Myanmar'da askeri yönetim karşıtı 'sivil hükümet'in vaatleri “plan” mı yoksa “hile” mi ?

HABER MASASI
Abone Ol

Arakanlı Müslümanlar (Rohingya), Myanmar'da darbeyle başa geçen askeri yönetime karşı kurulan ve "sivil hükümet" olarak tanınan Ulusal Birlik Hükümeti’nin verdikleri sözlerin gerçekten bir “plan” mı yoksa “hile” mi olduğu konusunda toplulukta şüphelerin bulunduğunu vurguladı. Arakanlı Müslümanlar, haklarını edinerek, güvenlik içinde ve onurları ile topraklarına geri dönebilmeyi ve tüm soykırım faillerinin adalet önüne çıkarılmasını istiyor.

Arakanlı Müslümanlar (Rohingya), Myanmar'da darbeyle başa geçen askeri yönetime karşı kurulan ve "sivil hükümet" olarak tanınan Ulusal Birlik Hükümeti’ne (NUG) azınlıklara tanınacak haklar konusunda verdikleri sözü tutma çağrısında bulundu.

Avrupa Rohingya Konseyi Başkan Yardımcısı Dr. Ambia Perveen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sivil hükümetin, "yalnızca atacağı adımların verilen sözleri onaylayacağını ve kanıtlayacağını” belirtti.

  • Perveen, “Rohingyaların, haklarını edinerek, güvenlik içinde ve onurları ile topraklarına geri dönebilmesi ve tüm soykırım faillerinin adalet önüne çıkarılması için gerekli tüm tedbirlerin alınmasına yönelik taleplerimizi tekrar vurguluyoruz.” ifadesini kullandı.

Bangladeş'teki bir mülteci kampından ayrılan 81 Rohingyalı Müslümanı taşıyan tekne Endonezya'nın Banda Açe bölgesine bağlı Idaman Adası'na vurdu.

Azınlıklara tanınacak haklar konusunda verilen sözlerin tutulması çağrısını yineleyen Perveen, mültecilerin güvenini kazanabilmesi için Rohingyalı temsilcinin NUG’un ekibine dahil edilmesi gerektiğini ifade etti.

Arakanlı Müslüman hakları aktivisti Razia Sultana ise "Bizler çok fazla bedel ödedik, bunların karşılığını sorduğumuzda (NUG liderleri) sessiz kaldılar. Geçen zaman içinde onlar da aynı duruma düştüler.” değerlendirmesinde bulundu.

Ulusal Birlik Hükümeti'ni (NUG) destekleyen Myanmarlılar.

NUG’nin Arakanlı Müslümanlara yönelik yeni politikasını “olumlu” olarak değerlendiren Sultana, Rohingya topluluğunun artık bir beklentisi olmadığını, sadece Myanmar’ın bir parçası olmak istediğini vurguladı.

  • Bangladeş'te Arakanlı Müslüman mültecilerin kaldığı Cox Bazar'daki kampta yaşayan Mayyu Khan da AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni politikanın, gerçekten bir “plan” mı yoksa “hile” mi olduğu konusunda toplulukta şüphelerin bulunduğunu söyledi.

NUG’nin askeri darbeyle hükümetten indirilen ülkenin eski fiili lideri Aung San Suu Çii'nin partisi Ulusal Demokrasi Birliği’nin (NLD) yeni bir versiyonu olduğunu kaydeden Khan, NLD’nin Rohingya sorununun çözümü için daha önce konuyu hiç kamuoyuna açmadığına dikkati çekti.

Khan, Rohingyalar vatandaşlıklarını geri alıp düzgün bir şekilde topraklarına geri döndüğünde en büyük arzularının gerçekleşmiş olacağını söyledi.

Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanlar Cox Bazaar'daki mülteci kamplarında yaşamını sürdürmeye çalışıyor.

NUG, dün sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada, Arakanlı Müslümanlar başta olmak üzere, ülkedeki birçok etnik azınlığı vatandaşlık hakkından mahrum bırakan 1982 Vatandaşlık Yasası'nı kaldıracaklarını taahhüt etmişti.

Açıklamada ayrıca, gerekirse Rohingyalar ve diğer etnik azınlıklara yönelik işlenen insanlık suçlar için Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde dava açılacağı belirtilmişti.