Saraybosna'da yüzlerce kişi Srebrenitsa Katliamı'nın kurbanlarını uğurlamak için toplandı

HABER MASASI
Abone Ol

Srebrenitsa'da yaşanan soykırımda öldürülen ve kimlik tespiti yapılan 30 kurbanın cenazesi 11 Temmuz'da yapılacak anma törenlerinde defnedilecek.

Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da 1995'teki soykırımda katledilen ve bu yılki anma törenlerinin ardından toprağa verilecek olan 30 kurbanın cenazesi, başkent Saraybosna'dan gözyaşlarıyla uğurlandı.

  • Soykırımın 28'inci yıl dönümünde toprağa verilecek olan 30 soykırım kurbanından en genci öldürüldüğünde 15 yaşında olan Elvir Salcinovic, en yaşlı kurbanın ise 65 yaşındayken öldürülen Nezir Muminovic olduğu belirtildi.

Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen Srebrenitsa soykırımında, Sırp güçleri tarafından öldürülen ve kemik kalıntılarına yıllar sonra ulaşılan kurbanlar, Potoçari Anıt Mezarlığı'nda sonsuz huzura kavuşacak.

Visoko Şehir Mezarlığı'ndan sabah saatlerinde hareket eden, soykırımında hayatını kaybeden ve kimlikleri tespit edilen 30 kurbanın tabutlarını taşıyan konvoy, Saraybosna'daki Cumhurbaşkanlığı binasının önüne geldi.

Saraybosnalılar tarafından çiçeklerle karşılanan konvoy, burada bir süre bekledi. Çocuk, yaşlı, genç birçok Saraybosnalı beraberinde getirdikleri çiçekleri kamyonun üzerine bıraktı.

Daha önce defnedilen ve sonraki süreçte yeni kemik kalıntısı bulunan soykırım kurbanlarının mezarları tekrar açılıp bulunan kemikler ekleniyor.

Buradaki törene Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Denis Becirovic ve Hırvat üyesi Zeljko Komsic, Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt, Saraybosna Müftüsü Enes Ljevakovic ve Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin'in yanı sıra birçok yetkili katıldı.

Yeni tespit edilen Srebrenitsa Katliamı'nın kurbanları, her yıl 11 Temmuz'da, doğu kasabasının dışındaki geniş ve sürekli genişleyen Potoçari Anıt Mezarlığı'na yeniden defnediliyor.

Soykırımın inkarını kabul etmediklerini belirten Becirovic sözlerine şu ifadelerle devam etti:

"Uluslararası toplumun temsilcileriyle birlikte, soykırım mağdurlarının ve ailelerinin onurunu korumak için gelecek dönemde daha güçlü, kararlı ve bu ülkenin yasalarına uygun hareket etme yükümlülüğümüz var."

Katliam, uluslararası ve ulusal mahkemeler tarafından soykırım ilan edildi. Yine de, Bosna ve komşu Sırbistan'daki Sırp liderler, olanlara dair çürütülemez kanıtlara rağmen bunu önemsiz göstermeye ve hatta inkar etmeye devam ediyor.

Bu akşam Srebrenitsa yakınlarındaki Potoçari'ye ulaşacak olan cenazeler, savaşta BM bünyesinde görev yapan Hollandalı askerlerin üs olarak kullandığı eski akümülatör fabrikasına yerleştirilecek.

Yarın Potoçari Anıt Mezarlığı'na taşınacak tabutlar, 11 Temmuz Salı kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.

Duygusal anların yaşandığı konvoy geçişi sırasında birçok kişi kamyona sarılarak gözyaşı döktü.

  • Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.

Potoçari Anıt Mezarlığı'nda 6 bin 721 soykırım kurbanının mezarı bulunurken bu sayı, 11 Temmuz'da 6 bin 751'e yükselecek.

Boşnak sivillerin güvenli bölgeye ulaşmak için kullandıkları güzergahta ise her yıl