Şaka gibi, ama gerçek
İsrail ve Myanmar hükümetleri arasında, her iki ülkedeki öğrencilerin ırkçılık, hoşgörüsüzlük ve Holokost (İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudilere uygulanan kıyım) konusunda bilgilendirilmesi, ders kitaplarının da bu çerçevede yeniden yazılması hakkında mutabakat imzalandı. Kudüs’te atılan imzaları, İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Tzipi Hotovely sosyal medya hesabından kamuoyuna duyuruldu. Bakan Hotovely, imza töreninden bir fotoğraf paylaşarak, altına “Dünyanın dört bir yanındaki dostlarımızla işbirliğini sürdürüyoruz” notunu düştü.
İsrail ve Myanmar hükümetlerinin, Gazze ve Rohingya krizleri nedeniyle uluslararası camia tarafından eleştirilerin odağına yerleştirildiği bir zamana denk gelen anlaşma, sadece zamanlamasıyla değil içeriğiyle de dikkat çekti. Kontrol altında tuttukları bölgelerde yaşanan ihlaller ve özgürlükleri kısıtlamalarıyla ünlenen her iki hükümet, anlaşma metninde okullarda hoşgörünün ve ırkçılığın kötülüğünün öğretileceğini belirterek, bölgeyi izleyenleri şaşırttı.
Gazze sınırında 30 Mart’tan bu yana devam eden gösterilerde, en az 110 Filistinli İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetmişti. Myanmar’da ise, Birleşmiş Milletler’in resmi verilerine göre, geçtiğimiz ağustos ayından bu yana en az 700 bin Rohingyalı Müslüman, Budist grupların katliamından kaçmak zorunda kalmıştı. İsrail’in Filistin topraklarındaki işgali uluslararası camia tarafından sürekli kınanırken, Myanmar, “etnik temizlik” suçlamasıyla karşı karşıya bulunuyor.
İlk kez 1953’te diplomatik ilişki kuran İsrail ve Myanmar arasında ekonomik ve askeri işbirliği de devam ediyor. Rohingya Müslümanlarının karşı karşıya kaldığı insanlık dışı muamelenin dünya basınının manşetlerine tırmandığı geçtiğimiz aylarda, İsrail’in Myanmar’a silah satmaya devam ettiği ortaya çıkmıştı. Satılan askeri araç-gereçler arasında 100 tank, otomatik silahlar ve çok sayıda sahil güvenlik botunun olduğu kaydedilmişti. Myanmar ordusu, söz konusu botları Rohingyaların takibinde kullanıyor.
Silah satışının ortaya çıkmasından sonra bir açıklama yapan İsrailli diplomat Amir Sage, ülkesinin Myanmar’la askeri işbirliğini savunarak, “Rohingya krizinde iki taraf da savaş suçu işliyor” demişti.