Sudan ordusu, başkentte toprakları geri almak için harekete geçti

HABER MASASI
Abone Ol

Sudan ordusu, tanıklar ve askerî kaynaklara göre, paramiliter Hızlı Destek Kuvveti ile 17 aylık savaşın başından bu yana en büyük operasyonunu gerçekleştirerek günü Sudan'ın başkentinde topçu ve hava saldırıları düzenledi. Ordu, geçen nisan ayında çatışmanın başlangıcında başkentin büyük bir bölümünün kontrolünü HDK'ye kaptırmıştı.

Sudan ordusunun, 17 aydır çatıştığı Hızlı Destek Kuvvetlerinin (HDK) kontrolündeki başkent Hartum'a yönelik büyük operasyon başlattı.

Çatışmanın başlangıcında başkentin büyük bir bölümünün kontrolünü kaybeden ordunun hamlesi, Ordu Generali Abdülfttah el-Burhan'ın, dün, New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yapacağı konuşmadan önce gerçekleşti.


  • Görgü tanıklarına göre ordu, başkent Hartum'un merkezi ve kuzeydeki Bahri bölgesinde karadan ve havadan büyük bir operasyon düzenliyor.

Savaş uçakları ve top kullanan ordu güçleri, Bahri'deki Kadaru ve Halfaya mahallelerinde konuşlandırıldı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde ordu mensubu askerlerin, başkentteki Umdurman ve Hartum'un merkezini birbirine bağlayan Beyaz Nil Köprüsü'nü geçmesi yer alıyor.

Kayıtlarda ordunun, savaşın başladığı Nisan 2023'ten bu yana HDK'nin kontrolü altındaki Hartum'un merkezine konuşlandığı bildirildi.

  • Saldırı, savaşın başından beri çoğunluğu HDK'ların elinde olan başkentteki toprakları geri kazanmak için yapılan ilk hamle olarak tanımlandı.

Ordu bu yılın başlarında Omdurman'da bir miktar toprak geri almış olsa da, çoğunlukla topçu ve hava saldırılarına bağlı ve başkentin diğer bölgelerine yerleştirilmiş çevik HDK kara güçlerini yerinden oynatamadı.

Ordunun "milislere (HDK) can ve teçhizat açısından ağır kayıplar verdirdiği" öne sürüldü.

Sudan İç Savaşı

Sudan'da 30 yıl süren Ömer el-Beşir iktidarının halk ayaklanmasıyla devrilmesi sonrası sivillerin katılımıyla oluşturulan hükümete karşı ortak darbe yapan ordu ile HDK arasındaki güç mücadelesi 17 aydan fazla süredir sürüyor.

Savaşın bitirilmesi için başlatılan tüm çözüm girişimleri sonuçsuz kaldı.

Savaşın sürdüğü Sudan'da sağlık sisteminin etkin çalışmadığı bu dönemde salgın hastalıkların yayılması, hayatı daha da zorlaştırıyor. Ülkede, kolera salgını nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısının 506'ya çıktığı bildirildi.

Birleşmiş Milletler'e göre, dünyanın en büyük yerinden edilme ve açlık krizinin yaşandığı Sudan'daki çatışmalar sonucu 20 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 10 milyondan fazla kişi ise yerinden oldu ve 25 milyondan fazla kişi insanî yardıma muhtaç durumda.