru Şah Cihan tarafından eşi Mümtaz Mahal anısına inşa ettirilen ünlü anıtmezar, mimarisinde kalıcı şekilde hasar meydana gelmemesi için acil şekilde korumaya alınmalı.

Hindistan’ın simgelerinden sayılan Tac Mahal’in, sanayi tesislerinin yarattığı hava kirliliği ve diğer çevresel faktörler nedeniyle sararmaya başladığı açıklandı. Hindistan basınında yer alan haberlere göre, Agra kentinde 1631-1654 yılları arasında Babür İmparatoru Şah Cihan tarafından eşi Mümtaz Mahal anısına inşa ettirilen ünlü anıtmezar, mimarisinde kalıcı şekilde hasar meydana gelmemesi için acil şekilde korumaya alınmalı.

Tac Mahal

Tac Mahal'in kardeşi: Agra Kalesi
Mecra

Tac Mahal’e yakın bölgelerdeki fabrikalardan çıkan dumanların yanı sıra, çiftçilerin ateşe verdiği tarla ve çöplerin de kirlenmeye neden olduğu kaydedildi. Eserin korunması için çeşitli tedbirler alınsa da, kullanılan beyazlatıcı malzemelerin de zamanla binanın orijinal mermerlerine zarar vermesinden korkuluyor. 1994’den beri, belli periyotlarla, Tac Mahal’in dış yüzeyine kireçli karışım sürülüp sonra bu karışım yüzeyden kazınıyor. Uzmanlar, bu yöntemin çok uzun süre kullanılmaması gerektiğini ifade ediyor.

Hindistan'ın pek çok şehrinde hava kirliliği insan sağlığını tehdit eden seviyelere ulaşıyor.

Hindistanlı yetkililer, son yıllarda motorlu taşıtların Tac Mahal’e 500 metreden fazla yakınlaşmasını yasakladı. Anıtın çevresindeki trafik, buna göre yeniden düzenlendi. Fakat tüm bu önlemlerin de, Tac Mahal’i korumaya yetmeyeceği belirtiliyor.

  • Agra kentinin büyüyen nüfusunun ve sanayi bölgelerinin genişlemesinin, anıtın durumunu daha da kötüleştirdiği kaydediliyor.

Hava kirliliği ve diğer çevresel faktörler Tac Mahal'i tehdit etmeye devam ediyor.

Babür İmparatorluğu mimarisinin en seçkin örneği kabul edilen Tac Mahal’i, her yıl en az 5 milyon kişi ziyaret ediyor.