Maldivler, İsrail vatandaşlarının ülkeye girişini yasakladı

HABER MASASI
Abone Ol

Maldivler hükümeti, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları nedeniyle çoğunluğu Müslüman olan ülkede halkın öfkesi artarken, lüks tatil yerleriyle bilinen Hint Okyanusu takımadası ülkesine İsraillilerin girişini yasaklayan yasa tasarısı parlamentodan geçirdi.

Maldivler'de parlamento, dün, İsrail pasaportu bulunan kişilerin ülkeye girişini yasaklamak için gereken yasa değişikliğini kabul etti.

Ülkedeki ana muhalefet partisi Maldivler Demokratik Parti (MDP) tarafından Bakanlar Kurulu'na sunulan ve İsrail pasaportu sahiplerinin Maldivler'e girişini engelleyen yasa tasarısı, parlamentoda oy çokluğuyla kabul edildi.

Parlamentoda iktidar ve muhalefet milletvekilleri, hükümetin ve halkın isteği doğrultusunda söz konusu yasa değişikliği sürecinin hızlandırılması çağrısında bulundu.

  • Nihai oylamanın ardından çifte vatandaşlığı bulunanlar da dahil olmak üzere tüm İsrail pasaportu sahiplerinin Maldivler'e girişi yasaklanmış olacak.


Yasa tasarısında, başka bir ülkedeki vatandaşlık durumuna bakılmaksızın tüm İsrail pasaportu sahiplerinin yasaklanması açıkça öneriliyor.

Maldivler'de, İsrail vatandaşlarının ülkeye girişini engellenmesi için düzenlenen gösterilerin ardından Maldivler Devlet Başkanlığı Ofisi, haziran başında İsrail pasaportu sahiplerinin Maldivler'e girişini engellemek için yasa değişikliği yapmaya karar verdiğini açıklamıştı.

  • İsrail ile nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ada ülkesinin 1974'ten bu yana diplomatik ilişkileri bulunmuyor, ancak Male'nin İsrail turizmine yönelik önceki yasağı kaldırdığı 1990'ların başından beri İsrail vatandaşlarının ziyaretlerine izin veriliyor.

Geçen yıl yaklaşık 11 bin İsrailli Maldivler’i ziyaret ederken, bu sayı ülkeye toplam giren turist sayısının yüzde 0.6’sını oluşturdu.

Maldivler'in başkenti Male'de Filistinlilerle dayanışma göstermek için bir araya gelen Maldivliler, 14 Ekim 2023.

İsrailliler Maldivler'e alternatif bulmaya girişti

Maldivler'in bu girişiminin ardından ardından İsrail yanlısı hesaplar Maldivler'e alternatif olarak Hindistan'ın kumsallarını ve ada tatil yerlerini zengin İsrailli turistlere tanıtma girişimleri başlattı.

Öyle ki, Maldivler'in duyurusundan birkaç saat sonra, İsrail ile Hindistan arasındaki bağların güçlendirilmesini teşvik eden bir İsrail dışişleri bakanlığı hesabı, eskiden Twitter olarak bilinen X'te şunu yazdı: "Maldivler artık İsraillileri hoş karşılamadığından, burada İsrailli turistlerin sıcak bir şekilde karşılandığı ve son derece konukseverlikle karşılandığı güzel ve muhteşem Hint plajları var."

''MuhteşemHindistan'' hastagi ile paylaşım yapılan gönderide, Lakshadweep, Goa ile Andaman ve Nicobar Adaları'ndaki kristal berraklığındaki suların ve kumsalların fotoğrafları yer aldı.


#BoycottMaldives gibi çeşitli hashtag'ler altında Hintli sosyal medya kullanıcıları, sosyal medya platformlarını İsrailli jet sosyeteciler için Hint sahil beldeleri ve tatil kaçamaklarıyla ilgili önerilerle doldurdu.


Karalama kampanyası ve propaganda

Diplomatik tartışmanın patlak vermesinden günler sonra İngiliz haber kaynağı The Telegraph, ülkenin "karanlık bir tarafı" olduğunu söyleyen bir haber yayınladı ve sosyal medya kullanıcılarının eleştirilerine yol açtı.

Makalede The Telegraph, turistik destinasyonun gezginler için güvenliğini sorguladı ve burayı "karmaşık ve çelişkili bir ülke" olarak tanımladı.

The Telegraph'ın 4 Haziran'da yayımladığı haberi: ''Maldivler'in karanlık yüzü. Özel adalardan ve balayı gezilerinden uzakta, fırtınalı politikalara sahip katı bir İslâm devleti var''

Makale yüzlerce sosyal medya kullanıcısı tarafından eleştirildi ve birçok kişi makaleyi İsrail ile yaşadığı anlaşmazlığın ardından ada ülkesini "iptal etmeye" çalışmakla suçladı.