Kültüre nihayet sıra geldi
Suudi Arabistan’da, tarihinde ilk kez kültür bakanlığı kuruldu. Kral Selman bin Abdulaziz’in emriyle kurulan bakanlığın başına Prens Bedr bin Abdullah getirildi. Prens Bedr, geçtiğimiz aylarda Leonardo da Vinci’ye ait “Salvator Mundi” adlı tabloyu 450 milyon dolara satın almasıyla gündeme gelmişti. Tablonun, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman tarafından satın aldırıldığı iddiası, dünya basınında uzun süre gündemi meşgul etmişti.
1932’de bağımsız bir devlet olarak uluslararası sahneye çıkan Suudi Arabistan’da, şimdiye kadar kültür alanıyla özel olarak ilgilenen bir bakanlık bulunmuyordu. Ülkeyi ziyaret etmek isteyen yabancılara Mekke-Medine’yi ziyaret veya ticaret dışında “turist vizesi” de verilmiyordu. Prens Muhammed bin Selman’ın “Vizyon 2030” projesi çerçevesinde, Suudi Arabistan’ın bütün kentlerinin yabancılar tarafından gezilebileceği, bundan böyle “turist vizesi” uygulamasına da geçileceği kaydedildi.
Suudi Arabistan’da Mekke ve Medine gibi dinî kıymeti olan şehirler dışında, çok sayıda tarihi yerleşim birimi de bulunuyor. İslâm’ın ilk yıllarından birçok hatıraya ev sahipliği yapan Tâif, Yahudilerden kalma eserlerin bugün bile görülebildiği Hayber, antik çağdan yontma taş evlerin göz kamaştırdığı el Ula, Hz. Salih ve kavminin kalıntıları olan Medain Salih, bu şehirlerin başlıcaları.
Özellikle Mekke ve Medine’deki tarihi eserlerin yıkılması ve bu şehirlerin “modern metropoller” tarzında tasarlanması nedeniyle, İslâm dünyasından yoğun eleştiriler alan Suudi Arabistan, yeni kültür atağıyla ülkedeki bu tarihi potansiyeli ortaya koymayı amaçlıyor.