“Kelâmı” ipeğe işlemek

SELİM TEKE
Abone Ol

Kur’ân-ı Kerîm nazil olduğu andan itibaren birçok farklı maddenin üzerine yazıldı fakat ilk defa Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Turquise Mountain Vakfı (Turkuaz Dağ Vakfı) üyeleri tarafından Kur’ân-ı Kerîm ipek üzerine nakşedildi. 38 hattat tarafından gerçekleştirilen hummalı bir çalışmayla yaklaşık 2 yıllık bir süreçte tamamlanan eserin ağırlığı dokuz kiloya yakın. Mushaf’ın etrafı ise keçi derisinden yapılma işlemeli bir cilt ile kaplı. Bu benzersiz çalışma, vakıf binasında el yapımı oyma bir kutunun içinde muhafaza ediliyor.

Kur’ân-ı Kerîm nazil olduğu andan itibaren taş, deri parçası, kemik gibi birçok farklı maddenin üzerine yazıldı fakat ilk defa Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Turquise Mountain Vakfı (Turkuaz Dağ Vakfı) üyeleri tarafından Kur’ân-ı Kerîm ipek üzerine nakşedildi.

  • Tüm sayfaları ipekten olan ve başka bir örneği olmayan Kur’ân-ı Kerîm 38 hattat tarafından gerçekleştirilen hummalı bir çalışmayla yaklaşık 2 yıllık bir süreçte tamamlandı.

Süslemeler için kullanılan boyalar doğal malzemelerden elde edildi.

Her bir sayfanın tamamlanmasının en az iki gün sürdüğü çalışma bambu kalemler ve kırmızı mürekkep kalemleri kullanılarak yazıldı. Sayfaların çevresini süsleyen tezhip çalışmalarının yapımı ise bir sayfa için bir haftadan uzun sürdü. Ağırlığı dokuz kiloya yakın olan Mushaf’ın etrafı keçi derisinden yapılma işlemeli bir cilt ile kaplandı.

Avustralya’nın ilk camisini Afgan deveciler yaptı
Mecra

İpek Kur'ân'ın alıcı bulması Afganistan'da geleneksel sanatları icra eden sanatçılara maddi imkan sağlayacak.

İpek, kâğıt olarak nadir kullanılan bir malzeme olduğu için Turquise Vakfı çalışanları mürekkebin yazıldığında ipek üstünde sabit kalması adına özel bir teknik uyguladılar. 305 metrelik ince ipeği bir takım maddelerden hazırlanmış çözelti ile karıştırdılar. Böylece sadece üstüne işledikleri yazının değil, altın ve gümüş suyundan yaptıkları ince süsleme motiflerinin de ipek kâğıdın üstünden akıp gitmesini önlemiş oldular.

Vakıf yöneticileri İpek Kur'an için 100.000 ile 200.000 dolar arası bir ücret talep etmeyi düşünüyor.

Bu çalışmayla birlikte Afganistan’da geleneksel hat sanatını canlandırmayı hedefleyen vakıf çalışanları İpek Kur’ân’ın daha rahat okunabilmesi adına İslâm’ın erken döneminde ortaya çıkmış Nesih hattını kullandılar. İyi bir teklif gelirse satmayı düşündükleri eşsiz çalışma vakıf binasında el yapımı oyma bir kutunun içinde muhafaza ediliyor.