Mahsa Emini'nin ölümünün ardından İran'da düzenlenen gösterilerde en az 7 kişi hayatını kaybetti
İran'da Mahsa Emini'nin 17 Eylül'de memleketi Sakkız kentindeki cenaze töreni sonrası başlayan kitlesel protestolar devam ediyor.
İran'da 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin "başörtüsü kurallarına uymadığı" gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra ölümü üzerine başlayan gösterilerde en az 7 kişi hayatını kaybetti.
İran devlet televizyonunun haberine göre, Kirmanşah Başsavcısı Şehram Keremi, dün akşam saatlerinde eyalette düzenlenen gösterilerde kamu mallarının tahrip edildiğini söyledi.
Kirmanşah'taki gösteriler sırasında salı günü 2 kişinin öldürüldüğünü açıklayan Keremi, "İncelemeler bunun kesinlikle isyancılar tarafından gerçekleştirildiğini gösteriyor; çünkü güvenlik ve askerî güçlerin envanterinde olmayan silahla öldürüldüler." dedi.
Keremi, gösteriler sırasında bir polisin de aralarında olduğu 25 kişinin yaralandığını açıkladı.
Şiraz'da bir "gönüllü" polis öldü
Hemşehri Online sitesinin haberine göre, Şiraz Kaymakamı Lütfullah Şeybani ise şehirdeki protestolar esnasında bir gönüllü polisin hayatını kaybettiğini açıkladı.
Şeybani, dün geceki gösterilerde güvenlik güçleri ile protestocular arasında çıkan çatışmada 4 polisin de yaralandığını, yaklaşık 15 göstericinin ise gözaltına alındığını söyledi.
Salı günü akşam saatlerinde Şiraz’ın Şeriati (Mealiabad) Caddesi'nde başlayan gösteriler dün yerel saatle 22.00’ye kadar devam etmiş, göstericiler yönetim karşıtı sloganlar atmıştı.
Tahran'da gösteriler yeniden başladı
Başkent Tahran’da ise Hafız Köprüsü ve Veliasr Caddesi çevresinde gece geç saatlere kadar devam eden gösteriler dün öğle saatlerinde yeniden başladı.
Göstericiler sokaklardan çıkıp Tahran yönetimine karşı sloganlar atarken güvenlik güçleri de göstericilere müdahalede bulunuyor.
Güvenlik güçlerinin bölgede bulunan meydan ve kavşaklarda birçok araç ve motosikletli ekiple önlem aldığı, itfaiye araçlarının da olası yangın durumlarına karşı hazır beklediği görüldü.
- Şehir merkezindeki gösterilerin yanı sıra Tahran ve El Zahra Üniversitelerinde de protestoların başladığına dair haberler medyaya yansıdı.
Tahran Valisi Muhsin Mensuri, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Tahran'daki olaylarda bazı büyükelçiliklerin ve dış istihbarat servislerin izleri açıkça görülmektedir. Tahran'da 3 yabancı ülke vatandaşı gözaltına alındı.” açıklamasında bulundu.
Bazı kentlerde protestocular başörtülerini yaktı
Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde bazı kentlerde protestocuların başörtülerini yakarak ve saçlarını keserek ülkedeki zorunlu başörtü kurallarına tepki gösterdiği görüldü.
Mazenderan eyaletinin merkezi Sari'de göstericilerin devlet kurumunun duvarından devrim lideri Ruhullah Humeyni ve İran lideri Ali Hamaney'in posterlerini indirdiği görüntüler de sosyal medyaya yansıdı.
Bu arada İran Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakanlık Sözcüsü Nasır Kenani ABD, Avrupa Birliği ve bazı ülkelerden gelen açıklamaları "İran’ın iç işlerine müdahale" olarak değerlendirerek, bu tutumu "kınadıklarını" bildirdi. Kenani bu ülkeleri "fırsatçılıkla" suçladı.
Ne olmuştu?
Mahsa Emini, Tahran'da "başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındı.
Ailesi tarafından sağlık sorunu olmadığı belirtilen emini'nin polis merkezine getirildikten sonra bir görevliyle konuştuğu, ardından fenalaşarak yere düştüğü görüntüler yayınlandı. Olayın ardından komaya girerek hastaneye kaldırılan Mahsa Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ülkede infiale yol açtı.
Polisler genç kadının aniden bilincini kaybettiği yönündeki açıklamaları reddederken, sosyal medyada kadının polis merkezine getirmeden önce darp edildiğini iddia ediyor.
İranlı yetkililerin açıklamalarına göre, Mahsa Emini'nin 17 Eylül'de memleketi Sakkız kentindeki cenaze töreni sonrası Tahran ve ülkenin birçok kentinde başlayan gösterilerde şu ana kadar en az 7 kişi hayatını kaybetti.