Nijer darbe lideri, sivil yönetimi 3 yıl içinde yeniden kuracağını söyledi

HABER MASASI
Abone Ol

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'u deviren ve Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli geçiş hükûmetinin lideri General Abdourahamane Tchiani, ulusa sesleniş konuşmasında geçiş hükûmetinin en fazla üç yıl görev yapacağını açıkladı.

Nijer'de Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli geçiş hükûmetinin lideri Abdurrahmane Tchiani, Batı Afrikalı liderlerden oluşan bir delegasyonla görüştükten sonra, sivil yönetime geçişin en fazla üç yıl içinde tamamlanacağını duyurdu.

Devlet televizyonundan ulusa sesleniş konuşması yapan General Abdourahmane Tchiani, amaçlarının iktidarı ele geçirmek olmadığının altını çizdi ve "Geçiş hükûmeti en fazla 3 yıl görev yapacak." dedi.

Tchiani, potansiyel geçiş hakkında ayrıntı vermedi, yalnızca hareketin ilkelerinin iktidardaki askerî konseyin ev sahipliğinde düzenlenecek bir diyalogda 30 gün içinde kararlaştırılacağını söyledi.

ECOWAS, 26 Temmuz darbesinin ardından Nijer'e ciddi yaptırımlar uyguladı ve ülkede anayasal düzeni yeniden sağlamak için bir

  • Batı Afrika ülkesinin krizini çözmek isteyen bölgesel delegasyonla yaptığı ilk görüşmenin ardından yorum yapan Tchiani, "Krizden herkesin çıkarına olacak şekilde bir çıkış yolu bulmak için birlikte çalışacağımıza inanıyorum." dedi.

Nijer'in başkentinde Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'ndan (ECOWAS) delegelerle yaptığı ilk görüşmenin ardından Tchiani, "Ne Anavatanı Koruma Ulusal Konseyi ne de Nijer halkı savaş istemiyor ve diyaloğa açık kalıyor." dedi.

Ancak şunu açıklığa kavuşturalım: Bize karşı bir saldırı yapılacaksa, bazılarının düşündüğü gibi bu, parkta yürüyüş olmayacak.” dedi.

ECOWAS, askerî müdahale tehdidine rağmen, uranyum ve petrol rezervlerinin yanı sıra yabancı birlikler için bir merkez olma rolü nedeniyle bölgesel ve küresel güçler için stratejik öneme sahip bir ülke olan Nijer'deki güç gaspını tersine çevirmek için diplomatik yollar arıyor.

ECOWAS, 10 Ağustos'ta Nijer'de anayasal düzeni yeniden tesis etmek için bir "yedek kuvvet" konuşlandırılması emrini verdi. ECOWAS'ın barış ve güvenlikten sorumlu komiseri Abdel-Fatau Musah Cuma günü yaptığı açıklamada, 15 üye devletinden 11'inin "gitmeye hazır" olduklarını söyleyerek askerî müdahaleye asker göndermeyi kabul ettiğini söyledi.

Askerî müdahalede bulunmayı kabul eden 11 üye devlet, bloğun darbelerin ardından askerî yönetim altına aldığı diğer üç ülke olan Gine, Mali ve Burkina Faso'yu kapsamıyor. Mali ve Burkina Faso, Nijer'e herhangi bir müdahaleyi bir savaş nedeni olarak kabul edecekleri konusunda uyardılar.

Cuma günü, Nijer devlet televizyonu Mali ve Burkina Faso'nun bir dayanışma gösterisi olarak savaş uçakları gönderdiğini söyledi.

Binlerce genç, başkent Niamey'deki stadyum önünde toplanarak orduya katılmak için seferber oluyor.

Nijer’de gönüllüler orduya katılmak için seferber oluyor

Dün, başkentin sokaklarında, pek çok bölge sakini ECOWAS'ın askerî müdahalesine karşı savaşmaya hazırlandıklarını söyledi.

Nijer'de cunta, askerî müdahaleye karşı hava sahasını kapattı
Mecra

Başkent Niamey'deki binlerce insan, cuntanın desteğe ihtiyaç duyması durumunda diğer ihtiyaçlara yardımcı olmak için savaşçı ve gönüllü olarak kaydolmak üzere ana stadyumun önünde sıraya girdi. Bazı veliler çocuklarını kayıt yaptırmak için getirdiler.

Uluslararası bir yardım grubu olan CARE'e göre, darbeden önce yaklaşık 3 milyon insan ciddi gıda güvensizliği ile karşı karşıyaydı ve yüz binlerce kişi ülke içinde yerinden edilmişti. CARE, darbeden sonra ECOWAS tarafından uygulanan ekonomik ve seyahat yaptırımlarının kötüleşen güvenlikle birleştiğinde halk için korkunç sonuçları olacağını söyledi.

Bazı insanlar sabah 3'ten beri beklediklerini söylerken, gençlerden oluşan gruplar cunta lehine, ECOWAS'a ve ülkenin eski sömürge hükümdarı Fransa'ya karşı gürültülü bir şekilde slogan attılar.

Nijer'deki darbe

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz'da CNSP isimli geçiş hükûmetinin başına geçmişti.

CNSP, 7 Ağustos'ta Lamine Zeine'yi başbakan olarak atamış,10 Ağustos'ta da asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabineyi açıklamıştı.