Referanduma düşük katılım

HABER MASASI
Abone Ol

Makedonya'da, Yunanistan ile aralarındaki isim sorununu çözen anlaşmanın kabulüne ilişkin yapılan istişare referandumunda oyların yüzde 98'i sayıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre katılım yüzde 36,8 seviyesinde kaldı.

Resmi olmayan sonuçlara göre sandıktan yüzde 91,4 ''evet'' oyu çıktı.

Devlet Seçim Komisyonu (DİK) tarafından açıklanan resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Makedonya'nın adının "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" olarak değiştirilmesini öngören anlaşmanın kabulüne ilişkin referandumda oyların yüzde 98'i sayıldı. Buna göre, sandığa gidenlerin yüzde 91,4'ü "evet", yüzde 5,6'sı ise "hayır" oyu kullandı.

Referandumun geçerli kabul edilebilmesi için kayıtlı seçmen sayısının yarısından fazlasının katılım göstermesi gerekliydi.

Başarılı olabilmesi için kayıtlı seçmen sayısının yarısından bir fazlasının oy kullanması gereken referandumda, katılım oranı yüzde 36,8'de kaldı. DİK Başkanı Oliver Derkovski, düzenlediği basın toplantısında, en kısa zamanda resmi sonuçların bütünüyle açıklanacağına inandığını belirterek, resmi olmayan sonuçların ise gün içinde kamuoyu ile paylaşılacağını aktardı.

Derkovski, "Yasalara göre referandumun başarılı olduğunu ilan edebilmemiz için yüzde 50'nin bir fazlası katılım ve 'evet' oylarının daha çok olması gerekiyor. Resmi olmayan sonuçlara göre, bu koşullardan birinin yerine getirilemediği ve referandumda karar alınamadığı çok açık." ifadelerini kullandı.

Referandum sayımları bitmeden açıklama yapan Makedonya başbakanı Zaron Zaev, yetersiz katılım olmasına rağmen siyasilerin sandıktan çıkan sonucu bir mesaj olarak algılamaları gerektiğini ifade etti.

Referandum sırasında açıklama yapan Makedonya başbakanı Zaron Zaev, "Beklediğimiz gibi görünür bir çoğunluk varsa o zaman gelecek bellidir. Meclisteki milletvekillerin sesi, Makedonya'nın tüm vatandaşları için daha iyi yaşam ve NATO ile AB süreçlerini hızlandırma yönünde olmalı." diye konuştu.

Makedonya'nın isminin ''Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'' olarak değiştirilmesine karşı çıkan gruplar referandum gününde protesto gösterileri düzenledi.

Makedonya'nın adının "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" olarak değiştirilmesini öngören anlaşmanın kabulüne ilişkin hukuki bağlayıcılığı olmayan bu istişare referandumunda halka, "Makedonya ve Yunanistan arasındaki anlaşmayı kabul ederek Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyeliğine var mısınız?" sorusu yöneltildi.