Kral Selman'ın koruması entrika kurbanı mı oldu?

FİRDEVS ÇAĞLAR
Abone Ol

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in yakın koruması Tümgeneral Abdulaziz bin Beddah el-Fağım’ın 28 Eylül’de arkadaşı Turki es-Sebti'yi Cidde'deki evinde ziyareti sırasında vurularak öldürülmesinin ardından Suudi Arabistan vatandaşları sosyal medyada Fağım'ın ölümü karşısında büyük şok yaşadıklarını ifade etti.

Yönetimi devraldığı 2015’ten beri 83 yaşındaki Kral Selman’ın sürekli yakınında bulunan, Kral Selman’ın selefi Kral Abdullah’ın da korumalığını yapan 48 yaşındaki Fağım, kamuoyunun da yakından tanıdığı bir isimdi.

Tümgeneral Abdulaziz bin Fağım, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'e yardımcı olurken görülüyor.

Mekke polisinin yaptığı resmi açıklamaya göre, Fağım, arkadaşıyla yaşadığı bir tartışma esnasında kişisel bir husumet yüzünden öldürüldü.

Arap ve Müslüman geleneğinde adet olduğu üzre birçok Suudi yetkiliyle birlikte Fağım'ın yakın çevresi ve arkadaşları da ailesine taziyelerini bildirdi. Taziyelerini bildiren isimler arasında Kral Selman’ın 2016’da veraset silsilesinden ismini çıkararak yerine oğlu Muhammed bin Selman’ı aldığı, eski veliaht Prens Muhammed bin Nayef de yer alıyordu.

Prens Muhammed bin Nayef, (sağda) Veliaht Prens Selman'la birlikte.

Ekim başında, aralarında Fağım soyadı taşıyan kullanıcıların da bulunduğu sosyal medya hesapları tarafından # محمد_بن_نايف veya Mohammad bin Nayef etiketiyle taziye merasimine katılan Nayef’in görüntülerinin yer aldığı çok sayıda paylaşım yapıldığı görüldü.

Birçok Arap medya kuruluşuna göre Muhammed bin Nayef etiketi Twitter da Trend Topic (TT) oldu.

Bazı sosyal medya hesaplarından, taziyelerin kabul edildiği evin içerisinde Fağım ailesine mensup isimlerle konuşan Nayef’in görüntüleri paylaşıldı. Paylaşılan videoların birinde aile üyelerinden birinin Nayef’e Fağım’ı yıllardır görmediklerini hatta Fağım’ın dini bayramlarda, bile ailesini ziyaret edemediğini ancak Kral’a hizmet ettiği için memnun olduklarını söylediği duyuluyor.

Tümgeneral Abdulaziz bin Fağım, Kral Selman'ın en yakınındaki isimlerden biriydi.

Tümgeneral Fağım’ı kim öldürüdü?

Fağım’ın öldürülmesi aynı zamanda saray entrikası söylentilerine de yol açtı. Bazı Suudi analistler,

Fağım’ın, Muhammed bin Selman’ın babasının yerini alma planlarıyla ilgili üst düzey Suudi Prenslerle irtibat halinde olup olmadığını sorgulamak gerektiğini söylüyor.

Suudi Arabistan Kraliyet ailesi üyeleri.

Daha önce Kraliyet ailesinden üst düzey bir isim için çalışan, Washington’da faaliyetlerini sürdüren muhalif Suudi akademisyen Hamza el Kinani; “Fağım’ın, iktidarı döneminde Kral Abdullah’ın da koruması olması sebebiyle Kraliyet ailesine mensup pek çok Prensle bağlantıları olması dolayısıyla Muhammed bin Selman’ın gelecek planlarıyla ilgili bilgi sızdırmasından şüphelenildiği olasılık dahilinde görülüyor.” dedi.

Kinani, değerlendirmelerinin Kraliyet ailesinin faaliyetleri hakkındaki bilgisine dayandığını belirtti.

Park halindeki bir araçtan çekildiği anlaşılan Fağım’ın ölümünden sonra internette yayınlanan bir videoda, Cidde’deki zengin el Şati mahallesinde spor yaparken görülen Fağım, koşu ayakkabısı, terli tişört ve koyu renkli bir şortla sokakta yürürken kaydedilmiş.

Tümgeneral Abdulaziz bin Fağım uçaktan inerken Kral Selman'a eşlik ediyor.

Washington DC’de yaşayan, uzun yıllardır Suudi Arabistan üzerine çalışan rejime muhalif analist Ali el Ahmed, “Halka açık bir şekilde bu şekilde yürümek Kral’ın yanından neredeyse hiç ayrılmayan, ailesinin yıllardır kendisini görmediğini söylediği bir Kraliyet muhafızı için oldukça alışılmadık bir durum” değerlendirmesinde bulundu.

Diğer Suudi gözlemciler, Fağim’in kamuya açık bir alanda yürüyüş yapmasının, Prens Selman’ın Yemen’deki savaş, Krallığın özellikle Arap ve Müslüman coğrafyasındaki imajını yerle bir eden gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetini de kapsayan politikalarından hoşnut olmayan Kraliyet ailesinin diğer fertleriyle irtibat halinde olduğunun göstergesi olabileceğini belirtiyor.

Kaşıkçı cinayetinin arkasındaki isim Prens Selman'ı protesto eden göstericiler.

Orta Doğu’da çalışan eski bir CIA ajanı Robert Baer, Fagham’ın öldürülmesini “çok garip” bulduğunu ve kendisi için “bir anlam ifade etmediğini” söyledi.

Robert Baer, “Bu olayı, Kaşıkçı cinayeti, Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi Suudi Aramco tesislerine düzenlenen saldırılar ve Yemen’deki savaşla birlikte aynı perspektifte değerlendirirsek, bütün bunlar Suudi Arabistan'ın geleceği ve istikrarı noktasında beni endişeye sevk ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Al Jazeera