Likud milletvekilleri tahliye edilen 'kaçak' yerleşim yerlerine tepki olarak Filistin köyünü yıkmak istiyor

HABER MASASI
Abone Ol

İsrail'in koalisyon hükümeti Filistinlileri kovmaya çalışırken, stratejik bir konuma sahip olan Han el-Ahmer köyünün kaderi belirsizliğini koruyor.

İsrail ordusunun, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde Yahudi yerleşimcilerin kurduğu "Or Hayim" isimli İsrail nezdinde de yasa dışı kabul edilen yerleşim yerini tahliye etmesiyle Başbakan Benyamin Netanyahu kabinesindeki aşırı sağcı Likud milletvekilleri, buna tepki olarak pazar günkü kabine toplantısını boykot etti.

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu'nun partisi Likud mensubu milletvekilleri Yuli Edelstein ve Danny Danon, işgal altındaki Doğu Kudüs kırsalında yer alan, İsrail Yüksek Mahkemesinin hakkında yıkım kararı verdiği bedevi köyü Han el-Ahmer'e gitti.

  • Likud Partisi'nden milletvekilleri Danny Danon ve Yuli Edelstein, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde Yahudi yerleşimcilerin kurduğu "kaçak" yerleşim yerinin İsrail güçlerince tahliye edilmesine tepki olarak Filistinli bedevi köyü Han el-Ahmer'in yıkımı için hükümete baskıyı artırdı.

Danon, sabah saatlerinde gittikleri Han el-Ahmer köyünde basına yaptığı açıklamada, "hükümetin Yüksek Mahkemenin verdiği yıkım kararıyla ilgili adım atmasını güçlendirmek için köyü ziyaret ettiklerini" söyledi.

Edelstein de köyün tahliyesi ve yıkımı için Yüksek Mahkeme kararı dahil gerekli tüm izinlerin hazır olduğunu, dosyanın da "Başbakan ve Savunma Bakanı'nın önünde bulunduğunu" ifade etti.

Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir de Yahudi yerleşim yerinin tahliyesine karşılık, ''Araplara ait daha fazla evin yıkılması'' ve ''Han el-Ahmer köyünün bir an önce boşaltılması'' çağrısında bulunmuştu.

Filistinlilerden Han el-Ahmer köyüne destek

Likud milletvekillerinin bölgeye gitmesi üzerine yaklaşık 200 Filistinli de köy halkına destek için Han el-Ahmer'e geldi. Filistin bayrağı taşıyan grup, İsrail işgali aleyhinde sloganlar attı.

Likud Partisinden 2 milletvekilinin Han el-Ahmer'e gitmesi üzerine yüzlerce Filistinli de ellerinde bayraklarla köy halkına desteğe geldi.

Han el-Ahmer halkına desteğe gelenler arasında yer alan Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Üyesi Azzam Ahmed, burada yaptığı konuşmada, İsrail'in bölge halkını tahliye etme çabasının "başarısız" olacağını söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Filistinlilere "yerine getirmediği çok fazla söz vererek" bu durumdan sorumlu olduğunu dile getiren Ahmed, Washington yönetimine İsrail'in Han el-Ahmer'e yönelik girişimlerini durdurması için bilgi verdiklerini ifade etti.

  • Ahmed, ABD yönetiminden sözler değil "başkenti Doğu Kudüs olan 1967 öncesindeki sınırlara göre çizilmiş bağımsız bir Filistin devleti" istediklerini, Filistinlilerin tüm haklarını almaması durumunda bölgede güvenlik ve barışın olmayacağını kaydetti.

Yediden yetmişe tüm köy sakinleri yıkım kararını protesto etti.

İsrail'in Han el-Ahmer'deki yıkım kararı

İsrail Yüksek Mahkemesi, Mayıs 2018’de Han el-Ahmer bölgesinde yaklaşık 190 Filistinlinin yaşadığı derme çatma barakalar ile bölgedeki başka yerlerden gelen 170 öğrencinin eğitim gördüğü okulun yıkılmasına karar vermişti.

Hem uluslararası camiadan gelen tepkiler hem de Filistinlilerin direnişi nedeniyle İsrail güçleri yıkımı gerçekleştirememiş, İsrail mahkemesi de bölge sakinlerinin başvurusu üzerine yıkım kararını askıya almıştı.

İşgal altındaki Batı Şeria'da, Kudüs yakınlarındaki Han el-Ahmar köyü, İsrail'in yasadışı İsrail yerleşimlerini birbirine bağlamak için kullanmayı planladığı bir koridorda bulunuyor.

İsrail Yüksek Mahkemesi 5 Eylül 2018’de ise Han el-Ahmer'deki yıkım kararına yapılan itirazı reddederek, bölgenin 7 gün içinde boşaltılmasına ve yıkımın başlatılmasına hükmetmişti.

Han el-Ahmer Filistinliler için direnişin sembolü haline gelirken 20 Ekim 2018’de köyün yıkımının ertelendiği duyurulmuştu.

İsrail Yüksek Mahkemesinin daha önce ertelediği Han el-Ahmer'in tahliyesiyle ilgili 1 Şubat'ta yeni bir duruşma düzenlemesi bekleniyor.

İsrail'in E1 projesi

Han el-Ahmer, İsrail tarafından 1953'te Necef Çölü (Negev) bölgesinden zorla göç ettirilen bedevi Filistinlilere ev sahipliği yapıyor.

1948 Arap-İsrail savaşı sırasında Necef Çölü'nden sürülen Bedevi bir aile olan Jahalin kabilesinden olan Han el-Ahmer sakinleri, son sınır dışı etme girişimleriyle, bir kez daha mülteci bırakılmakla tehdit ediliyor.

  • Bölge, İsrail'in Doğu Kudüs'ten Ölü Deniz'e kadar uzanan yaklaşık 12 bin dönümlük arazinin "Filistinlilerden alınmasını" öngören Tel Aviv'in E1 projesi kapsamındaki topraklarda yer alıyor.

Filistinli taraflar, İsrail'in bu yıkımlarla bölgedeki bedevileri göç ettirerek, Doğu Kudüs, El-Ayzariyye ve Lut Gölü'ndeki (Ölü Deniz) Yahudi yerleşim yerlerini birbirine bağlamaya çalıştığını ifade ediyor.