Oslo Anlaşmalarına karşı çıkan Fetih lideri Faruk el-Kaddumi hayatını kaybetti

HABER MASASI
Abone Ol

Filistin davasının ulusal liderlerinden ve 1959’da kurulan Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi’nin Faruk Refik Esad Kaddumi (Ebu'l-Lutf) yaşamını yitirdi.

Fetih Hareketi'nin en önemli kurucularından Faruk el-Kaddumi (93), dün, Ürdün'ün başkenti Amman'da vefat etti.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Kaddumi'nin vefatının ardından yapığı yazılı açıklamada, "Filistin için mücadele eden ve yorulmak bilmeden çalışan kardeşim, arkadaşım ve yoldaşımı kaybettik." ifadelerine yer verdi.

"Filistin'e, davasına ve halkına büyük hizmetlerde bulunan sadık adamlardan birinin kaybedildiğini" kaydeden Abbas, "merhumun ailesine, mücadeledeki yoldaşlarına, hareketin mensuplarına ve Filistin halkına" başsağlığı dileklerinde bulundu.

Filistin Kurtuluş Örgütü'nün serüveni
Mecra

Oslo Anlaşmalarına karşı güçlü muhalefetiyle tanınıyordu.

Fetih Hareketi ve Hamas da Kaddumi'nin vefatının ardından taziye mesajları yayınladı.

Hamas, "Filistin için uzun ve dolu dolu bir mücadele hayatı süren büyük ulusal mücadeleci Faruk Kaddumi"nin vefatı münasebetiyle taziye mesajı yayınladı. Hamas, Kaddumi'yi "devrimci ilkelere bağlı bir örnek" ve "halkımızın haklarından taviz verilmesine karşı güçlü bir ses" olarak tanımladı.

Filistinlilerin kaybolan umudu: Oslo Anlaşmaları
Mecra

Faruk el-Kaddumi kimdir?

"Ebu'l-Lutf" lakaplı Kaddumi, 1931'de Nablus'ta doğdu. 1948'de ailesiyle birlikte Hayfa şehrine zorunlu göç etti ve tekrar Nablus'a döndü. İlk ve orta öğrenimini Yafa şehrinde okuduktan sonra 1958'de Kahire'deki Amerikan Üniversitesi'nden ekonomi bölümünden mezun oldu.

Genç yaşlarda ulusal siyasî çalışmalara dahil olan Kaddumi, 1940'larda Arap Sosyalist Baas Partisi'ne katıldı. Mısır'da okurken Yaser Arafat (Ebu Ammar) ile tanıştı.

  • Eski Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat, Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas, Halil el-Vezir ve Salah Halef ile birlikte Fetih Hareketi'nin kuruluşuna katıldı.

Kefiyeli Feniks: Yaser Arafat
Mecra

Kaddumi, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile birlikte.

Hareketin Filistinuna (Filistinimiz) dergisinin yazarları arasında yer aldı.

1965'ten bu yana Fetih Hareketi Merkezi Komite üyesi olan Kaddumi, Fetih Hareketi'nde çeşitli görevlerde bulundu.

1969'da Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Komitesi üyesi, 1973'te FKÖ Siyasî Büro Başkanı oldu. 1989 yılında FKÖ Dışişleri Sorumlusu olarak görev aldı ve örgütün Arap ülkeleri, Sovyetler Birliği ve diğer dünya ülkeleriyle ilişkilerinin geliştirilmesine katkıda bulundu.