Kamuflajlı Tac Mahal

ÜMMÜHAN KEVSER KIPRAMAZ
Abone Ol

II. Dünya Savaşı sırasında, gece uçuşu yapan Japon ve Alman bombardıman uçaklarının Agra'daki önemli hedeflerin yerini tayin edememesi için, Tac Mahal'e bambu kamuflaj uygulandı.

Dünya döndüğü sürece, büyük ve küçük çaplı binler ve belki milyonlarca savaşa tanık oldu. Şüphesiz bunlardan ikisi vardı ki sadece muhatap olduğu iki ülkeyi değil; aynı zamanda tüm cihanı da beraberinde sürüklemişti. Modern askerî teknolojinin de gelişmesiyle birlikte, orta çıkan yıkım koca şehirleri yok edecek düzeylere ulaşmıştı. Saldırılar sırasında ülkelerin zengin mimari miraslarını hayatta tutmaya çalışmak ise, savaşların göz ardı edilmemesi gereken bir kısmıydı.

Savaş zamanlarında düşmanların tercih ettiği hedeflerden biri de simge yapıları yok etmekti. Hindistan’daki Tac Mahal, kilometrelerce öteden görülebilen parlaklığı ve ihtişamı nedeniyle saldırıların bariz bir hedefiydi. Bu nedenle, Britanya Hindistanı'nın doğal mirasını korumak yalnızca Hintliler için değil, aynı zamanda resmî olarak bağlı olduğu İngiltere için de büyük bir endişe kaynağıydı.

Dünya savaşı da olsa Hindistan'daki Müslüman sanatının mücevheri ve dünya mirasının şaheserlerinden Tac Mahal korunma altına alınmalıydı.

  • II. Dünya Savaşı tüm şiddetiyle cihana yayılırken İngilizler, 1942'de, görkemli Tac Mahal'i Alman ve Japon bombardıman uçaklarından korumak ve düşman uçaklarını yanıltmak için ana kubbesinin üzerine bambu iskeleler yerleştirdiler.

O zamanlar pilotların GPS veya uydu görüntülerine erişimi yoktu, bu yüzden bu gizleme, elektronik aletlerden ziyade çıplak gözlerini kullanan pilotlara Tac Mahal'i büyük bir bambu yığını olarak göstermişti. Neyse ki bölgeye hiçbir saldırı gerçekleşmedi. Örtme istenilen etkiyi yaratacak mıydı? Tam olarak bilemeyeceğiz…

Kamuflaj işleminin sonunda Tac Mahal'in tamamının bambu ile örtüldüğü söylense de hükümet hiçbir fotoğrafçının son iskele örtüsünün fotoğraflarını yayımlamasına izin vermedi.

Tac Mahal’in kamuflajı küçük bir başarı değildi. Bambu iskeleti yapının sadece silüetini korumakla kalmadı, aynı zamanda parlak ay ışığı vurduğunda karanlıkta bir işaret fişeği gibi parlayan parlak beyaz mermerini de karartmış oldu.

Tac Mahal’i kamufle etmek tek seferlik bir olay değildi. Aynısı 1965 ve 1971'de Hindistan-Pakistan savaşları sırasında da yapıldı.

Tac Mahal, 1971'deki Hindistan-Pakistan Savaşı sırasında da, koyu yeşil bir bezle örtülerek ve neredeyse görünmez hale getirilerek, yani etrafındaki yeşillikler içinde kamufle edilerek korundu.

Tarihî kamuflajdan kareler: