Şaran Koruma Alanı: el-Ula’da vahşi turizmin yeni yüzü
Suudi Arabistan'ın Medine Bölgesi'nde bulunan bir şehir olan el-Ula'da vahşi turizm ve doğal tarihi miras
öne çıkıyor. El-Ula'da ilginç dağlar, özel hayvanlar ve tarihi kalıntılarla dolu bir safari macerasının yol haritasını takip edelim...
Suudi Arabistan'a bağlı el-Ula şehrinin hem insani hem de jeolojik olarak çok uzun bir tarihin mirasçısı olduğu kimse için bir sır değil. Bununla birlikte, el-Ula safari deneyimini doğanın tüm hazineleri ve gizemleriyle dolu sürpriz ve hayranlıkla dolu kılan uçsuz bucaksız bir vahşi doğaya sahip.
- El-Kuleybe Platosu'ndan başlayan ve korumayla gezen bir cip aracılığıyla 3 saat süren Orta Doğu safarisi, ziyaretçinin bitki, hayvan ve tüm vahşi hayatın güvenliğini temin için getirilen bölgeyi temiz tutma, çöp atmama ve belirtilen yollarda yürüme gibi katı yükümlülükleri kabul eden bir imzayla start alır.
Safarinin ilk durağı, rehberlerin anlatımları için durdukları tarihî yazıtların yakınında, çoğunlukla insan, hayvan ve sembolik formları temsil eden en nadide yazıtların yer aldığı “el-Araba” bölgesi ile başlar.
Tura kısa bir mola veren rehberler, vahşi doğanın ortasında pişirdikleri çayı, güzel bir kokuya sahip olan yabani kekik yapraklarıyla tatlandırdılar.
Gezinin sonlanmasıyla birlikte ziyaretçiler, korumalı bölgenin girişini çevreleyen portakal ağaçlarının arasından el-Ula narenciyesini tatmak için geri döner.
- Arap Yarımadası'ndaki eski Arapların geçmişine tanıklık eden tarihi bir alanda, bölge üzerindeki çevresel etkiyi azaltmak, el-Araba derin vadilerinde, görkemli dağlarda ve büyüleyici arazide dolaşmak ve labirentleri arasında çeşitli vahşi hayvanlar arasında yaşamak için belirli bir yol izlemesi dikkat çekici görünüyor.
Dağların kaya oluşumları, safari turu sırasında Şaran koruma alanı ziyaretçilerini şaşırtıyor. Söz konusu dağların isimleri, doğanın üzerlerinde yarattığı şekle göre ilişkilendirilmiş olup en ünlüsü, sürekli ileriye bakan ve tıpkı bir insan yüzüne benzeyen ‘el-Vechu’ dağı. El-Ula’da ünlü bir ikona dönülen bu olağanüstü dağ, tuhaf şekli moda çizimleri ve hediyelik eşya dünyasına girdi.
Bir müzik parçası eşliğinde sallanan kızlar şeklinde görülen ‘er-Rags’ dağlarının birbiriyle uyumlu kıvrımları açıkça görülüyor.
Çölün ortasındaki diğer dağlar ise, tıpkı bir şiirsel manzara gibi birbirini kucaklayan iki dağ ‘el-Hubbe’ dağı, hamile bir kadın gibi göbeği şişmiş olan ‘el-Hamil’ dağı, Ve doğa tarafından ustalıkla yontulmuş, görenleri hayrete düşüren, sanatsal heykelleri andıran daha nice dağlar bölgede mevcut.
- Şaran Koruma Alanı, zengin tüylü kırmızı boyunlu devekuşları, sevimli Nubian dağ keçisi ve zarif insan geyiği de dahil olmak üzere çok sayıda harika vahşi hayata ev sahipliği yapıyor.
Koruma alanı aynı zamanda, ince uzuvlu tavşanlara, Marmota benzeyen Güney Afrika Damanı ve yeşil arı yiyici, benekli lark ve el-Ula semalarında dolaşan kartallar gibi çeşitli kuşlar gibi özel hayvan türleri için bir sığınak sağlıyor.
Nesli tükenmekte olan Arap kurtları, ceylanlar ve büyük kulaklı kızıl tilkiler bu topraklarda dolaşmak için geri dönmeleri sağlıklı bir ekosisteme işaret ediyor. Ancak bu canlılardan en çekici olanı nesli tükenmekte olan Arap parslarıdır.
Koruma alanı, ekosistemi büyük kedilerin yeniden tanıtılabileceği noktaya geri döndürmeyi ve bu türlerin tekrar gelişmesine yardımcı olmayı arzuluyor.
Safari turunu daha konforlu hale getirmek için organizatörler ziyaretçilere, soğuk kış sabahları giymek için bir şapka, güneş gözlüğü, güneş kremi ve sıcak tutan bir ceket getirmenin yanı sıra rahat, uzun kollu kıyafetler giymelerini tavsiye ediyor. Diğer yandan, kırmızı kayaların yüksek kanyonlarını, genişleyen çölü ve narin kır çiçekleri örtüsüyle kaplı vadileri görmek için koruma alanı, çarpıcı doğa harikalarından oluşan sonsuz bir hazineye sahip.
- Şaran koruma alanı, gelecekte eko-turizmin değerlerini göz önünde bulundurarak tasarımı el-Ula'nın vahşi doğasından, tarihinden ve eşsiz kültüründen ilham alan dünyaca ünlü mimar Jean Nouvel tarafından tasarlanan lüks bir tesise ev sahipliği yapacak.
Kaynak: Şarku'l Avsat