Şiî Müslümanlar, Kerbelâ Olayı'nı anıyor

HABER MASASI
Abone Ol

Dünyadaki 1,8 milyar Müslümanın %10'undan fazlasını temsil eden Şiîler, dünya genelinde düzenlenen Hazret-i Hüseyin'in ve beraberindekilerinin şehâdetini anma merasimlerinde yas tutuyor.

İran, Afganistan, Pakistan ve dünyanın dört bir yanında milyonlarca Şiî Müslüman, 10 Ekim 680'de, Hazret-i Muhammed'in torunu, Hazret-i Hüseyin bin Ali'ye bağlı küçük bir birlik ile Emevi halifesi I. Yezid'in ordusu arasında cereyan eden Kerbelâ Olayı'nı anıyor.

  • Kerbelâ Olayı'nı anmak için Bağdat, Tahran, İslamabad ve Ortadoğu'nun diğer büyük başkentleri Şiî dindarlığının ve tövbesinin sembolleriyle süslendi: Hüseyin'in kanı için kırmızı bayraklar, sembolik siyah cenaze çadırları ve yas için siyah elbiseler, erkek alayları ve zincirlerle kendini kırbaçlama ritüelinde yaşanan acıyı ifade eden erkek çocukları...

Şiî Müslümanlar, 28 Temmuz 2023 Cuma günü İran'ın Tahran kentinde Kerbelâ Savaşı'nın yeniden canlandırılması sırasında bir çadır yaktı.

Kendisini dünya çapındaki Şiîlerin koruyucusu olarak gören İran'ın devlet televizyonu, İslâm Cumhuriyeti'ndeki anma törenlerinin görüntülerini yayınladı. Amerika'yı "İslâm'ın en büyük düşmanı" olarak nitelendirdi ve ABD ile müttefik olan Müslüman ülkeleri eleştirdi.

Hintli yetkililer, 34 yıl sonra Cammu Keşmir'de Muharrem ayı etkinliklerinin düzenlenmesine izin verdi
Mecra

  • Afganistan'ın Kabil kentindeki anmayı kutlayanlar, Hz. Hüseyin'den akan kanı yeniden canlandırmak amacıyla "tatbir" olarak bilinen kan alma ritüelinde zincirler ve bıçaklarla sırtlarını dövdüler.

Kabil anma töreninin organizatörlerinden Raşit, "Tek bir sorunumuz var ki (Taliban) bayraklarımızı çekmemizi ve (şehre) bayraklarla girmemizi engelliyor." dedi.

Şiî Müslümanlar, Hz. Hüseyin ve beraberindeki 72 kişinin Kerbelâ'da şehit edilmesinin yıl dönümü nedeniyle anma etkinliklerine katıldı.

Pakistan'da, İçişleri Bakanlığı'nın bir uyarısının "teröristlerin" büyük şehirlerdeki Aşure alaylarını hedef alabileceği konusunda uyarması üzerine yetkililer güvenliği artırdı. Polisin önemli bir Şiî ibadethanesine konuşlandığı başkent İslamabad'da güvenlik sıkıydı. Binlerce polis memurunun konuşlandırıldığı Punjab eyaletinin doğusundaki Lahor ve Karaçi kentinde de ana Aşure alayı başladı.

Çoğunlukla siyah giysiler giyen Şiîler, göğüslerini dövüp ağıtlar yaktılar.

  • Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesinde, yaklaşık 34 yıl sonra ilk kez Muharrem ayı etkinlileri kapsamında yürüyüş gerçekleştirildi. Yüzlerce polis ve paramiliter askerin güvenlik önlemi aldığı yürüyüşte, binlerce kişi sloganlar attı.

Şiî çoğunlukta olan ülkelerde, Kerbelâ Savaşı'nın canlandırılmasının yanı sıra büyük yürüyüşler düzenlendi.

Suriye'nin başkenti Şam yakınlarındaki bombanın patlaması sonucu en az altı kişinin hayatını kaybetmesi ve düzinelerce kişinin yaralanmasının ardından güvenlik güçleri kontrol noktalarını korudu. Muhammed Semaan, "Dinî törenlerin (IŞİD'in üstlendiği son bombalamalardan) etkileneceğine inanmıyorum ancak Suriye dışından gelen ziyaretçiler nedeniyle ekonomik durum etkilenebilir." dedi.

Irak, bugün yüz binlerce kişinin beklendiği Kerbelâ'da Aşure'nin ana kutlamasını görecek ve pek çoğu, Hüseyin'in savaşta son yardım çığlıklarına cevap verme arzularını sembolize etmek için türbeye koşacak.

Muharrem’in 10’una denk gelen Aşure Günü, yas günü olarak kabul ediliyor. Aşure de Muharrem ayı boyunca ciddiyetle anılan 10 günlük yas törenlerinin doruk noktasıdır.