Myanmar'da batmak üzere olan mülteci teknesinden 154 Arakanlı kurtarıldı
Myanmar'da Arakanlı Müslümanı taşıyan ve su alan tekneden 154 kişinin kurtarıldığı bildirildi.
Ordudan yapılan açıklamaya göre, devlet yönetimindeki Petrol ve Gaz şirketine ait bir geminin Arakanlı mültecileri taşıyan teknede bir sorun olduğunu fark etmesi üzerine bölgeye yardım için iki tekne gönderildi.
Su alıp batmak üzere olan mülteci teknesindeki 48'i kadın 154 Arakanlı Müslüman, yapılan çalışmalarla kurtarıldı.
Öte yandan, bu hafta başında Andaman Denizi'nde mahsur kalan tekne ile mültecileri taşıyan bu teknenin aynı olup olmadığı henüz bilinmiyor.
Tayland donanma yetkilisi Pokkrong Monthatphalin, yaptığı açıklamada, Andaman Denizi'nde kayıp tekneye ulaşılamadığını aktardı.
Arakanlı Müslümanlar Bangladeş, Malezya ve Endonezya'daki mülteci kamplarına sığınıyor
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), bu ayın başlarında yayınladığı bir raporda, bu yıl Andaman Denizi'ni geçmeye çalışan insanların sayısında çarpıcı bir artış olduğunu bildirdi.
Myanmar ordusunun bir isyancı grubun saldırılarına yanıt olarak operasyonlar başlattığı Ağustos 2017'den bu yana yüzbinlerce Arakanlı Müslüman, Budist çoğunluklu Myanmar'dan Bangladeş'teki mülteci kamplarına kaçtı.
- Rohingya grupları, bölgedeki diğer Müslüman çoğunluklu ülkelerde daha iyi bir yaşam aramak için sık sık deniz yoluyla Bangladeş'teki kampları terk etmeye çalışıyor.
Malezya, oraya inen birçok Rohingyalı mültecinin tutuklanmayla karşı karşıya kalmasına rağmen tekneler için ortak varış noktalarından biri haline geldi. Endonezya da sığınılan ülkelerin başında yer alıyor.
Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik
Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.
Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.
Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtlamıştı.
BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.