Suudi Arabistan, dünyanın en büyük binası “Mukaab”ın inşasına başladı
Suudi Arabistan, Müslümanların kıblesi Kâbe’ye benzemesi nedeniyle eleştirilere maruz kaldığı tartışmalı Mukaab projesi için çalışmalara resmen başladı. Dünyanın en büyük binası olması planlanan tek bir küp şeklindeki modüler yapıya, 20 Empire State binasının sığacağı ve 400 binden fazla insanın aynı anda yaşayabileceği belirtiliyor. Bina inşaatının 2030'da bitirilmesi planlanıyor.
Büyük binalar ve dev projelerden vazgeçemeyen Suudi Arabistan, başkent Riyad'da dünyanın en büyük yapısı olması planlanan küp şeklindeki bir cazibe merkezi olan “Mukaab”ın (küp) inşasına başladı.
Küp yapının her iki tarafında 400 metre olması planlanıyor ve bu da içine 20 Empire State binası sığdırması için yeterince büyük olacağı anlamına geliyor.
Binanın, geçen yıl şubat ayında Riyad şehir merkezinde başlatılan büyük bir kalkınma projesi olan New Murabba'nın ana merkezi olması planlanıyor.
"Riyad, küresel bir simgeye sahip olmayı hak ediyor"
New Murabba Development Co., Mukaab'ın inşası için yerden 10 milyon metreküpten fazla kazı yaptı.
New Murabba CEO'su Michael Dyke, binanın inşaatı hakkında verdiği röportajda "Bugün bir bina gibi görünüyor ama çok daha fazlası. Sonuç olarak, Riyad büyüklüğündeki bir başkent, diğer başkentlerin sahip olduğu gibi küresel, merkezî bir simgeye sahip olmayı hak ediyor." dedi.
Dyke, geliştiricinin önümüzdeki yıl binayı ve çevresini eğlence mekânları, eğitim kurumları, sağlık tesisleri ve 45 bin kişilik bir stadyumla donatacak onlarca milyar riyal değerinde sözleşmeler vermeyi planladığını söyledi.
- Küp cazibe merkezi "dünyanın ilk tamamen kapalı gökdeleni" ve konukları dünyanın farklı bölgelerine götüren otel odalarıyla holografik görüntüler gösteren bir kubbe içerecek.
İçindekilerin kubbeyi göremeyecekleri yapıda "Serengeti'de yatağa girebilir ve New York şehrinde uyanabilirsiniz. Koklayabilir, hissedebilir ve dokunabilirsiniz."
Yapı, Suudi Arabistan'ın Necid bölgesinden esinlenen bir mimari tarzda, üst üste binen üçgen formlardan oluşacak.
Kâbe’ye benzetmesi tepki çekiyor
Dyke'a göre, Yeni Murabba'nın ilk aşaması 2030'a kadar tamamlanacak ve 35.000 kişi için 8.000 ev içerecek. Projenin nihai tamamlanmasıyla 400.000 kişiye ev sahipliği yapması hedefleniyor.
Zamanlamanın, Suudi Arabistan'ın Expo 2030'a ev sahipliği yapmasıyla aynı zamana denk gelmesi bekleniyor.
- Proje duyurulduğunda Mukaab'ın Kâbe'den ilhamla hazırlanması ve New Murabba'nın Mekke'ye alternatif bir proje şeklinde değerlendirilmesi büyük tepkiye yol açtı.
Suudi yönetimi, Mekke ve Medine'nin tarihî dokusunu unutturacak yıkımlar yapan, Zemzem Tower gibi modern kulelerle şehirleri donatan modern açılımlarla "2030 Vizyonu" kapsamında ülkenin petrole bağımlı ekonomisini geliştirmeyi, sosyal reformlar yaparak Suudi Arabistan'ın "çehresini değiştirmeyi" amaçlıyor.
Mukaab, Suudi Arabistan'ın önümüzdeki yıllarda gerçekleştirmeyi hedeflediği birkaç iddialı projeden biri. Bunlar arasında düz bir hat şehri, su üzerinde yüzen sekizgen bir şehir, katlanmış dikey bir köye sahip bir kayak merkezi ve Sindalah adlı Kızıldeniz'de lüks bir ada tesisi yer alıyor.
Krallık ayrıca yakın zamanda Neom'da 170 km'lik düz hat şehri olan The Line'ın içinde bir uçurum kenarında bir stadyum ve yerden 350 metre yükseklikte bir stadyum daha içeren 2034 Dünya Kupası planlarını duyurdu.