On yıldan uzun bir aradan sonra Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Suriye'yi ziyaret etti

HABER MASASI
Abone Ol

12 yıllık ihtilafın başlamasından bu yana, savaşın harap ettiği Suriye'ye olan ilk ziyaretinde Beşşar Esad ile görüşen Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, iki komşu ülke arasındaki karşılıklı ilişkileri ve işbirliğini ele aldı.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Suriye’nin başkenti Şam’da, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ile bir araya geldi.

Görüşmede, iki ülke arasında işbirliği ve koordinasyonyollarının masaya yatırıldığı ifade edildi. Sudani-Esed görüşmesinde ayrıca terörle mücadele alanında işbirliği ile iki ülke ve halklarının güvenliğinin sağlanması konularının da ele alındığı kaydedildi.

Sudani'nin ziyareti, Irak’tan Suriye’ye -2011 yılından bu yana- ilk üst düzey ziyaret oldu.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, ortak sınırlarını güvence altına almak amacıyla -2011'de Suriye savaşının patlak vermesinden bu yana ilk kez- bugün Suriye'ye resmî ziyarette bulundu.

  • "Irak, Suriye'yi destekliyor ve kapımız yatırımlar için açıktır." diyen Sudani, bölgenin güvenliği ve istikrarının anahtarının "iyi bir ekonomik durum"dan geçtiğini ifade etti

Beşşar Esed de depremde yaşanan zorluklara karşı Irak'tan destek gördüklerini anımsatarak, Sudani ile bölgesel konuları ele aldıklarını ve bölgenin 'iyi bir süreçten' geçtiğini söyledi.

Suriye, Esed'in protestolara yönelik acımasız baskısı nedeniyle 2011'de Arap Ligi'nden uzaklaştırılmıştı ve birkaç Körfez ülkesi, onun yönetimine karşı silahlı muhalefeti desteklemişti

Sudani'nin temasları, Irak’tan Suriye’ye 2010 yılından bu yana ilk üst düzey ziyaret oldu. Bu ülkeden Suriye'yi en son, eski Başbakan Nuri el-Maliki, 2010 yılında ziyaret etmişti.

  • Suriye, Esed'in protestolara yönelik acımasız baskısı nedeniyle 2011'de Arap Ligi'nden uzaklaştırılmıştı ve birkaç Körfez ülkesi, onun yönetimine karşı silahlı muhalefeti desteklemişti. Ancak Esed, Rusya ve İran'ın askerî ve ekonomik desteğiyle Suriye'nin büyük bölümünün kontrolünü yeniden ele geçirdi.
Bölge ülkeleri uyuşturucu kaçakçılığını sona erdirmek ve milyonlarca mülteciyi geri göndermek için onunla diyalog kurmaya çalışıyor.

Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaş sonrası birçok ülke diplomatik ilişkileri kesmişti. Suriye’nin Arap Birliği’ne dönüşü sonrası birçok ülke Şam yönetimiyle yeniden temasa geçti.

Suriye, Ürdün ve Irak ile olan sınırlarında uyuşturucu kaçakçılığının sona erdirilmesine yardım etmeyi kabul etti fakat üst düzey Suriyeli yetkililer ve Esed'in akrabaları, ticaretle ilgili oldukları iddiasıyla son aylarda ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği'nde yaptırım listelerine alındı.

Suriye hükümeti uyuşturucu ticaretine karıştığını reddediyor.

Sudani, Suriye'yi desteklediklerini ve kapılarının yatırım için açık olduğunu bildirdi.

  • Bölgesel ağırlığı olan İran'la yakın ekonomik, askerî ve siyasî bağları olan Irak ve Suriye, diğer Arap devletleri büyükelçilerini geri çekip Suriye'deki büyükelçiliklerini kapatırken bile Suriye'deki iç savaş boyunca ilişkilerini sürdürdü.

Başbakan, Irak'ın ihracat rotalarını çeşitlendirmesine yardımcı olabilecek Akdeniz'de bir petrol ihraç boru hattının yeniden açılması için ticarî ve ekonomik işbirliği ve olasılıkları da görüşeceğini söyledi.