Rusya, Karabağ'dan çekiliyor

HABER MASASI
Abone Ol

10 Kasım 2020 tarihinde imzalanan üçlü bildiri çerçevesinde Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinde geçici olarak konuşlu bulunan Rus barış gücü birliklerinin, artık tamamen Azerbaycan'ın kontrolü altında olan Karabağ'dan çekilme süreci başladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev, Rusya ve Azerbaycan liderlerinin, Karabağ'da konuşlanan Rus Barış Gücü birliklerinin görev süreleri dolmadan önce bölgeden çekilmesi yönünde karar aldığını bildirdi.

Azerbaycan, Rus güçlerinin neden geri çekildiğini söylemedi, ancak geçen yıl bölgenin tam kontrolünü yeniden ele geçirmesinden sonra yabancı güçlerin bölgedeki varlığının atıl hale geldiği biliniyor.

Azerbaycan Devlet Haber Ajansı'na (AZERTAC) açıklamada bulunan Hacıyev, "Rusya ve Azerbaycan liderleri, Azerbaycan topraklarında geçici olarak görev yapan Rus Barış Gücü birliklerinin görev süreleri dolmadan önce bölgeden çekilmesi yönünde karar aldı. Artık bu süreç başlamıştır. Azerbaycan ve Rusya savunma bakanlıkları, bu kararın uygulanması için gerekli olan faaliyetleri hayata geçiriyor." ifadelerini kullandı.

Azerbaycan medyası, Rus barış gücünden ilk personel ve teçhizatın Kelbecer’deki Hudavend manastırını terk ettiğini aktardı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da çekilme sürecinin başladığını doğruladı. Rus barış gücünün çekilmeye başladığı yönünde çıkan haberlerin sorulması üzerine Peskov, "Evet, bu doğru" ifadesini kullandı.

Kremlin ve Azerbaycan tarafından onaylanan bu adım, Rusya'nın daha geniş bölgede komşu Ermenistan'ın Rus sınır muhafızlarının ana havaalanını terk etmesini talep etmesi ve Gürcistan'daki protestocuların Rusya eğilimli bir hükümetle karşı karşıya gelmesi yönünde baskıyla karşı karşıya kaldığı bir dönemde geldi.

Rus barış gücü 2020’den beri Dağlık Karabağ’da

Karabağ bölgesi, 2020'de Azerbaycan'ın bölgenin bazı kısımlarının kontrolünü yeniden ele geçirmesiyle sonuçlanan bir savaşa kadar etnik Ermenilerin kontrolü altındaydı.

Bu savaş, Karabağ'ın hâlâ Ermenilerin elinde olan bölgelerine yaklaşık 2.000 barışı koruma askerinin yerleştirilmesi çağrısında bulunan, Rusya'nın aracılık ettiği bir ateşkesle sona erdi. Kuvvetlerin görevleri arasında Karabağ'ı Ermenistan'a bağlayan tek yol üzerinde serbest geçişin sağlanması da vardı.

Savaştan sonra Dağlık Karabağ'dan bölgesinden ayrılan insanlar.

  • 27 Eylül 2020'de başlayan ve 44 gün süren 2. Karabağ Savaşı, 10 Kasım 2020'de Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya liderlerinin üçlü bildirisiyle sona ermişti.

Rus Barış Gücü, Karabağ'da Ermeni nüfusun bulunduğu yerleşim birimlerinde ve Laçin Koridoru'nda konuşlu 1960 askerden müteşekkildi.

Bildiri gereği, Karabağ'da Ermeni nüfusun bulunduğu yerleşim birimlerinin ve Laçin Koridoru diye bilinen Hankendi-Laçin yolunun güvenliğini sağlamak için bölgeye 1960 askerden oluşan ve "Rus Barış Gücü" diye isimlendirilen Rus birlikleri yerleştirilmişti.

5 yıl süreyle yerleştirilen "Rus Barış Gücü"nün görev süresinin 10 Kasım 2025'te bitmesi öngörülüyordu.