Rukban Kampı, Ramazan ayını da Esed güçlerinin kuşatması altında geçirdi

HABER MASASI
Abone Ol

Ürdün-Suriye sınırında, ülke içinde yerinden edilmiş yaklaşık 11 bin Suriyelinin sığındığı Rukban Kampı, 2018'den bu yana rejim güçlerinin kuşatması altında. Uzun süredir bölgeye akaryakıt, un, gıda, ilaç, odun ve çocuk sütü gibi temel yaşam malzemelerin girişini engelleyen rejim askerleri sebebiyle kampta, mübarek Ramazan ayında dahi ciddi bir gıda kıtlığı yaşanıyor.

Suriye-Ürdün sınırındaki Rukban Kampı'nda bir Ramazan ayını daha Beşşar Esed rejiminin ablukasında geçiren siviller, Birleşmiş Milletler'den bölgeye insanî yardım ulaştırmasını istiyor.

Rukban Kampı, ülkenin güneyinde, çöl ortasına kurulmuş derme çatma çadırlar ve kerpiç barınaklardan oluşuyor.

  • Kampta, iç savaş nedeniyle Deyrizor, Humus'un doğusu, Humus çölü, Rakka ve Şam'ın bazı bölgelerinden kaçan yaklaşık 11 bin sivil barınıyor.

Beşşar Esed rejiminin ablukasında bulunan 11 bine yakın sivilin yaşadığı Suriye-Ürdün sınırındaki Rukban kampı sakinleri, gıda ve ilaç eksikliğinin yanı sıra içme suyu kıtlığı tehlikesiyle karşı karşıya.

İç savaşta çatışmalardan kaçan siviller için kurulan kamp 2018'den bu yana rejim güçlerinin kuşatması altında bulunuyor.

Rejim güçleri, Rukban Kampı’na akaryakıt, un, gıda, ilaç, odun ve çocuk sütü gibi temel yaşam malzemelerin girişini sık sık engelliyor.

"Çölde yaşayan ölülerin kampı" olarak tanımlanan Rukban bölgesinde yaşayanlar bir Ramazan ayını daha gayriinsani şartlarda abluka altında geçiriyor.

Yerinden edilenlerin günlük ekmek ihtiyacını karşılamak için kamptaki fırınlar, hayvan yemi olan kepek kullanıyor.

Muhaliflerin kontrolündeki bölgede yer alan kampta yaşayan sivillere baskı yapmayı amaçlayan rejim güçleri, uzun süredir bölgeye un girişine de izin vermiyor.

Kamp sakinleri Ramazan'ı zor şartlarda geçiriyor

Ailesiyle kampta yaşayan sivillerden Ferham Hamad, abluka altındaki kampta çok zor şartlar altında yaşadıklarını söyledi.

Kuşatma altındayız. 3 aydan fazla süredir buraya un girişi olmuyor. Ramazan ayındayız, zor durumdayız. Çocuklarımıza yemek temin edemiyoruz. Bu mübarek ayda BM'den bu kampa yardım etmelerini istiyoruz.

Kampta işsizlik ve hayat pahalılığıyla mücadele eden Suriyeliler, ablukanın son bulmasını ve uluslararası yardımların ulaşmasını istiyor.

Kampta tatlıcılıkla uğraşan Abdo Ebu Muhammed de rejim güçlerinin ablukası yüzünden bölgeye temel malzemelerin ulaşımında sıkıntı yaşandığını kaydetti.

Ebu Muhammed, "Un ve ekmek sıkıntısı yaşanıyor. Geçen yıla kıyasla bu sene Ramazan ayı çok durgun. İşler de çok sakin. Geçen yıl günde 3 tepsi tatlı satarken bu sene ancak bir tepsi satabiliyoruz." diye konuştu.

İnsanların zorlu yaşam şartlarına dayanma gücünün kalmadığına vurgu yapan Ebu Muhammed, "BM ve komşu kardeş ülkelerden Rukban Kampı'na yardım etmelerini istiyoruz. 2019’den bu yana kampa yardım ulaştıran yok. İnsanlar artık bu durumu kaldıramıyor." ifadesini kullandı.

Kamp sakinleri, 2019’den bu yana kampa yardım ulaştıranların olmadığını söylüyor.

Rukban Kampı

Rukban, 2014 yılında Suriyelilerin Ürdün'e sığınmak için sınıra kaçmasıyla kuruldu. Başlangıçta sınırı geçmeden önce bir bekleme noktası olan Rukban, Ürdün'ün çoğu mültecinin kamptan ülkeye girmesine izin vermemesi nedeniyle bir kampa dönüştü.

Kamp 2018'den beri kuşatılmış durumda ve o zamandan beri Suriye rejimi, temel ihtiyaç malzemeleri de dahil pek çok ürünün kampa girmesine izin vermiyor.