Sahra Çölü'nü sel aldı

HABER MASASI
Abone Ol

Güneydoğu Fas'taki Sahra Çölü'nde nadir görülen bir şiddetli yağışlardan sonra sular, palmiye ağaçlarının ve kum tepeciklerinin arasından fışkırdı.

Nadir görülen bir sağanak yağış, Sahra Çölü'nün palmiye ağaçları ve kum tepecikleri arasında mavi su lagünleri bırakarak, çölün en kurak bölgelerini onlarca yıldır gördüğünden daha fazla suyla besledi.

  • Afrika kıtasının yüzde 30'unu kaplayan Büyük Sahra, 9 milyon kilometrekare büyüklüğü ile dünyanın en büyük sıcak çölüdür.
  • Çölün, Fas'ın güneydoğusundaki bölgesi ise, dünyanın en kurak yerlerinden biridir ve yaz sonlarında nadiren yağmur yağar.

Fas hükümeti, eylül ayındaki iki günlük yağışın, yılda ortalama 250 milimetreden az yağış alan birkaç bölgede yıllık ortalamaları aştığını söyledi. Bunlardan biri de en çok etkilenen bölgelerden biri olan Tata'ydı.

Başkent Rabat'ın yaklaşık 450 kilometre güneyindeki bir köy olan Tagounite'de 24 saatlik bir süre içinde 100 mm'den fazla yağış kaydedildi.

Sağanak yağış gittiğinde arkasında, çöl bitki örtüsü arasında Sahra kumlarından fışkıran suyun çarpıcı görüntülerini bıraktı.

NASA uyduları da, 50 yıldır kuru olan Zagora ve Tata arasındaki ünlü göl yatağı Iriqui Gölü'nü doldurmak için suyun aktığı görüntüleri paylaştı.

Turistlerin sıkça ziyaret ettiği çöl topluluklarında, 4x4'ler su birikintilerinden geçiyordu ve bölge sakinleri manzarayı hayranlıkla izliyordu.

Fas Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden Houssine Youabeb, "Bu kadar kısa bir sürede bu kadar yağmur yağması 30 ila 50 yıl önceydi." dedi.

Youabeb, ayrıca, meteorologların tropikal olmayan fırtına olarak adlandırdığı bu tür yağmurların, havanın daha fazla nemi tutması, daha fazla buharlaşmaya ve daha fazla fırtınaya neden olmasıyla önümüzdeki aylarda ve yıllarda bölgenin hava durumunun gidişatını değiştirebileceğini söyledi.

  • Ardışık altı yıldır devam eden kuraklık, Fas'ın büyük bir bölümünde çiftçileri tarlaları boş bırakmaya ve şehirleri ve köyleri su tüketimini sınırlamaya zorluyordu.

Yağış bolluğu, çöl topluluklarına su sağlamak için çölün altındaki büyük yeraltı suyu akiferlerinin yeniden dolmasına yardımcı olacak gibi görünüyor. Öyle ki, bölgedeki barajlı rezervuarların eylül ayı boyunca rekor oranlarda yeniden dolduğu bildirildi. Ancak eylül ayındaki yağmurların kuraklığı hafifletmeye ne kadar yardımcı olacağı belirsiz.

Öte yandan, kumlardan ve vahalardan fışkıran ani su baskınları Fas ve Cezayir'de 20'den fazla kişinin ölümüne yol açtı ve çiftçilerin hasatlarına zarar vererek hükümeti geçen yılki depremden etkilenen bazı bölgeler de dahil olmak üzere acil yardım fonları ayırmaya zorladı.