Okyanustan yükselen abide

HABER MASASI
Abone Ol

Dünyanın en büyük beşinci camisi olan İkinci Hasan Camii. Temeli 1980’de atılan, ibadete ise 1993’te açılan bu cami, Atlantik Okyanusu’nun kıyısına konulanmış durumda. 210 metre uzunluğundaki minaresiyle de dikkat çeken cami, Fransız mimar Michel Pinseau tarafından inşa edildi. İkinci Hasan Camii’nin protokole ayrılan kısmında, zeminin bir bölümü, alttaki okyanus suları görülebilecek şekilde camdan yapılmış. Bu özellik de yapıya sıra dışı bir güzellik katmakta.

İstanbul’dan 3 bin 649 km uzaklıkta bulunan Fas’ın Kazablanka şehri, dünyanın en büyük beşinci camisi olan İkinci Hasan Camii’ne ev sahipliği yapıyor. Listenin ilk dördündeki camiler ise şöyle: Mescid-i Haram (Mekke), Mescid-i Nebevî (Medine), İmam Rıza Camii (Meşhed / İran) ve İstiklal Camii (Jakarta / Endonezya).

Fas Kralı İkinci Hasan'ın 1999'daki ölümünden sonra, tahta oğlu Muhammed geçti (sağda, kırmızı fesli).

İsmini, Fas’ı 1961’den 1999’a kadar yöneten Kral İkinci Hasan’dan alan cami, ziyaretçileri büyüleyen bir mimariye ve büyüklüğe sahip.

İkinci Hasan Camii, okyanus kıyısı doldurularak inşa edildi.

Dini dönüştürmek: Fas örneği
Mecra

Fas denilince akla ilk gelen yapılardan biri olan İkinci Hasan Camii’nin avlusunda aynı anda 80.000, cami içerisinde de aynı anda 25.000 kişi namaz kılabiliyor. 210 metre uzunluğundaki minaresiyle de dikkat çeken cami, Fransız mimar Michel Pinseau tarafından inşa edildi.

  • Temeli 1980’de atılan, ibadete ise 1993’te açılan İkinci Hasan Camii, Atlantik Okyanusu’nun kıyısına konulanmış durumda. Caminin inşa edileceği alan, deniz doldurularak elde edilmiş.

Caminin iç mimarisi, görenleri kendisine hayran bırakıyor.

Caminin, Kazablanka’nın her yerinden rahatlıkla görünen minaresinin en üstünde 30 ton ağırlığında bir alem bulunuyor. Bu alemin en üst ucundan şehrin 40 km ötesi görülebiliyor. Taş oymacılığının en güzel örneklerinden birisi olarak gösterilen caminin taş işlemeleri, tıpkı inşaat süresi gibi, tam 13 yılda tamamlanmış.

İkinci Hasan Camii'nin deniz tarafından görünüşü.

İkinci Hasan Camii’nin protokole ayrılan kısmında, zeminin bir bölümü, alttaki okyanus suları görülebilecek şekilde camdan yapılmış. Bu özellik de yapıya sıra dışı bir güzellik katmakta.

Fas İslâmı ve Fas’ın din diplomasisi
Mecra

Caminin minaresi, 210 metre yükseliğe sahip.

İkinci Hasan Camii’nin minaresi, dünyadaki camiler içinde en uzun minare. Ancak bu rekor komşu ülke Cezayir tarafından ele geçirilecek. Cezayir’in başkenti Cezayir’de inşası sürmekte olan cami, hem –Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevî’nin ardından- dünyanın en büyük camii olacak, hem de minaresi, İkinci Hasan Camii’nin minaresini geçecek.