Refah'a sığınan Filistinliler, İsrail saldırılarının yanında bir de kavurucu sıcakla mücadele ediyor

HABER MASASI
Abone Ol

Kuzeydeki Gazze kentlerinden zorunlu olarak Refah'a göç etmek zorunda kalan yüz binlerce Filistinli, Sina Çölü'nün yanı başında bulunan kentte bir de kavurucu sıcaklarla mücadele ediyor. Henüz ilk bahar ayında olunmasına rağmen sıcaklıkların zaman zaman 40 dereceyi aştığı Refah'ta, çadırlarda yaşayan Filistinliler, su, yüksek sıcaklık ve haşerat sorunlarıyla başa çıkmaya çalışıyor.

İsrail'in 7 aydır karadan ve havadan saldırılarıyla yerle bir ettiği, yardım girişlerini engelleyerek açlığa sürüklediği Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin yaşadığı zorluklara havaların ısınmasıyla bir yenisi daha eklendi.

  • Özellikle İsrail'in güvenli bölge olduğu iddiasıyla zorla göç ettirdiği Gazze'nin güneyindeki yoğun nüfuslu Refah kenti, Sina Çölü'ne yakınlığı ve yerinden edilenlerin çoğunun çadırlarda yaşaması nedeniyle bu zorluğun en çok hissedildiği yerlerden biri haline geldi.

İsrail'in saldırıların başında aldığı elektrik, su ve yakıt kesintisi kararı sonucunda Gazze Şeridi'nde yaklaşık 2 milyon Filistinlinin su krizi devam ediyor. Refah kentindeki Filistinliler, yıkıcı İsrail savaşının gölgesinde her geçen gün derinleşen su sıkıntılarını mobil depolardan karşılamaya çalışıyor.

Artan sıcaklıklardan en çok da çocuklar etkileniyor. Su krizinin had safhada olduğu kentteki Filistinliler, sıcaktan bunalan çocuklarını leğenlerde ıslatarak serinletmeye çalışıyor.

Refah, çöl gibi yanıyor

Kuzeydeki Gazze kentinden Refah'a göç eden ve çadırda yaşayan Ummu Mutasım, aylardır zorluklarla dolu bir hayat sürdüklerini, yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte sıkıntılarının daha da arttığını belirtiyor.

Mutasım, "Daha nisan ayındayız ama gördüğünüz gibi sıcaklıklar dayanılmaz derecede. Burası çöl gibi, Sina'ya yakın, havası da Sina havası gibi. Çocukları serinletmek için leğenlerde ıslatıyoruz. Bu hava nisanda böyle olursa, yazın nasıl olur. Sıcaktan ölürüz." diyor.

Yiyecek, içecek değil, onurlu bir yaşam sürmek istediklerini belirten Mutasım, "Evimiz vardı, klimamız vardı, o zaman zor dayanıyorduk, şimdi ne klima ne ev ne de elektrik var. Biz büyükler bile bu hale dayanamıyoruz küçük çocuklar nasıl dayansın." diyerek çocukları bekleyen tehlikeyi dile getiriyor.

İsrail'in saldırılarından korunmak ve can güvenliklerini sağlayabilmek için Refah’a sığınıp çadırlarda yaşamaya başlayan Filistinliler, toplanmayan çöpler ve biriken kanalizasyon suları nedeniyle salgın hastalık riskiyle de karşı karşıya.

Yükselen sıcaklıklar susuzluğun yanı sıra haşere problemine de sebep oluyor

Gazze kentinin batısındaki Er-Rimal Mahallesi'nden Refah'a göç eden Diyana Sıyam da sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte karşılaştıkları sorunları anlatıyor:

"Sıcaklık Refah'ta kırk dereceye yükseldi. Su, yüksek sıcaklık ve haşerat sorunumuz var. Çadırlarda ilk defa bugün bazı sürüngenler gördük. Çok fazla sinek var.

Sabah bu bölgede yılan bulduk. Bunların hepsi bizi etkiliyor. Bahar henüz bitmedi, sıcaklık bir gün yükselince bu hale geldik, yaz geldiğinde ne olacağız."

Sera etkisi oluşturan çadırlar, sıcaklığı yükseltmenin yanı sıra sinek ve sürüngenleri de sıcağa doğru çekiyor.

Filistinli kadın, belediyenin 4 günde bir su verdiğini, çocukların da su bulduğunda başlarını ya da bedenlerini suya sokarak serinlemeye çalıştığını belirtiyor.

Yerinden edilenlerin Refah yakınlarında bir yere taşınması yönünde basında yer alan haberlere dair Sıyam, "Bunların hepsi, ölüm üçgeninde bir yerden bir yere gitmekten başka bir şey değil. Güvenli hiçbir yer yok. Savaşın en kısa sürede bitmesini istiyoruz." ifadelerini kullanıyor.

Filistinliler, derme çatma çadırlarda kısıtlı imkânlar ve zor şartlar altında günlük yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.

Sıcaklarla birlikte çocuk ölüm haberleri de meydana geliyor

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) geçtiğimiz gün X sosyal medya platformunda yer alan açıklaması, Filistinlilerin maruz kaldığı imkânsızlıklara dikkat çekiyor.

  • Yerinden edilmiş Gazzelilerin günde ortalama yalnızca bir litre suya erişebiliyor. Bu miktar, Sphere Standards tarafından belirlenen günlük asgari 15 litre suya erişim hakkının çok altında bulunuyor.

Artan sıcaklar nedeniyle Gazze’deki insanî koşulların daha da kötüleştiği vurgulanan açıklamada, UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, "Sıcaktan dolayı en az iki çocuğun öldüğü yönünde haberler aldık. Dayanılacak daha ne var? Ölüm, açlık, hastalık, yerinden edilme, sera benzeri yapılarda kavurucu sıcakta yaşamak." ifadelerini kullanmıştı.