Kudüs'ten sonra sıra Golan Tepeleri'nde

HABER MASASI
Abone Ol

Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan ABD Başkanı Trump'ın, şimdi de Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in hakimiyetini resmen kabullenmeye hazırlandığı belirtildi. Açıklama, İsrail İstihbarat Bakanı Katz'dan geldi.

ABD yönetiminin, 1967’de İsrail tarafından işgal edilen Golan Tepeleri’nin İsrail’e ait olduğunu resmen kabul edeceği bildirildi. Açıklama, İsrail İstihbarat Bakanı Israel Katz’dan geldi. Reuters haber ajansına konuşan Katz, ABD’yle bu konudaki temasları sıklaştırdıklarını, resmi açıklamanın birkaç ay içinde gelebileceğini kaydetti.

İsrailli Bakan Katz (solda), Başbakan Netanyahu'nun yakın ekibinden.

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’la yapılan nükleer anlaşmadan çekilmesi ve sonrasında ülkesinin Tel Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasının ardından, Golan konusunda atılacak böylesi bir adımın da sürpriz olmayacağı belirtiliyor. Trump’ın bu adımları İsrail tarafından coşku ve sevinçle karşılanırken, ABD’nin Avrupalı müttefikleri her iki kararı da açıkça eleştirmişti.

Golan, 1967'den bu yana İsrail'in işgali altında.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun iç güvenlik kabinesinin de üyelerinden olan Bakan Katz, “Böyle bir adım için, zamanlama mükemmel. İranlılara verilebilecek en acı cevap, Golan üzerinde İsrail’in hakimiyetini resmen tanımak olacaktır. Bu konuda ABD’den gelecek bir başkanlık onayı yeter” şeklinde konuştu. Golan meselesinin ilk kez Trump-Netanyahu arasında geçtiğimiz yılın şubatında Beyaz Saray’daki görüşme sırasında gündeme geldiğini vurgulayan Katz, konunun şu anda ABD yönetiminin her kademesinde müzakere edilmekte olduğunu söyledi. Katz, “Somut adım konusunda çok iyimserim. Önümüzdeki birkaç ay içinde resmileşmesi, çok yüksek bir ihtimal” dedi.

Golan Tepeleri, bölgenin su deposu konumunda.

1967’deki Altı Gün Savaşı’yla birlikte İsrail tarafından işgal edilen Golan Tepeleri, savaştan önce Suriye’ye aitti. 1200 kilometre karelik alana yayılmış bir yükselti topluluğu oluşturan Golan, bölgenin su kaynağı. Hem bu özelliği hem de bütün coğrafyayı rahatça izleme imkânı sunması sebebiyle İsrail’in vazgeçmediği Golan, uluslararası camia ve BM kararlarına göre resmen “işgal edilmiş” bir toprak. 1981’de İsrail tarafından tek taraflı olarak ilhak edilen Golan’da askeri karakollar ve illegal yerleşim birimleri yer alıyor. Ürdün’e de sınırı bulunan Golan’da 20 bin İsrailli yerleşimcinin yanı sıra, 20 bin civarında da Dürzi nüfus yaşıyor.

Golan'da 20 bin dolayında Dürzi yaşıyor.

1973’teki Yom Kippur Savaşı’nda Golan’ı geri almaya çalışan Suriye, ABD’nin de destek olduğu İsrail tarafından geri püskürtülmüştü. 1974’te imzalanan ateşkesten bu yana, sınır noktasında ciddi bir çatışma yaşanmadı.