Saraybosna’nın hafızasına bombardıman

ÜMMÜHAN KEVSER KIPRAMAZ
Abone Ol

25 Ağustos 1992 günü Saraybosna'yı kuşatan Sırpların bombardımanı sonucu yakılan Vijecnica Kütüphanesi, Bosna Savaşı’nda sergilenen tahribatın simgelerinden biri. Savaşın bitişinin 1 yıl ardından restorasyonuna başlanan kütüphane binası, 18 yıl süren çalışmaların ardından 9 Mayıs 2014'te küllerinden yeniden doğarak hizmet vermeye başladı.

Saraybosna, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu işgali altındayken 1896 yılında Endülüs mimarisiyle inşa edilen Vijecnica, başlangıçta belediye binası olarak yapılmışsa da II. Dünya Savaşı'nın ardından millî kütüphane olarak faaliyet göstermeye başladı. Kanlı Bosna Savaşı'nın patlak verdiği 1992 yılında Shakespeare uzmanı Profesör Nikola Koljević’in emriyle Saraybosna'yı kuşatan Sırpların ağır bombardımanı sonucu çıkan yangında kütüphane binası tahrip olmuş, pek çok nadir el yazması da dahil olmak üzere yaklaşık 2 milyon kitap yok olmuştu.

Yıkım öncesi koleksiyonunda barındırdığı 6 milyon nadir eser ve arşiv belgeleriyle "Saraybosna'nın hafızası" olarak anılan Vijecnica Kütüphanesi'nin restorasyonu 1996’dan 2014’e kadar devam etti. Tarihî kütüphanenin yangına yenik düşen fotoğrafları, aradan geçen 30 yılın ardından savaşın acımasızlığını hatırlatmaya devam ediyor.